Leestijd: 5 min.

Iedereen is wel eens wakker geworden door het geluid van onze honden die hun maaginhoud op het tapijt spugen. Hoewel deze incidenten gelukkig zeldzaam zijn, kan misselijkheid en regelmatig braken bij je hond wijzen op een probleem. Zijn er ook natuurlijke middelen tegen de misselijkheid van je hond?

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Waarom een hond misselijk is en braakt
 • Welke natuurlijke middelen er zijn tegen misselijkheid en braken
 • Welke medische behandelingen er zijn tegen misselijkheid en braken

Waarom braakt een hond en is hij misselijk?

De braakreflex is een natuurlijke, ingebouwde reactie van het lichaam om zichzelf te beschermen tegen stoffen die in het maag-darmkanaal zijn ingenomen en schade kunnen veroorzaken. Vaak herkent het lichaam van je hond het materiaal in de maag als ‘slecht’, zoals bedorven voedsel of een gifstof. De hersenen ontvangen signalen van de maag en scheiden chemicaliën af om het braken te starten. Hetzelfde proces gebeurt als de maag te vol is of geïrriteerd is door de inhoud, zoals een ophoping van zuur in de maag.

Hoe ziet ‘normaal’ braaksel eruit?

Normaal braaksel bevat meestal een mengsel van vloeistof zoals water of geelgroene gal en eten. Je hond kan ook geel schuim braken. Als er echter bloed of donkerzwart-bruin materiaal dat op gemalen koffie lijkt aanwezig is, is dit niet normaal en moet je onmiddellijk naar de dierenarts toe gaan. Als er niet-verteerbaar materiaal wordt gebruikt, zoals delen van een hondenspeeltje, ga dan ook naar de dierenarts, want er kan meer materiaal in je hond vastzitten.

Medische behandelingen voor misselijkheid en braken

Voordat je je hond wil laten behandelen, is het belangrijk om de oorzaak van het braken te kennen. Er zijn veel oorzaken van braken, en een dierenarts kan bloedonderzoeken of een echografie uitvoeren om de oorzaak te achterhalen. Een bezoek aan de dierenarts zorgt ervoor dat je hond volledig wordt gecontroleerd, en ze kunnen bepalen of aanvullende tests nodig zijn, zoals röntgenfoto’s of bloedonderzoeken voordat je hond wordt behandeld. Uitdroging door braken kan meestal worden behandeld met intraveneuze vloeistoffen. Dierenartsen kunnen injecteerbare anti-misselijkheid medicatie geven, die meestal sterk genoeg is om zelfs de meest ernstige gevallen van braken te stoppen. Ze kunnen ook een tablet versie van deze medicatie voorschrijven om thuis te gebruiken. Je dierenarts kan ervoor kiezen om andere aanvullende medicijnen voor te schrijven, zoals Probiotica en maagbeschermende medicijnen, of een voorgeschreven dieet om gemakkelijke vertering van voedingsstoffen mogelijk te maken.

Natuurlijke middelen tegen misselijkheid en braken

Als je hond blijft braken, probeer dan om deze natuurlijke oplossingen te gebruiken:

Diëtaire veranderingen

Sommige aandoeningen zoals galbrakend syndroom en pancreatitis worden beheerd met veranderingen in je voedingsschema en de hoeveelheid voedsel die tegelijkertijd wordt gevoerd. Het voeren van kleine maaltijden, ongeveer vier keer per dag, met een gemakkelijk verteerbare eiwitbron, kan de maag helpen kalmeren en de kans op braken verminderen. Voeren vroeg in de ochtend en laat in de avond kan ook het braken verminderen. Dit is belangrijk bij het overwegen van de oorzaak van galbrakend syndroom, omdat er een ophoping van gal is zonder iets om in de maag te verteren. Als er altijd voedsel in de maag zit of een constante stroom van voedsel, heeft gal gedurende de dag een functie. 

Als het braken een kortetermijnprobleem is, zijn er voorgeschreven voedingsmiddelen die kunnen worden gevoerd om de pijnlijke buik van je hond te verzachten. Een ander alternatief dat slechts voor enkele dagen kan worden gevoerd omdat het niet voedzaam in balans is, zijn kleine frequente maaltijden van kip en rijst. Het maag-darmkanaal verteert kip en rijst gemakkelijk. Het is niet langer aan te raden om voedsel 24 uur (of langer) te onthouden als je huisdier overgeeft. De darm heeft een constante toevoer van energie uit voedsel nodig, anders kan het beginnen af ​​te sterven. Geef regelmatig kleine hoeveelheden voer en geef verschillende soorten voer om te zien of je hond de voorkeur geeft aan de ene optie boven de andere. Alleen je aanwezigheid kan je hond aanmoedigen om een paar hapjes voer te nemen. Het is belangrijk dat zieke honden nog steeds voedingsstoffen in hun lichaam krijgen, omdat dit hun de snelheid van herstel zal verbeteren.

Gember

Gember is een van de beste huisremedies voor het braken en de verstoorde maag van je hond. Je kunt gemberthee maken door verse gemberwortel in water te koken, het te laten afkoelen en het in kleine hoeveelheden gedurende de dag aan je hond te geven.

Elektrolyten

Elektrolyten hydratatie zakjes zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij je dierenarts of lokale dierenwinkel. Ze helpen uitdroging te voorkomen, wat snel kan optreden door braken. De doseringsinstructies staan op de achterkant van de zakjes. Het is belangrijk om elektrolyten te gebruiken die specifiek zijn geformuleerd voor honden, omdat de concentratie van de oplossingen verschillend kan zijn met elektrolyten hydratatie zakjes voor mensen.

TLZ (Tederheid, Liefde, Zorg)

Honden die overgeven voelen zich ellendig! Ze hebben extra liefde en steun nodig als ze zich niet lekker voelen. Onthoud dat honden op ons vertrouwen om aan al hun behoeften te voldoen, en emotionele steun speelt een grote rol in het herstel van ziekte. Veeg na het braken eventueel kwijl rond hun mond weg en zorg dat er vers water is. Vermijd wandelingen of inspannend spelen, omdat dit hun maag verder kan verstoren. Bied een rustige, stille plek aan om te rusten en te herstellen en veel aaien kan nooit kwaad!

Probiotica

Probiotica+ zullen het braken van je hond niet stoppen, maar kunnen een nuttige aanvulling zijn nadat het braken voorbij is. Probiotica+ bevatten de voorlopers van de ‘goede’ bacteriën die de darm bevolken en helpen bij de spijsvertering. Wanneer huisdieren ziek zijn door braken en diarree, kunnen ze tijdens ziekte wat van de ‘goede’ bacteriën verliezen. Het aanvullen van Probiotica+ kan de darm de mogelijkheid geven om opnieuw te bevolken met ‘goede’ bacteriën. Het is belangrijk om probiotische supplementen te gebruiken die speciaal zijn gemaakt voor honden, omdat hun microflora verschillend is van andere soorten.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Brengt de darmflora in balans
 • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
 • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Veelgestelde vragen over misselijkheid en braken

Kan ik mijn hond Metoclopramide / Ondansetron geven die ik thuis heb voor mijn eigen gebruik?

We raden niet aan om menselijke medicijnen aan honden te geven zonder een dierenarts te raadplegen. De dosering voor mensen en honden is verschillend, en het kan ernstigere problemen maskeren, zoals een obstructie van de darm, als je thuis braken behandelt met deze tabletten.

Wanneer moet ik me zorgen maken over braken bij mijn hond?

Als je hond meer dan 3 keer per dag geel braaksel of geel schuim heeft, of meer dan 3 keer per week, of als er bloed of koffie dikachtig materiaal in het braaksel zit, moet je onmiddellijk naar de dierenarts toe gaan.

Kan mijn hond sterven door braken?

Braken kan bij honden snel uitdroging veroorzaken, wat levensbedreigend kan zijn. Sommige oorzaken van braken, zoals een maagzweer of een vreemd voorwerp dat vastzit in het darmkanaal, kunnen tot de dood leiden als ze niet worden behandeld. Gelukkig zijn deze aandoeningen minder vaak voorkomend, maar het is een goede herinnering dat een gezondheidscontrole bij de dierenarts altijd wordt aanbevolen als je je zorgen maakt.

Is het oké om mijn hond het braaksel opnieuw te laten eten nadat ze hebben overgegeven?

Nee, ruim het braaksel zo snel mogelijk op nadat je hond heeft overgegeven. Het lichaam kiest ervoor om dit materiaal om een reden kwijt te raken, dus als ze dit opnieuw innemen, kunnen ze opnieuw giftig of schadelijk materiaal binnen krijgen. Zorg ervoor dat je hond na het braken een klein beetje water drinkt, maar laat ze geen grote hoeveelheden drinken.

Is het oké om mijn hond gras te laten eten als een natuurlijke manier om ze te laten braken?

We raden je niet aan om je hond gras te laten eten als een manier om braken op te wekken, omdat te veel gras obstructies of verstoppingen van het maagdarmkanaal kan veroorzaken. Er zijn andere redenen waarom honden gras eten, waaronder onevenwichtige diëten, dus het kan een teken zijn van andere problemen die niet gerelateerd zijn aan de behoefte om te braken.

Conclusie

De gezondheid van je hond is van het grootste belang. Zorg er altijd voor dat je bij erge aanhoudende symptomen een afspraak maakt met de dierenarts om ervoor te zorgen dat je trouwe viervoeter de uitgebreide zorg krijgt die ze verdienen.

Bronnen

 1. Wag. (2022, 5 januari). Natural remedies for dog vomiting. https://wagwalking.com/wellness/natural-remedies-for-dog-vomiting
 2. Strauss, A. (2023, 8 december). Natural home remedies for dog vomiting and upset stomach issues. Pet Insurance Australia. https://www.petinsuranceaustralia.com.au/how-to-soothe-a-dogs-upset-stomach-naturally/
 3. Canna-Pet. (2021, 10 september). Dog nausea & natural remedies. Canna-Pet®. https://canna-pet.com/articles/dog-nausea-in-search-of-promising-pain-reducing-nutritional-formulas/
 4. Home remedies for vomiting dog: A complete guide | BetterVet. (2023, 27 september). https://bettervet.com/resources/pet-health-care/vets-discuss-home-treatment-for-dogs-vomiting-bile#:~:text=their%20recovery%20rate.-,Ginger,small%20amounts%20throughout%20the%20day.
 5. DipCbst, A. F. C. (2023, 9 december). Effective home remedies for vomiting dogs. PetHelpful. https://pethelpful.com/dogs/Home-remedies-for-vomitng-dogs

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *