Kaas is een geliefd voedsel onder mensen over de hele wereld. Of het nu gaat om een sappige pizza met gesmolten mozzarella, een heerlijk broodje met cheddar, of gewoon een plakje kaas als snack, kaas lijkt altijd een verleidelijke keuze te zijn. En als je een hondenliefhebber bent, heb je je misschien afgevraagd of je trouwe viervoeter ook van dit heerlijke zuivelproduct kan genieten. In deze blog gaan we dieper in op de vraag: “Mogen honden kaas eten?” We zullen de voor- en nadelen van het voeren van kaas aan honden bespreken, evenals enkele tips om ervoor te zorgen dat het veilig is voor je harige vriend.

De liefde van honden voor kaas

Het is geen geheim dat veel honden dol zijn op kaas. Misschien heb je het zelf al eens gemerkt wanneer je een kaasplankje aan het klaarmaken bent, en je trouwe metgezel niet kan wachten om een hapje te bemachtigen. De aantrekkingskracht van kaas voor honden kan te maken hebben met de sterke geur en smaak, maar het kan ook te maken hebben met de romige textuur en het hoge vetgehalte, wat voor honden vaak onweerstaanbaar is.

2 honden die smachtend naar kaas kijken

De voordelen van kaas voor honden

Kaas is niet alleen lekker, maar het kan ook enkele voordelen bieden voor de gezondheid van je hond, als het met mate wordt gegeven. Hier zijn enkele potentiële voordelen:

1. Eiwitbron: Kaas is een goede bron van eiwitten, wat belangrijk is voor de opbouw en het behoud van spiermassa bij honden.

2. Calcium: Kaas bevat calcium, wat essentieel is voor de gezondheid van botten en tanden bij honden.

3. Vitamines: Kaas bevat verschillende vitamines, waaronder vitamine A en B-vitamines, die kunnen bijdragen aan een gezonde huid, vacht en algehele welzijn.

4. Probiotica: Sommige soorten kaas, zoals cottage cheese, kunnen probiotica bevatten die de spijsvertering van je hond kunnen ondersteunen.

De nadelen van kaas voor honden

Hoewel kaas voordelen kan bieden, zijn er ook enkele nadelen en risico’s waarmee rekening moet worden gehouden:

1. Lactose-intolerantie: Veel honden zijn lactose-intolerant, wat betekent dat ze moeite hebben met het verteren van lactose, het suiker in melk. Kaas bevat weliswaar minder lactose dan melk, maar het kan nog steeds problemen veroorzaken bij gevoelige honden.

2. Hoog vetgehalte: Kaas is vaak rijk aan vet, wat kan leiden tot gewichtstoename en spijsverteringsproblemen bij honden als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

3. Zoutgehalte: Sommige kaassoorten kunnen een hoog zoutgehalte hebben, wat schadelijk kan zijn voor de nieren en de bloeddruk van je hond.

4. Verstikkingsgevaar: Harde kaas kan een verstikkingsgevaar vormen, vooral bij kleine honden, als ze grote stukken proberen door te slikken zonder te kauwen.

Het belang van matiging en soorten kaas

Als je besluit om je hond af en toe wat kaas te geven, is het belangrijk om te onthouden dat matiging essentieel is. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat het veilig is voor je hond:

1. Kies de juiste kaas: Niet alle kaassoorten zijn gelijk. Sommige kaassoorten, zoals cheddar en mozzarella, zijn over het algemeen betere keuzes omdat ze minder lactose bevatten dan andere. Vermijd kaassoorten met toegevoegde kruiden, specerijen of knoflook, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor honden.

2. Geef kleine porties: Geef je hond slechts een kleine hoeveelheid kaas als traktatie, bijvoorbeeld als beloning tijdens de training. Overdrijf het niet.

3. Wees bewust van intolerantie: Let op tekenen van lactose-intolerantie, zoals buikpijn, gasvorming of diarree, na het geven van kaas. Als je hond hier last van heeft, is het waarschijnlijk het beste om kaas volledig te vermijden.

4. Controleer het zoutgehalte: Als je kaas geeft, kies dan voor magere of ongezouten opties om het zoutgehalte te minimaliseren.

5. Kijk uit voor verstikkingsgevaar: Snijd de kaas in kleine stukjes of reepjes om verstikkingsgevaar te verminderen, vooral bij kleine honden.

Hond krijgt een stukje kaas van baasje

Alternatieven voor kaas

Als je je zorgen maakt over de risico’s die kaas met zich meebrengt voor je hond, zijn er tal van veilige alternatieven die je kunt overwegen. Enkele populaire opties zijn:

1. Hondensnoepjes: Er zijn talloze hondensnoepjes op de markt die zijn ontworpen om aan de voedingsbehoeften van honden te voldoen en veilig te zijn voor dagelijks gebruik.

2. Groenten en fruit: Veel honden genieten van groenten zoals wortels of fruit zoals appels als gezonde en smakelijke traktaties.

3. Speciale hondenkaas: Sommige fabrikanten bieden kaasproducten aan die speciaal zijn ontworpen voor honden en lactosevrij zijn.

4. Zelfgemaakte traktaties: Overweeg het maken van zelfgemaakte traktaties voor je hond met hondvriendelijke ingrediënten zoals pindakaas, havermout en puree van zoete aardappel.

Hond ligt op de grond en eet een wortel

Conclusie

Dus, mogen honden kaas eten? Het antwoord is ja, maar met de nodige voorzichtigheid en mate. Kaas kan een smakelijke traktatie zijn voor je hond, maar het is belangrijk om rekening te houden met eventuele intoleranties, het vet- en zoutgehalte, en het verstikkingsgevaar. Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd je dierenarts voordat je kaas aan het dieet van je hond toevoegt.

Onthoud dat elke hond anders is, en wat voor de ene hond werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Het welzijn van je hond moet altijd de hoogste prioriteit hebben, dus maak weloverwogen keuzes als het gaat om voeding en traktaties.

Als je je hond af en toe wilt verwennen met kaas, doe het dan met liefde en verantwoordelijkheid. En vergeet niet om te genieten van de glimlach op het gezicht van je trouwe metgezel wanneer hij geniet van zijn heerlijke traktatie.

Bronnen

 1. Randa Kriss (21 september, 2023) Can Dogs Eat Cheese?​ American Kennel Club
  Can Dogs Eat Cheese?​ Is Cheese Bad for Dogs? Feeding Cheese to Your Dog (akc.org)
 2. Christian Perry (30 juni, 2017) 3 Types Of Cheese To Never, Ever Feed Your Dog. Little Things
  Not All Types Of Cheese Dog Can Eat Especially These 3 Types | LittleThings.com
 3. Jean Andrei (16 december, 2020) Can Dogs Eat Cheese? Is Cheese Safe For Dogs? Dog Time
  Can Dogs Eat Cheese? Is Cheese Safe For Dogs? – DogTime
 4. Randa Kriss (25 augustus, 2022) Can Dogs Eat Carrots? American Kennel Club
  Can Dogs Eat Carrots? Are Carrots Good for Dogs? Can Dogs Have Carrots? (akc.org)
 5. Kaitlyn Arford (23 september, 2023) Can Dogs Eat Apples? American Kennel Club
  Can Dogs Eat Apples? How to Safely Feed Apples to Dogs (akc.org)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *