Leestijd: 5 min.

Wat zijn hondenwratten? Klinkt virale papillomatose niet ernstig? Eigenlijk is dit gewoon een technische term voor wratten (papilloma’s) bij honden. Hoewel een diagnose van hondenwratten zelden ernstig is, verdient de aandoening jouw aandacht, voornamelijk zodat je hondenwratten niet verwart met andere, ernstige ziekten en weet of je wratten bij je hond zelf kan behandelen.

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Wat de symptomen van wratten zijn bij honden
 • Wat wratten bij honden veroorzaakt
 • Hoe je wratten bij honden kunt behandelen

Elke hond kan wratten krijgen, maar ze komen vaker voor bij honden die een slecht imuunsysteem hebben of veel tijd doorbrengen in de buurt van andere honden. Jonge honden krijgen vaak wratten in hun mond, terwijl de huid van oudere honden vaker wordt aangetast. Bepaalde rassen lijken ook een verhoogd risico op hondenwratten te hebben, waaronder:

 • Shar-Pei
 • Cocker Spaniëls
 • Mini Schnauzers
 • Kerry Blue Terriers
 • Mopshonden

Symptomen van wratten bij honden

Wratten bij honden lijken vaak op een kleine bloemkool, maar er zijn ook zeldzamere types, zoals een omgekeerde papilloom (gewoonlijk een stevige bult met een punt in het midden) en donkere, schilferige plekken op de huid met een onregelmatig oppervlak. Wratten kunnen zich ontwikkelen in en rond de mond van een hond, rond de ogen, tussen de tenen en bijna overal op de huid.

Sommige honden ontwikkelen slechts één of een paar wratten die zo klein zijn dat ze gemakkelijk over het hoofd kunnen worden gezien. In andere gevallen kunnen hele delen van het lichaam van een hond bedekt zijn met wratten van verschillende groottes. Wratten in en rond de mond van een hond kunnen het moeilijk maken voor de hond om normaal te eten en te drinken. Wratten op de poten van een hond kunnen kreupelheid veroorzaken, vooral als het gebied gewond raakt of geïnfecteerd raakt.

wratten die onder de vacht van een hond zit

Wat veroorzaakt wratten bij honden?

Hondenwratten worden veroorzaakt door een infectie met papillomavirussen. Er zijn veel verschillende soorten papillomavirussen geïdentificeerd, en elk type veroorzaakt meestal een specifieke vorm van de ziekte (bijvoorbeeld wratten in en rond de mond versus wratten die de poten aantasten).

Honden met wratten kunnen andere honden besmetten, maar niet andere dieren of mensen. Nadat een hond is geïnfecteerd met een bepaald type papillomavirus, zijn ze immuun voor dat type, maar niet voor andere typen.

Papillomavirus kan wekenlang in de omgeving overleven, dus het is mogelijk dat een hond met wratten het virus achterlaat op een bepaalde locatie, waardoor een andere hond later het virus op die plek kan oplopen. Papillomavirussen dringen het lichaam binnen via een huidwond en de infectie ontwikkelt zich wanneer het immuunsysteem van een hond het virus niet kan bestrijden voordat het zich vestigt. Over het algemeen duurt het vier tot zes weken voordat wratten zich ontwikkelen nadat een hond is geïnfecteerd met papillomavirus.

Hoe stellen dierenartsen de diagnose van wratten bij honden?

In de meeste gevallen kan een dierenarts een hondenwrat diagnosticeren met alleen een lichamelijk onderzoek. Als er twijfels zijn over de diagnose, kan de dierenarts een monster van weefsel verwijderen en het naar een patholoog sturen voor identificatie.

Behandeling van wratten bij honden

Wratten verdwijnen over het algemeen vanzelf in zes tot acht weken, terwijl de hond immuniteit opbouwt tegen het virus. Er zijn echter momenten waarop veterinaire behandeling noodzakelijk is:

Soms zijn hondenwratten zo talrijk, groot of op plaatsen die resulteren in secundaire symptomen zoals kreupelheid, moeilijkheden met eten of drinken, of oogirritatie.

Wratten kunnen bloeden of geïnfecteerd raken met bacteriën. In zeldzame gevallen kunnen wratten die niet vanzelf verdwijnen, zich ontwikkelen tot kwaadaardige tumoren. Over het algemeen moeten wratten die langer dan drie tot vijf maanden aanhouden, worden behandeld.Honden die immunosuppressieve medicijnen gebruiken of andere ernstige gezondheidsproblemen hebben, kunnen wratten mogelijk niet zonder hulp kwijtraken.

Als slechts één of een klein aantal wratten zorgwekkend is, is chirurgische verwijdering de behandelingskeuze. Dit kan worden gedaan met een scalpel, laser, of door cryo chirurgie (gebruik van intense kou om de wrat te vernietigen).

Hond die een wrat heeft onder zijn oog

Medicijnen zijn vaak nodig als een groot aantal wratten problemen veroorzaakt voor je hond. Helaas is het moeilijk te beoordelen hoe effectief deze behandelingen zijn, aangezien de meeste hondenwratten vanzelf verdwijnen. Desalniettemin hebben dierenartsen de volgende behandelingen geprobeerd:

 • Interferon: een oraal of injecteerbaar medicijn dat het immuunsysteem stimuleert.
 • Imiquimod: een topisch antiviraal en anti-tumor medicijn.
 • Cimetidine: een oraal medicijn dat mogelijk een positief effect heeft op het immuunsysteem.
 • Azithromycine: behandeling met dit orale antibioticum bleek effectief in één studie.
 • Immunostimulatie: het geven van een vaccin gemaakt van de eigen wratten van de hond of Immunoregulin (een suspensie van gedode Propionibacterium acnes-bacteriën) kan het immuunsysteem stimuleren om tegen het virus te reageren.
 • Vermindering van immunosuppressie: indien mogelijk, stop of verminder de dosis van immunosuppressieve medicijnen en behandel ernstige ziekten die een nadelig effect hebben op het immuunsysteem van de hond.

Het voorkomen van de verspreiding van wratten

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je hond te beschermen tegen het ontwikkelen van wratten. Laat je hond natuurlijk niet spelen met of in contact komen met honden die zichtbare wratten hebben. Als de beschermende aard van de huid van je hond is aangetast (door wonden, huiduitslag, etc.) of hun immuunsysteem normaal functioneert, breng ze dan niet naar gebieden waar andere honden samenkomen, zoals parken, hondenopvangcentra en kennels.

En als, ondanks je beste inspanningen, je hond toch wratten ontwikkelt, houd ze dan geïsoleerd van andere puppy’s totdat alle wratten zijn verdwenen.

Conclusie

In conclusie, hondenwratten, ook wel virale papillomatose genoemd, kunnen voor zowel hondenbezitters als hun hond verontrustend zijn. Hoewel ze zelden ernstig zijn, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen en mogelijke behandelingsopties. Hondenwratten verdwijnen vaak vanzelf binnen zes tot acht weken, omdat het immuunsysteem van de hond het virus bestrijdt en immuniteit opbouwt. Het is echter essentieel om de symptomen te herkennen, vooral als je hond veel wratten heeft, grote wratten heeft of als de wratten zich op ongemakkelijke plaatsen bevinden, zoals de mond, ogen of poten. In dergelijke gevallen kan professionele behandeling noodzakelijk zijn.

Een dierenarts kan de wratten diagnosticeren en adviseren over de beste behandelingsmethode. Soms kunnen wratten bloeden of geïnfecteerd raken, wat behandeling vereist om complicaties te voorkomen. In zeldzame gevallen kunnen onbehandelde wratten zich ontwikkelen tot kwaadaardige tumoren, wat benadrukt hoe belangrijk het is om tijdig te handelen. Het is cruciaal om te onthouden dat niet alle wratten bij honden behandeling nodig hebben. Sommige hondenwratten verdwijnen vanzelf zonder enige interventie. Anderzijds kunnen honden met een verzwakt immuunsysteem, ernstige gezondheidsproblemen of veel wratten baat hebben bij professionele behandelingsopties.

Raadpleeg altijd een dierenarts als je je zorgen maakt over de wratten van je hond. Ze kunnen de situatie beoordelen en de beste behandelingsroute aanbevelen. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat honden met zichtbare wratten in contact komen met andere honden om verdere verspreiding te voorkomen. Kortom, met de juiste kennis en medische begeleiding kunnen hondenwratten goed worden beheerd en kan je harige vriend weer genieten van een gezond en gelukkig leven.

Bronnen

 1. Vets4Pets. (2022, 4 november). Dog warts. Vets4Pets. https://www.vets4pets.com/pet-health-advice/dog-advice/dog-warts/
 2. Coates, J., DVM. (2023, 30 maart). Warts in dogs. PetMD. https://www.petmd.com/dog/conditions/all-about-dog-warts-types-causes-and-treatments
 3. Hollinger, H. (2023, 23 oktober). Wart virus in dogs. Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, Recovery, Management, Cost. https://wagwalking.com/condition/wart-virus
 4. Audette, J. (2019, 17 juli). Signs, causes and treatments for canine papillomas (WARts). Canine Campus Dog Daycare & Boarding. https://www.caninecampus.us/signs-causes-and-treatments-for-canine-papillomas-warts
 5. Hospital, A. A., & Awi-Admin. (2023, 11 september). What to know about dog warts. Alexander Animal Hospital. https://www.alexanderanimalhospital.com/what-to-know-about-dog-warts/

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *