Leestijd: 7 min.

Als de naam al doet vermoeden, bestaat het rauwe hondenvoer dieet voornamelijk uit ongekookte en minimaal verwerkte ingrediënten. Rauw hondenvoer verwijst naar een type huisdiervoeding dat voornamelijk bestaat uit ongekookte dierlijke ingrediënten. Ontdek de wereld van rauw hondenvoer en de vele voordelen die het kan bieden voor de gezondheid en het welzijn van je trouwe metgezel.

Wat is een rauw vlees dieet voor honden?

Een rauw vlees dieet voor honden staat ook wel bekend als het “BARF” dieet, wat staat voor Biologically Appropriate Raw Food. Het bestaat vooral uit voedingsmiddelen zoals spiervlees, orgaanvlees en botten, soms aangevuld met rauwe groenten of eieren. Hierbij proberen we het dieet na te bootsen dat wolven en honden zouden eten als ze in het wild zouden leven. Er zijn twee soorten rauwe hondenvoer diëten: zelfgemaakt en commercieel bereid.

BARF rauw vlees dieet

De voordelen van rauw vlees voor honden

Als het gaat om hoe gezond een rauw hondenvoer dieet is, is er veel discussie tussen dierenartsen, voedingsdeskundigen en hondenbezitters. Voorstanders van rauw hondenvoer beweren dat het verschillende gezondheidsvoordelen voor honden biedt, waaronder:

Behoud van een gezond gewicht

Obesitas is een van de belangrijkste gezondheidsproblemen waarmee onze huisdieren vandaag worden geconfronteerd. Een rauw dieet heeft de juiste balans van macronutriënten, hogere eiwitten, gematigde vetten en weinig koolhydraten, wat zich vertaalt naar veel minder lichaamsvet voor je hond. Dankzij de overvloed aan hoogwaardige eiwitten in een rauw dieet, ervaren honden een toename van energie, wat hen actiever houdt. Dit actieve gedrag draagt bij aan het tegengaan van gewichtstoename en helpt je hond een gezond gewicht te behouden.

Ondersteunt de spijsvertering

Honden zijn natuurlijke carnivoren en hun spijsverteringsenzymen zijn gericht op rauw vlees. Onderzoek heeft aangetoond dat een dieet met rauw vlees niet alleen gemakkelijker verteerbaar is voor honden, maar ook beter wordt opgenomen. Wat betekent dat alle essentiële voedingsstoffen worden gebruikt zoals de natuur het bedoeld heeft.

Gezonde toiletgewoonten

Wanneer eigenaren beginnen met het voeren van rauw voedsel aan hun hond, merken ze vaak als eerste veranderingen op in de ontlasting van hun huisdier. Doordat rauw voedsel geen typische vulstoffen bevat die doorgaans in bewerkt voedsel worden aangetroffen, zoals granen, resulteert dit in een kleiner, steviger eindproduct. Dit vergemakkelijkt het proces van ontlasting en kan zelfs helpen bij het legen van de anaalklieren van de hond. Bovendien leidt het ontbreken van gefermenteerde granen tot aanzienlijk minder geur, waardoor het opruimen van de ontlasting voor de eigenaar een minder belastende taak wordt.

Honden ontlasting opruimen

Het behouden van gezonde tanden

Een dieet dat minder koolhydraten bevat, is van nature laag in de suikers, waardoor de groei van schadelijke mond bacteriën wordt geremd. Tandvleesaandoeningen kunnen ook bij honden voorkomen, wat weer gevolgen kan hebben voor hun alvleesklier, hart en hersenen. Een gezondere mondflora wordt zelfs in verband gebracht met verminderde ontstekingen bij huisdieren in het algemeen. Door af en toe een geschikt formaat rauw vleesbot aan je hond te geven, wordt kauwen gestimuleerd, wat kan helpen bij het oplossen en voorkomen van tandsteen.

Een gezonde vacht en sterke botten

Een rauw dieet biedt een overvloed aan gezonde onverzadigde vetzuren, omega 3 en 6, samen met essentiële aminozuren die nodig zijn voor haarproductie. Dit resulteert in een zijdezachte en glanzende vacht voor je hond, zonder overmatig haarverlies. Rauwe botten, een essentieel onderdeel van dit dieet, leveren een optimale balans van calcium en fosfor, die cruciaal zijn voor botgezondheid, reparatie en groei. Bovendien bevat rauw voedsel bindweefsel, wat een rijke bron is van chondroïtine, glucosamine en collageen, die samen de gewrichten van je hond ondersteunen en gezond houden.

Blije labrador

Het ondersteunen van hun immuunsysteem

We willen allemaal onze honden zo gezond mogelijk houden. Dat betekent het ondersteunen van hun immuunsysteem, dat fungeert als de eerste verdedigingslinie tegen ziekten. Rauw vlees levert hoogwaardige eiwitten en essentiële vezels uit botten, die de gezondheid van de darmwand bevorderen. De darm fungeert niet alleen als het hoofdkwartier van het immuunsysteem van je hond, dat cruciale gezondheidssignalen door het lichaam stuurt, maar ook als een barrière voor toxines, die op afstand worden gehouden en zo de algehele immuungezondheid ondersteunen. Een gebalanceerde hoeveelheid groenten en bessen biedt een diversiteit aan immuunondersteunende vitamines, antioxidanten en fytonutriënten, die bijdragen aan het behouden van de gezondheid van je hond en het versterken van hun immuunsysteem.

Ondersteuning van gezonde energieniveaus

Een rauw dieet biedt zowel gezonde eiwitten als vetten in de verhoudingen waar honden goed op gedijen. Dit zorgt ervoor dat ze voldoende consistente energie hebben om met jou mee te gaan op wandelingen, te verkennen en te interacteren met hun omgeving.

Ondersteuning van cognitieve en emotionele gezondheid

We weten nu dat een goede darmgezondheid een belangrijke rol speelt in stemming, geheugen en focus. Huisdieren die een gevarieerd rauw dieet volgen, hebben vaak een beter ontwikkelde darmmicrobiota, met name enkele sleutelsoorten die verband houden met een langer leven. Dit draagt bij aan het mentale welzijn van je hond, bevordert het geheugen en ondersteunt het leerproces. Bovendien helpen de gezonde vetten in rauw voedsel om de hersenen van je hond te beschermen en te ondersteunen, wat kan bijdragen aan het verminderen van cognitieve achteruitgang naarmate ze ouder worden.

Rauw vlees in honden bak

Potentiële risico’s van rauw vlees voor honden

Echter, niet iedereen is voorstander van het rauwe hondenvoer dieet. Sommige dierenartsen en voedingsdeskundigen brengen enkele belangrijke potentiële risico’s naar voren die gepaard gaan met het eten van rauw voedsel door honden.

 • Bacteriële besmetting: schadelijke bacteriën zoals Salmonella en E. coli kunnen worden aangetroffen in rauw vlees en botten. Dit kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, niet alleen voor honden, maar ook voor hun eigenaars.
 • Voedingsonevenwichtigheden: Honden hebben zeer specifieke voedingsbehoeften op basis van hun leeftijd, grootte en activiteitsniveau, en het kan moeilijk zijn om aan die behoeften te voldoen bij het bereiden van het dieet van een hond thuis. Het vereist veel nadenken en nauwgezette planning om ervoor te zorgen dat honden niet te veel of te weinig van de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.
 • Verstikkingsgevaar of gebroken tanden: Kauwen op botten kan goed zijn voor de tandheelkundige gezondheid van honden, maar het is belangrijk dat ze kauwen op de juiste soorten botten en dat ze goed worden gecontroleerd. Wanneer er iets misgaat, kan dit leiden tot beschadigde tanden, verstikking of darmblokkades.
 • Puppy’s en honden met verzwakte immuunsystemen: Puppy’s groeien snel en zijn energiek, dus het is belangrijk dat ze de juiste voeding krijgen om aan hun behoeften te voldoen.
  Honden met een verzwakt immuunsysteem kunnen gevoeliger zijn voor de mogelijke risico’s verbonden aan een rauw hondenvoer dieet.

Naast de risico’s zijn er ook de tijd en kosten die gepaard gaan met het bereiden van rauw hondenvoer.

Rauw vlees in honden bek

Waar moet ik aan denken voordat ik overschakel op rauw hondenvoer?

Zorg ervoor dat het rauwe voedsel van je hond ze complete en uitgebalanceerde voeding geeft. Dit kan zorgvuldige planning, onderzoek en het toevoegen van supplementen vereisen om er zeker van te zijn dat je hond alle voeding krijgt die ze nodig hebben.

Als je hond allergieën heeft kunnen ze gevoelig zijn voor sommige rauwe ingrediënten. Houd je hond in de gaten terwijl ze beginnen met het nieuwe dieet en zorg ervoor dat ze de ingrediënten verdragen en dat er geen nadelige reacties zijn.

Rauw vlees met honden poten

Wees je ervan bewust dat het tijd en geld kan kosten om ervoor te zorgen dat het rauwe hondenvoer van je hond hen voorziet van alles wat ze nodig hebben. Er zijn enkele commercieel geproduceerde rauwe hondenvoerdiëten die het overwegen waard kunnen zijn, als je weinig tijd hebt. Wees realistisch over de hoeveelheid tijd en geld die je kunt besparen voordat je je aan dit nieuwe voedingsregime committeert.

Hoeveel rauw vlees moet ik mijn hond geven?

De hoeveelheid voedsel die je je hond geeft, moet rekening houden met de leeftijd, het ras, de grootte, het activiteitsniveau en hun specifieke voedingsbehoeften. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 • Raadpleeg eerst je dierenarts.
 • Bereken de dagelijkse portie van je huisdier. Als richtlijn moeten honden dagelijks 2-3% van hun lichaamsgewicht aan rauw voedsel consumeren. Dus als je hond 10 kg weegt, moeten ze dagelijks 200-300 gram rauw voedsel eten.
 • Hoe actief is je hond? Actieve honden moeten meer eten. Zorg ervoor dat je hond de juiste hoeveelheid calorieën krijgt om hun gewicht te behouden.
 • Denk aan het ras en de leeftijd van je hond. Oudere honden, evenals puppy’s, hebben zeer specifieke voedingsbehoeften.
 • Zorg ervoor dat het dieet van je hond een verscheidenheid aan eiwitbronnen, organen en botten omvat, plus fruit en groenten ook, als je hond ze lekker vindt.
 • Monitor de gezondheid van je hond. Controleer hun gewicht, vacht en algemene gezondheid. Als je veranderingen opmerkt die je zorgen baren, praat dan met je dierenarts.

Conclusie

Het voeden van een rauw hondenvoer dieet brengt vele voordelen met zich mee, maar het is essentieel om de risico’s en uitdagingen te begrijpen alvorens deze keuze te maken. Zorg ervoor dat je bekwaam bent in het veilig hanteren en bereiden van rauw voedsel, en wees waakzaam voor mogelijke risico’s zoals verstikkingsgevaar en tandheelkundige problemen. Investeer tijd en moeite om ervoor te zorgen dat het rauwe dieet van je hond hen voorziet van alle benodigde voedingsstoffen. Overleg altijd met een dierenarts en eventueel een voedingsdeskundige voor dieren voordat je significante veranderingen aanbrengt in het dieet van je huisdier.

Bronnen

 1. Animal Food Express. (z.d.). Hoe voer je BARF? https://www.animalfoodexpress.nl/hoe-voer-je-barf#:~:text=BARF%20voeding%20bestaat%20uit%20spiervlees,de%20juiste%20manier%20gedaan%20wordt.
 2. Iron Will Raw. (2019, 7 augustus). Top 10 Reasons to Feed Your Dog Raw. https://ironwillrawdogfood.com/blogs/news/top-10-reasons-to-feed-your-dog-raw
 3. Lee, E. (2024, 20 januari). Raw Dog Food: Dietary Concerns, Benefits, and Risks. WebMD. https://www.webmd.com/pets/dogs/features/raw-dog-food-dietary-concerns-benefits-and-risks
 4. McCoy, J. (2024, 15 januari). The Benefits of Raw Dog Food | Bella & Duke. Bella & Duke Raw Food. https://www.bellaandduke.com/learn/dog-nutrition/benefits-of-raw-dog-food/
 5. The Kennel Club. (z.d.). Is raw food good for dogs? https://www.thekennelclub.org.uk/health-and-dog-care/health/health-and-care/a-z-of-health-and-care-issues/is-raw-food-good-for-dogs/

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *