Wil je een hondje adopteren, maar wil je niet dat je hele huis bedekt is met hondenhaar? Misschien heb je last van allergische reacties door hondenhaar. Goed nieuws: je kunt nog steeds van een hond genieten zonder dat je huis vol haar ligt, zolang je kiest voor een ras dat weinig verhaart. Dus of je nu allergieën wilt vermijden of gewoon minder vaak wilt stofzuigen, deze lijst met honden die weinig verharen is precies wat je zoekt!

Leestijd: 9 min.

Bestaan er honden die niet verharen?

Laten we beginnen met een realitycheck: Er bestaat niet zoiets als een hond die helemaal niet verhaart, zelfs niet de ‘haarloze rassen’. Net als mensen verliezen alle honden op zijn minst een beetje haar op een gegeven moment. Omdat hondenhaar allergische reacties bij mensen kan veroorzaken, betekent dit dat echt hypoallergene hondenrassen niet bestaan.

Zelfs als er een hondenras zou zijn dat helemaal niet verhaart, zouden ze nog steeds niet hypoallergeen zijn. Dat komt omdat de meeste hondenallergieën worden veroorzaakt door de huidschilfers van honden, niet het haar dat ze verliezen. Huidschilfers zijn de dode huid die van de hond valt, zich overal in het huis nestelt en zich via de lucht in je neus en ogen verspreidt. Alle honden produceren huidschilfers, maar sommige honden produceren aanzienlijk minder dan andere. Hondenrassen die weinig verharen worden beschouwd als de beste keuze voor mensen met allergieën, omdat ze niet zoveel allergenen produceren door huidschilfers en dode huidcellen als andere rassen.

Dus, welke honden verharen minder? Lees verder om meer te weten te komen over 25 hondenrassen die weinig verharen.

Hondenrassen die niet (zo veel) verharen

Bichon Frisé

Hoewel niet-verharende honden niet bestaan, komt de Bichon heel dichtbij met zijn gekrulde dubbele vacht. Ze zijn actief, speels en hebben een vrolijk karakter en zijn geschikt voor mensen die allergisch zijn. Ze hebben echter wel dagelijks borstelen en kammen nodig om hun vacht gezond en vrij van klitten te houden.

Bichon Frisé

Teckel

Met hun lange lichamen en korte poten staan de glad- en ruwharige Teckels bekend om hun lichte verharing en liefdevolle, speelse karakter. Door hun kleine formaat zijn ze ideaal voor appartementen en met de juiste begeleiding zijn ze perfect voor gezinnen met kinderen. Het is geen verrassing dat ze tot de meest geliefde hondenrassen behoren.

Teckel

Poedel

Dit energieke, intelligente ras is ook een hele goede keuze voor mensen met allergieën, maar vereist regelmatige, professionele verzorging om hun vacht in goede conditie te houden. Alle drie varianten van het Poedelras, de standaard, dwerg en toy, komen voor in verschillende kleuren, zoals wit, zwart, abrikoos en grijs, en zijn fantastische metgezellen. Afstammingen van de Poedel, zoals de Labradoodle, staan er ook om bekend niet veel haar te verliezen.

Poedel

Portugese Waterhond

Bekend om hun kracht en geest, heeft de Portugese Waterhond een vacht die zowel waterdicht als laag-verharend is. Het kan krullend of golvend zijn en vereist maandelijkse bezoeken aan de trimmer en dagelijks borstelen om klitten te voorkomen. Deze honden zijn trouwe metgezellen, maar zijn een actief en atletisch ras dat regelmatige, stevige lichaamsbeweging nodig heeft om fit en gelukkig te blijven.

Portugese Waterhond

Schnauzer

Hoewel Schnauzers niet zo vaak verharen als andere rassen, moeten ze minstens twee keer per jaar handmatig worden geplukt om losse, dode haren te verwijderen. Hun baard- en beenhaar vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen. Schnauzers zijn sociaal en aanhankelijk, vooral met kinderen, maar hun eigenzinnige karakter vraagt om gedisciplineerde training.

Schnauzer

Border Terriër

Een werkend terriërras bekend om hun vastberadenheid en alertheid, Border Terriërs maken liefdevolle en zeer trainbare huisdieren. Hun actieve aard vereist regelmatige lichaamsbeweging, terwijl hun weerbestendige vacht slechts af en toe borstelen en twee keer per jaar plukken vereist.

Border Terriër

Maltezer

Een ras dat gemakkelijk te herkennen is aan zijn lange, zijdeachtige witte vacht, zijn Maltezers dapper en zacht. Een geweldige, gezinsvriendelijke hond met een grote persoonlijkheid voor zo’n klein lichaam. Ze hebben wel dagelijks borstelen en regelmatige verzorging nodig om klitten in hun lange vacht te voorkomen.

Maltezer

Coton de Tuléar

Als je van knuffelen met je hond houdt maar een hekel hebt aan bedekt zijn met haar, dan is de Coton de Tuléar het perfecte ras voor jou. Deze liefdevolle honden kennen geen persoonlijke ruimte, ze willen 24/7 aan je zijde zijn! Hoewel ze hun haar niet laten slingeren, hebben ze wel dagelijks borstelen nodig om klitten in hun kenmerkende witte vacht te voorkomen.

Coton de Tuléar

Bolognezer

Nog een klein, pluizig, wit ras. Bolognezers hebben twee grote voordelen in de vacht: ze verharen weinig en zijn relatief onderhoudsarm. Hun zijdezachte witte vacht kan worden getrimd voor eenvoudiger onderhoud, en met dagelijks grondig borstelen voorkom je klitten en behoud je hun optimale uiterlijk. Niet verkeerd voor een rustige maar speelse harige vriend om aan je familie toe te voegen!

Bolognezer

Lhasa Apso

Je zou niet verwachten dat een hond met lange, vloeiende lokken een ras is dat weinig verhaart, maar dat is precies wat je krijgt met een Lhasa Apso. Hun dichte, dubbele vacht heeft wel regelmatig borstelen en trimmen nodig om klitten te voorkomen, maar ze belonen die aandacht door de perfecte schoothond te zijn zolang je ze naast je wilt hebben. Wees gewoon bereid om ze koninklijk te behandelen, deze honden werden oorspronkelijk namelijk opgevoed in Tibetaanse paleizen en kloosters!

Lhasa Apso

Havanezer

Een ander ras met lokken die erg lang kunnen groeien, zijn Havanese pups desondanks vrij minimaal als het gaat om verharen. Hun dubbele vacht kan kort worden geknipt als je ze regelmatig naar de trimmer kunt brengen voor reguliere knipbeurten. Als je het wel lang laat groeien, hebben ze dagelijks borstelen nodig om klitten te voorkomen. Je kunt zelfs het haar op hun hoofd in een hoge paardenstaart trekken. Dit niet alleen is het trendy, maar het helpt ook om hun haar uit hun ogen te houden.

Havanezer

Kerry Blue Terriër

Hier is het goede nieuws: Kerry Blue Terriërs verharen niet veel. Maar het compromis is dat het ras relatief veel verzorging nodig heeft. Plan elke week wat tijd in om hun vacht goed te borstelen en te kammen om klitten te voorkomen, evenals om hun hoofd, nek, oren en buikhaar te knippen met scharen of elektrische tondeuses. Het is een goed idee om wat tips van een trimmer te vragen voordat je het zelf probeert. Aan de positieve kant zijn die verzorgingssessies een geweldige manier om te binden met je pup!

Kerry Blue Terriër

Dwergschnauzer

Deze vrolijke, energieke pups brengen een flinke dosis persoonlijkheid met zich mee en laten niet veel hondenhaar achter. Wees echter voorbereid om regelmatig naar de trimmer te gaan, elke vier tot zes weken, thuis een paar keer per maand te baden en dagelijks te borstelen. Als jouw hond geen showpony is, kan de trimmer de vacht ook verzorgen met tondeuses.

Dwergschnauzer

Basenji

Niet zo dol op verzorging? Dan is de Basenji misschien geschikt voor jou. Dit onderhoudsarme ras heeft slechts één keer per week een snelle borstelbeurt nodig met een rubberen borstel of zwijnenhaarborstel (hoewel je de frequentie tijdens de ruiperiodes in het voorjaar en de herfst zou kunnen verhogen). Bovendien blijven hun korte vachten natuurlijk schoner dan die van andere rassen, wat betekent dat badtijd geen regelmatig iets hoeft te zijn (ongeveer twee keer per jaar).

Basenji

Shih Tzu

Nog een langharig ras dat verrassend weinig verhaart. De Shih Tzu heeft een paar verschillende opties als het gaat om verzorging. Je kunt hun haar kort knippen (ongeveer één tot twee centimeter) en hun vacht ongeveer een keer in de twee dagen te borstelen. Of je kunt all-in gaan en dat lange haar laten vloeien, maar dan moet je wel dagelijks borstelen. Hoe dan ook, je zult een liefdevolle, persoonlijkheidsvolle pup aan je zijde hebben.

Shih Tzu

Ierse Waterspaniël

Het opvallende krullende haar van Ierse Waterspaniëls zorgt ervoor dat er geen haarbollen door je huis rollen. Het vergt wat extra inspanning, met minstens één keer per week borstelen. Maar deze intelligente, hardwerkende honden maken de moeite meer dan waard, vooral als je van hondensporten of andere actieve bezigheden houdt.

Ierse Waterspaniël

Bedlingtonterriër

Het lijkt misschien op een lammetje, maar het is toch echt een Bedlingtonterriër. Deze middelgrote hond heeft een dikke, krullende vacht die dagelijks borstelen en maandelijkse knipbeurten vereist. Maar aan de positieve kant hoef je geen extra tijd te besteden aan het schoonmaken van haar in huis. Het ras staat ook bekend om slim, makkelijk te trainen en zoet.

Bedlingtonterriër

Chinese Naakthond

Het is begrijpelijk dat de Chinese Naakthond weinig verhaart, aangezien ze praktisch geen vacht hebben! Hun zachte, zijdeachtige vacht groeit voornamelijk op hun hoofd, staart, voeten en enkels. De verzorgingsbehoeften variëren afhankelijk van het type: een powderpuff heeft een dubbele vacht en vereist wat meer zorg, terwijl de standaard naakthond minder verzorging voor de vacht nodig heeft maar meer voor hun blote huid.

Chinese Naakthond

Griffon Bruxellois

eze honden staan bekend om hun grote ogen en nog grotere harten, maar wat betreft hun vacht, is hun verhouding even klein als hun gestalte. De verzorging varieert afhankelijk van het type: een ruwharige Griffon heeft om de drie maanden handplukken nodig naast tweemaal per week borstelen, terwijl een gladharige Griffon het handplukken kan overslaan. Vergeet ook niet hun kenmerkende baard, die regelmatig kammen nodig heeft om klitten en vuil te verwijderen. Het is immers een van hun schattigste kenmerken, dus dat is geen straf!

Griffon Bruxellois

Lagotto Romagnolo

Deze levendige honden brengen een flinke dosis energie met zich mee, maar gelukkig laten ze niet veel haar achter op je meubels. Hun krullende vachten moeten ongeveer elke 10 tot 12 weken worden bijgeknipt. In tegenstelling tot veel andere honden met krullend haar, hebben ze geen regelmatige borstelbeurten nodig, omdat dit hun gedefinieerde krullen kan veranderen in een pluizige warboel. In plaats daarvan zul je veel tijd met deze actieve honden buiten doorbrengen.

Lagotto Romagnolo

West Highland White Terriër


Beter bekend als Westies, brengt de levendige persoonlijkheid van de West Highland White Terriër gegarandeerd een glimlach op je gezicht. Hun minimale verharing zal zowel allergielijders als eigenaren die niet graag stofzuigen, blij maken. Als je die kenmerkende Westie-look wilt behouden, met pluizig haar rond de benen en korter op de rug en staart, en pluizig gezichtshaar, kan je het beste elker vier tot zes weken een bezoek plannen aan de trimmer.

Westie

Mexicaanse Naakthond

Je kunt vrijwel zeker genieten van een haarvrij huis met een Xoloitzcuintli, beter bekend als de Mexicaanse naakthond. Als een haarloos ras laten ze weinig vacht achter! Voor hun huidverzorging is een bad om de paar weken, regelmatig afvegen met een vochtige doek en lotion om droge huid te voorkomen voldoende. En dat is pas het begin van de activiteiten die jullie samen zullen ondernemen, want deze honden willen 24/7 aan je zijde zijn.

Mexicaanse Naakthond

Franse Bulldog

Er zijn tal van redenen om dol te zijn op Franse Bulldogs, met hun opgewekte vleermuisoren en natuurlijk een korte vacht die weinig verhaart. Hoewel ze niet regelmatig geborsteld hoeven te worden, is het wel belangrijk om dagelijks wat tijd te besteden aan het schoonmaken van die schattige gezichtsplooien. Deze honden kunnen een eigenwijze kant hebben, maar ze zijn ook buitengewoon loyale honden die je door dik en dun zullen steunen.

Franse Bulldog

Beagle

De Beagles hebben niet veel verzorging nodig vanwege hun korte vacht, die alleen tijdens de lente en herfst regelmatig moet worden geborsteld. Gelukkig maar, want je zult je handen vol hebben aan deze actieve, intelligente honden die dol zijn op uitdagingen. Houd ze bezig met energieke activiteiten zoals behendigheidstraining of geurwerk, anders laten ze je misschien weten dat ze zich vervelen met hun kenmerkende blaf/huil.

Beagle

Boxers

Boxers zijn een ander ras dat niet veel haar verliest, vooral als je regelmatig borstelt (een paar keer per week met een rubberen borstel of een hondenhandschoen). En ondanks hun gespierde uiterlijk, die op het eerste gezicht intimiderend kan lijken, zijn deze honden eigenlijk gek, speels en uiterst loyaal.

Boxer

Conclusie

Deze verschillende hondenrassen tonen aan dat het mogelijk is om een viervoetige metgezel te hebben zonder je zorgen te maken over overmatig verharen. Hoewel geen enkel ras volledig haarvrij is, bieden deze honden toch een verlichting voor mensen met allergieën of voor degenen die een hekel hebben aan het constant opruimen van hondenhaar. Met de juiste verzorging en aandacht kunnen deze honden een prachtige aanvulling zijn op elk gezin, waardoor ze de vreugde van een huisdier kunnen ervaren zonder de last van overmatig haarverlies.

Bronnen


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *