Leestijd: 5 min.

Heeft jouw hond vaker last van plassen en urineert hij slechts kleine hoeveelheden tegelijk? Plotselinge veranderingen in het plasgedrag kunnen wijzen op de aanwezigheid van een blaasontsteking, ook bekend als cystitis. Het is van groot belang om bij symptomen onmiddellijk hulp te zoeken bij een erkende dierenarts. Leer alles over het herkennen van een blaasontsteking bij honden, mogelijke oorzaken en het behandelen ervan.

Wat is een blaasontsteking bij honden?

Een blaasontsteking treft een of meer onderdelen van het urinewegstelsel van een hond, waaronder de nieren, urineleiders, blaas en urethra. Meestal ontstaan blaasonstekingen door schadelijke bacteriën, afkomstig van de huid of het maag-darmkanaal, die de plasbuis binnendringen. Vervolgens zullen de bacteriën veel van de verdedigingsmechanismen van het urinewegstelsel ontwijken en hun weg banen naar de blaas, waar ze blijven groeien en zich verspreiden totdat behandeling wordt toegediend.

De symptomen van een blaasontsteking bij honden

In veel gevallen zijn honden asymptomatisch, wat betekent dat ze geen symptomen vertonen. Dit maakt het moeilijk voor huisdiereigenaren om een blaasontsteking bij hun honden te identificeren, en het kan alleen per ongeluk worden ontdekt tijdens een routinematige controle bij de dierenarts.

Als jouw hond echter symptomen vertoont, is een van de meest opvallende signalen een verandering in hun urinatiegewoonten. Zo moeten ze zich bijvoorbeeld vaker ontlasten dan normaal of beginnen ze te plassen in huis of hun bench. Ze kunnen ook telkens maar kleine hoeveelheden urine lozen.

Om je te helpen een blaasontsteking te identificeren zijn hier een paar veelvoorkomende tekenen van een blaasontsteking bij honden:

  • Bloederige en/of troebele urine
  • Kleine, frequente urinatie
  • Vieze geur van urine
  • Persen of jammeren tijdens het plassen
  • Ongelukjes in huis
  • Vaker naar buiten moeten
  • Likken rond de urineweg
  • Toegenomen dorst, toegenomen waterconsumptie

Als jouw hond symptomen vertoont en ernstige symptomen ervaart, waaronder bloed in de urine of niet in staat is om te plassen, zoek dan onmiddellijk hulp.

De oorzaken van blaasontsteking bij honden

Hoewel urineweginfecties meestal ontstaan door bacteriën van de huid of het maag-darmkanaal, kunnen bepaalde aandoeningen ook de oorzaken zijn van blaasontstekingen bij honden, waaronder:

  • Stenen, kristallen of vuil die het urinewegstelsel binnendringen
  • Infectie
  • Prostaatziekte
  • Ontsteking
  • Kanker
  • Giftige stoffen
  • Stress
  • Aangeboren afwijkingen
  • Afwijkingen van het ruggenmerg
  • Nierziekte
  • Blaasziekte
  • Diabetes

Andere belangrijke factoren kunnen ook het risico op een blaasontsteking bij jouw hond verhogen, zoals:

  • Vrouwtjes: hoewel mannelijke honden ook een blaasontsteking kunnen krijgen, hebben vrouwelijke honden meer kans op het ontwikkelen ervan. Dit komt doordat mannelijke honden een langere plasbuis hebben, waardoor bacteriën langer nodig hebben om naar de blaas te reizen.
  • Gezondheidsproblemen: honden met bepaalde gezondheidsaandoeningen, zoals nierziekte, diabetes en de ziekte van Cushing, zullen vaker blaasontstekingen ervaren.
  • Leeftijd: blaasontstekingen komen vaker voor bij oudere honden, maar kunnen op elke leeftijd voorkomen.

De diagnose van blaasontsteking bij jouw hond

Wanneer je jouw hond naar de dierenarts brengt voor een blaasontsteking, zijn de eerste tests een urinetest, wat betekent dat ze een urinemonster zullen verkrijgen om het te onderzoeken op de aanwezigheid van: bacteriën, pH, ketonen, bloed, kristallen en eiwit.

Een dierenarts zal je ook een paar vragen stellen over de gezondheid van jouw hond, de symptomen en de duur van hun symptomen.

Omdat sommige ziekten, zoals blaaskanker, vergelijkbare symptomen veroorzaken als een blaasontsteking, is het essentieel om je hond zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen zodra je de signalen opmerkt. Dit kan ervoor zorgen dat jouw hond snel herstelt en de kans op verdere complicaties verkleint. Een diagnose kan ook bepalen wat de oorzaak is van het urinaire probleem van jouw huisdier en ervoor zorgen dat ze de juiste behandeling krijgen.

De behandeling van blaasontsteking bij honden

Als jouw hond een blaasontsteking heeft, zal de dierenarts een antibiotica kuur voorschrijven die gedurende een week tot tien dagen moet worden gebruikt om de infectie te elimineren. Pijnmedicatie kan ook worden gegeven om het herstelproces makkelijker te maken. Het is essentieel om de instructies van de dierenarts te volgen en alle voorgeschreven medicatie toe te dienen, zelfs als de symptomen zijn afgenomen, tenzij anders vermeld. Het niet opvolgen van deze instructies kan leiden tot terugkeer van de infectie.

Zorg ervoor dat je de waterinname van jouw hond tijdens de behandeling verhoogt om bacteriën weg te spoelen. Jouw dierenarts kan ook vragen om een vervolgafspraak te maken om te controleren of de infectie verdwenen is. Als het niet oplost met antibiotica, zal verder onderzoek nodig zijn, waaronder een urinekweek, röntgenfoto, abdominale echografie, bloedonderzoek, enzovoort.

Houd er rekening mee dat herhaalde blaasontstekingen kunnen wijzen op een ernstiger onderliggend probleem, dus het is belangrijk om ze tijdig door een dierenarts te laten controleren en te leren hoe je een blaasonsteking bij honden kunt behandelen.

Conclusie

In het geval dat jouw hond vaker last heeft van plassen en slechts kleine hoeveelheden urineert, kunnen deze symptomen duiden op een blaasontsteking. Het is van groot belang om deze signalen tijdig te herkennen, gezien blaasontstekingen vaak asymptomatisch zijn, en om snel professionele hulp te zoeken als ernstige symptomen optreden. Door bewust te zijn van de risicofactoren kun je de gezondheid van jouw hond beter begrijpen en proactieve maatregelen nemen. Onthoud dat herhaalde blaasontstekingen mogelijk wijzen op een dieperliggend probleem, waardoor regelmatige controles door de dierenarts en het opvolgen van behandelingen essentieel zijn voor de algehele welzijn van jouw geliefde viervoeter.

Bronnen

  1. Barnes, C., Weir, M., & Downing, R. (z.d.). Urinary Tract Infections (UTIs) in dogs. VCA Animal Hospitals. https://vcahospitals.com/know-your-pet/urinary-tract-infections-utis-in-dogs
  2. Burke, A. (2021, 11 november). Does Your Dog Have UTI Symptoms or Something Worse? American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/health/noticing-dog-uti-symptoms-could-be-something-more/
  3. Corbin, J. (2021, 21 december). UTI in dogs: Symptoms, causes & treatments. Dutch. https://www.dutch.com/blogs/dogs/uti-in-dogs
  4. Matthews Veterinary Internal Medicine. (2023, 15 april). Signs of Bladder Infection in Dogs. https://www.matthews.carolinavet.com/site/pet-health-blog/2023/04/15/bladder-infection-dog
  5. Small Door’s medical experts. (z.d.). UTIs in dogs. Small door Veterinary. https://www.smalldoorvet.com/learning-center/medical/utis-in-dogs

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *