Als eigenaar van een nieuwe puppy kun je verwachten dat het schattige kleine diertje overal aan gaat knagen, je ‘s ochtends vroeg wakker maakt wanneer je eigenlijk kan uitslapen, je bankrekening leeg trekt, en soms een cadeautje achterlaat op je tapijt of vloerbedekking. Maar wat daar tegenover staat, is zo waardevol. In deze blog vertellen we je alle tips en tricks voor je nieuwe beste vriend, want wat heb je allemaal nodig voor een pup?
Voorbereiding voor de thuiskomst van je pup
Natuurlijk ben je enthousiast en klaar om je nieuwe familielid te verwelkomen. Probeer je nu voor te stellen hoe dit voor de puppy is. Hij is net weggehaald bij zijn moeder, broers en zussen, de enige mensen die hij kent, en zijn vertrouwde omgeving. Het is dus aan jou om je zo goed mogelijk voor te bereiden om de overgang zo soepel mogelijk te maken, voor jou en je puppy.
Puppy-proof
Net als peuters kunnen puppy’s zich snel in de problemen brengen. Je wil je hond (en je huis) beschermen tegen mogelijke gevaarlijke plekken. Lees alles in orde te krijgen voordat de puppy thuiskomt.
Verzamel alle benodigdheden voor je puppy
Bench: Koop of leen een bench. Een bench biedt een veilige plek voor een puppy om te rusten en te slapen. Het is ook een veilige plek voor je pup als je hem kort alleen moet laten. Een bench kan handig zijn bij het zindelijk maken, omdat een hond niet zijn behoeften zal doen in de bench, tenzij de eigenaar vergeet hem naar buiten te laten. De bench moet groot genoeg zijn om de hond te laten staan en zich om te draaien.
Babyhekjes: Als je van plan bent om de toegang van de puppy tot delen van het huis of bepaalde kamers te beperken, koop of leen dan babyhekjes. Aangezien dit waarschijnlijk tijdelijk is, overweeg hekjes die met spanning aan de muren worden bevestigd.
Halsband en riem: deze producten zijn essentieel. Je puppy zal graag buiten wandelen en je moet de controle hebben. Natuurlijk kan je puppy zonder de lijn loslopen in een veilige omgeving, zoals een afgesloten achtertuin. Een riem is ook nodig bij het trainen van je hond om basiscommando’s op te volgen.
Eten en drinken: Wat ook belangrijk is, is een 2 bakjes waaruit je nieuwe pup eet en drinkt, en natuurlijk het voer zelf. Een normale puppy moet twee tot drie keer per dag worden gevoerd. Raadpleeg je fokker of een dierenarts over het dieet van je puppy. Hij heeft misschien speciaal voedsel nodig voor een allergie of gewichtsbeheersing. Je hebt ook een goede voorraad gezonde traktaties nodig, die handig zullen zijn wanneer je begint met het trainen van je puppy.
Hondenbed/mand: Of het nu in een bench is of ergens anders in huis, je puppy heeft zijn eigen hondenbed nodig. Al snel zal hij leren dat dit zijn speciale slaap- en rustplek is. Er zijn waarschijnlijk net zoveel hondenbed stijlen als er matras opties zijn voor mensen, dus je zou geen moeite moeten hebben om iets geschikts te vinden.
Verzorgingsproducten: Je keuze voor een langharig of kortharig ras bepaalt de soorten borstels en kammen die je nodig hebt. Hondenshampoo en conditioner, wattenstaafjes of gaas voor het schoonmaken van oren, nagelknippers, en honden tandpasta en tandenborstel zijn ook items die je aan je winkelwagentje moet toevoegen.
Schoonmaakproducten: je hebt ook benodigdheden nodig om puppy-ongelukken op te ruimen. Zorg voor een voorraad papieren handdoeken, schoonmaak doekjes en commerciële reinigers die zijn ontworpen om typische honden missers op te ruimen.
Speeltjes: Vergeet de leuke dingen niet, speelgoed! Je nieuwe puppy zal nieuwsgierig en actief zijn, en speelgoed is een uitstekende uitlaatklep. Harde rubberen speeltjes, touw speeltjes en smaakvolle synthetische botten zijn geschikt voor spelen zonder toezicht. Zachte knuffels en tennisballen zijn prima, zolang je een oogje houdt op je puppy. Een vastberaden puppy kan een zacht speeltje of een tennisbal openscheuren en stukjes inslikken.
Bepaal de huisregels voor je puppy
De meeste puppy’s zijn leergierige leerlingen, maar ze leren niet als de regels elke minuut veranderen, als ze de ene dag op meubels mogen en de volgende dag niet. Of als je het bijten vandaag schattig vindt, maar morgen besluit dat het vervelend is. Het belangrijkste punt is consistentie, dus het hele huishouden moet samen zitten om de huisregels voor je nieuwe puppy op te stellen.
Stel de puppy voor aan zijn nieuwe huis en familie
Hoe enthousiast je ook bent, je maakt de overgang voor de puppy gemakkelijker als je langzaam begint. Stel gezinsleden één voor één voor indien mogelijk, en geef je nieuwe huisdier tijd om zijn omgeving te verkennen. Laat de pup zijn/haar slaapplek, plas plek, bench en voer- en drinkbakken zien. Het leukste van alles, geef de puppy zijn/haar nieuwe speelgoed. Tijdens deze eerste dagen en weken moet je je puppy ten allen tijden in de gaten houden en ervoor zorgen dat hij/zij wordt begeleid of op zijn minst in het zicht is.
Nu is ook het moment om te beslissen welk gezinslid verantwoordelijk is voor wat: wie gaat de pup ‘s nachts uitlaten, wie voert hem, wiens taak is het om ongelukjes op te ruimen, enz. Je wil misschien een schema maken voor het voeren, plassen en wandelingen, wat ook een handige herinnering zal zijn als het gaat om ieders verantwoordelijkheden. Het is nooit te vroeg om goed gedrag te belonen met traktaties en beloningen en ongewenst gedrag voorzichtig te corrigeren. Maar bedenk dat puppy’s kauwen, plassen, huilen en zich onbedoeld in gevaar kunnen brengen. Met aandacht, toezicht, beloningen en samen doorgebrachte tijd creëer je een band die een leven lang meegaat.
Let goed op de gezondheid van je puppy
- Maak regelmatige afspraken met je dierenarts voor controles.
- Zorg ervoor dat je het vaccinatieschema volgt. Puppy’s krijgen weliswaar wat antilichamen van hun moeders, maar vaccinaties en boosters zijn essentieel om hem/haar te beschermen tegen ernstige ziekten.
- Je dierenarts zal waarschijnlijk preventieve maatregelen aanbevelen die je kunt nemen voor ziekten zoals de ziekte van Lyme en hartworm. Dit zijn meestal afstotende middelen voor vlooien en teken en kauw tabletten om tegen hartworm te beschermen. Help jezelf herinneren wanneer je deze moet geven door dit in je agenda te zetten.
- Leer de gezondheidsrisico’s die specifiek zijn voor zijn/haar ras. Je dierenarts zal je adviseren over hoe je ze kunt voorkomen en hoe je het begin van eventuele ziekten of aandoeningen kunt herkennen. Hier is een snelle dagelijkse checklist die je zal helpen de goede gezondheid van je puppy te behouden:
- Controleer zijn huid en vacht door je handen over hem heen te laten glijden. Controleer op teken, vlooien, andere insecten en in het algemeen alles wat er niet hoort.
- Let op of hij veel krabt of zijn oren overdreven veel krabt.
- Controleer zijn poten op snijwonden of schaafwonden.
- Zijn ogen moeten helder zijn, zonder afscheiding of roodheid.
- Kijk naar zijn ontlasting voor iets onverteerbaars of voor een verandering in consistentie of frequentie.
- Veel symptomen van ziekte kunnen iets ernstigs zijn of slechts een kleine verstoring. Als algemene regel geldt dat het volgende voor de zekerheid door je dierenarts moet worden gecontroleerd:
- Diarree
- Braken
- Ongewone vermoeidheid of lusteloosheid
- Enige afscheiding uit de ogen of neus
- Koorts
- Een extreme verandering in voeding, zoals verlies van eetlust.
Naast de vreugde van het hebben van een puppy komt de verantwoordelijkheid voor zijn gezondheid en welzijn. Een paar minuten per dag besteden aan het controleren van de gezondheid van je puppy moet deel uitmaken van je dagelijkse routine.
Als dit allemaal klinkt als veel werk, dat is het ook! Je nieuwe pup is op een nieuwe plek met een nieuwe “roedel” en het is jouw taak om hem/haar te laten wennen. Maar het is ook leuk, opwindend en enorm lonend om voor deze toevoeging aan je familie te zorgen.
Conclusie
De opwinding van een nieuwe puppy komt met uitdagingen, zoals kauwen, vroege ochtenden en onverwachte verrassingen. Echter, de waarde van de band die je met je nieuwe familielid opbouwt, maakt alles de moeite waard. In deze blog heb je essentiële tips ontdekt voor een succesvolle start met je nieuwe beste vriend. Of het nu gaat om puppy-proofing, het verzamelen van benodigdheden of het introduceren van je pup aan zijn nieuwe thuis, deze blog biedt waardevolle inzichten. Vergeet niet de huisregels te bepalen en wees alert op de gezondheid van je pup. Kortom, met aandacht, liefde en deze praktische tips creëer je een levenslange band met je trouwe viervoeter. Het kan misschien veel werk lijken, maar de vreugde, opwinding en beloning van het zorgen voor deze jonge toevoeging aan je familie zijn werkelijk onbetaalbaar. Dus, bereid je voor op avontuur en geniet van elk moment met je nieuwe pup!
Bronnen
- Team, P. (2023, 24 januari). 10 things to prepare for a new puppy. PetPlate. https://www.petplate.com/blog/new-puppy-checklist/
- Janisse, K., & Janisse, K. (2022, 22 februari). New Puppy Checklist 2023: Everything you need for your new puppy. https://blog.homesalive.ca/dog-blog/new-puppy-checklist
- Reisen, J. (2023, 31 mei). Preparing for a new puppy. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/home-living/preparing-new-puppy/
- WebMD Editorial Contributors. (2021, 19 februari). Bringing home a new puppy. WebMD. https://www.webmd.com/pets/dogs/bringing-home-new-puppy
- Advice: Caring for a new puppy | The Kennel Club. (z.d.). https://www.thekennelclub.org.uk/getting-a-dog/caring-for-your-new-puppy/