“Waarom graven honden gaten?” In deze blog leer je waarom honden gaten graven in tapijten, bedden, banken en onder hekken. En we leren hoe we een hond kunnen laten ophouden met graven…

Het kan ontzettend frustrerend zijn als je hond zonder duidelijke reden je tuin opgraaft. Misschien kom je wel eens krassen in je bankstel na een bijzonder hevige graaf-sessie… Maar voordat je boos wordt op je hond, laten we eerst leren waarom ze het doen. Waarom graven honden gaten?…

Waarom graven honden?

Graven is eigenlijk een instinctief gedrag en alle honden zullen tot op zekere hoogte graven. Wellicht is het vaker voorkomend bij dashonden en terriërrassen vanwege hun hoge jachtinstinct. Deze rassen weten instinctief om kleine dieren of knaagdieren op te sporen die ze onder de grond kunnen horen of ruiken.

Hond graaft onder het hek

Als je hond onder je hek graaft, is dit meestal omdat ze iets aan de andere kant willen bereiken; een andere hond of iets dat lekker ruikt misschien. Graven is natuurlijk een gemakkelijkere optie dan proberen over het hek te springen!

Waarom graven honden in het tapijt?

Als er niets ruikt onder het tapijt, bed of bank, dan kan je hond wat verveeld zijn. Overmatig graven zonder duidelijke reden kan aangeven dat je hond niet genoeg beweging of mentale stimulans krijgt.

Ze kunnen ook proberen om zichzelf van stress of angst te bevrijden, dus denk na over wat er net met hen is gebeurd en overweeg of dit hen op deze manier heeft laten voelen.

Waarom graven honden gaten?

Als je hond een gat in je tuin graaft, kan het zijn dat ze een spelletje met zichzelf aan het doen zijn en een lekkernij of koekje planten voor later. Of ze kunnen proberen een lekkernij te vinden die ze daar eerder voor zichzelf hebben verstopt!

Als het weer warm is, kan het graven van een gat soms worden gebruikt als manier om af te koelen. Grotere honden met dikke vachten zullen eerder dit gedrag op een warme dag te vertonen.

Hoe help je een hond om te stoppen met graven?

Er zijn meerdere dingen die je kunt proberen om je hond te helpen om te stoppen met graven. Hier zijn de beste afschrikmiddelen tegen hondengraven:

  • Castreren: een mannelijke hond zal minder geneigd zijn om te proberen om te zoeken naar teefjes via graven als hij is gecastreerd.
  • Zorg ervoor dat ze op de juiste manier worden gestimuleerd: zorg ervoor dat ze de juiste hoeveelheid beweging en interactie krijgen die ze en hun ras nodig hebben.
  • Geef ze een aangewezen ruimte om te graven: misschien een zandbak in je tuin, en je kunt ze aanmoedigen om het te gebruiken via positieve versterking.
  • Passende preventie en interventie: heb je een hond die graag verstopt? Houd lekkernijen binnen. Heb je een hond met een sterk jachtinstinct? Houd je tuin knaagdiervrij (zonder giftig te gebruiken). En probeer ze niet probeer ze niet onbewaakt in je tuin te laten zodat je het graafgedrag op een positieve manier kunt sturen en ze aanmoedigt om het niet te doen.

Conclusie

Het graven van gaten is een instinctief gedrag bij honden en kan verschillende redenen hebben, zoals het jachtinstinct, verveling, stress of de behoefte om af te koelen. Het is belangrijk om te begrijpen waarom je hond graaft en op basis daarvan passende preventieve maatregelen te nemen. Dit kan onder andere bestaan uit castratie, voldoende beweging en mentale stimulatie, het aanbieden van een aangewezen ruimte om te graven, en gepaste preventie en interventie. Met de juiste aanpak en positieve versterking kun je je hond helpen om te stoppen met graven en een harmonieuze relatie met je huisdier behouden.

Bronnen

  1. Why Does My Dog Dig? Identify And Channel Your Dog’s Digging Instincts (akc.org)
    Auteur: Stephanie Gibeault
  2. An ethological approach to the problem of dogs digging holes – ScienceDirect
    Auteur: J.S.J. Odendaal

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *