Je hebt je teefje niet laten dekken tijdens haar laatste loopsheid, maar toch gedraagt en oogt ze alsof ze zwanger is, een schijnzwangerschap kan de oorzaak zijn. Schijnzwangerschap bij honden komen vaak voor en de symptomen variëren van moederlijk gedrag tot opgezwollen tepels. Ontdek meer over de symptomen, oorzaken en mogelijke behandelingen.

Leestijd: 4 min.

Wat is schijnzwangerschap bij honden?

Schijnzwangerschap, ook wel schijndracht, pseudocyesis of fantoom zwangerschap genoemd, kan voorkomen bij niet-gesteriliseerde vrouwelijke honden door normale hormonale veranderingen. Deze hormonale veranderingen brengen het lichaam in de waan dat het zwanger is en op het punt staat te bevallen.

Symptomen van schijnzwangerschap bij honden

Schijnzwangerschap veroorzaakt dezelfde gedrags- en fysieke veranderingen als bij een daadwerkelijk zwangere hond.

Gedragsverandering

De meest voorkomende symptomen van schijnzwangerschap zijn rusteloosheid en nesteldrang. Je hond kan dekens of andere voorwerpen naar haar bed brengen om een nest te maken, en kan terughoudend zijn om dit gebied te verlaten. Ze kan ook voorwerpen zoals speeltjes verzorgen, door ze rond te dragen, in haar nest te plaatsen en te beschermen.

Schijnzwangerschap kan ervoor zorgen dat honden angstig worden, en zelfs reactief of verdedigend, als hun nest of hun “puppy’s” gestoord of verplaatst worden. Sommige honden worden zo intens in deze gedragingen dat ze misschien niet veel eten.

Hond vertoont moederlijk gedrag als gevolg schijnzwangerschap

Fysieke veranderingen

Fysiek ondergaan honden die een schijnzwangerschap ervaren veranderingen ter voorbereiding op de geboorte van puppy’s. Hun melkklieren (borsten) en tepels zwellen gelijkmatig op, en ze kunnen zelfs wat melk produceren. Deze zwelling kan oncomfortabel zijn, dus je hond kan aan de klieren likken, wat irritatie veroorzaakt. Hun buik kan zelfs samentrekken.

Zelden kunnen honden met een schijnzwangerschap ook een verhoogde dorst ontwikkelen, wat betekent dat ze vaker moeten plassen. Soms kunnen honden met deze aandoening hongeriger worden dan normaal.

Oorzaken van schijnzwangerschap bij honden

Schijnzwangerschap bij een hond is het resultaat van een snelle afname van het hormoon progesteron en een toename van het hormoon prolactine. Deze hormonale veranderingen treden normaal op bij een niet-gesteriliseerde vrouwelijke hond ongeveer 6-8 weken nadat ze loops is geweest.

Dezelfde hormonale veranderingen kunnen ook optreden bij een hond die gesteriliseerd is tijdens een deel van de loopsheid waarin ze een hoog progesteron had. De sterilisatie veroorzaakt dezelfde snelle afname van progesteron als de normale loopsheid, en dit kan resulteren in een schijnzwangerschap binnen 3-14 dagen na de sterilisatie.

Diagnose van schijnzwangerschap bij honden

Als je hond tekenen van schijnzwangerschap vertoont, breng haar dan naar de dierenarts. Als haar symptomen, geschiedenis en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek allemaal passen bij deze aandoening en er geen kans is dat je hond daadwerkelijk zwanger is, dan kan een schijnzwangerschap door je dierenarts worden gediagnosticeerd zonder aanvullende tests.

Hond echo als aanvullende test schijnzwanger

Als er een mogelijkheid is dat je hond zwanger kan zijn, dan zal de dierenarts haar bloed testen op niveaus van een hormoon genaamd relaxine om te helpen bepalen of het een echte zwangerschap is. Een echografie of röntgenfoto kan ook worden gebruikt om te zien of ze puppy’s draagt.

Er zijn ook andere problemen, sommige ernstig, die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken. Als er andere oorzaken kunnen zijn voor de symptomen van je hond naast een schijnzwangerschap, zal je dierenarts een volledig lichamelijk onderzoek doen. Aanvullende tests kunnen bloedonderzoek, urineonderzoek, röntgenfoto’s, echografie of een biopsie van de gezwollen melkklieren omvatten.

Behandeling van schijnzwangerschap bij honden

Meestal lost een schijnzwangerschap bij honden zich binnen 2-3 weken op zonder enige behandeling. Voor honden die geïrriteerde tepels hebben door eraan te likken, kan een T-shirt, een kap of een opblaasbare kraag nodig zijn. Vermijd het melken of aanraken van de tepels en melkklieren van je hond, omdat dit meer melkproductie zal aanmoedigen. In ernstige gevallen kan medicatie worden gegeven die het hormoon prolactine blokkeert dat de symptomen veroorzaakt.

Hond met kap tegen tepels likken

Herstel van schijnzwangerschap bij honden

Aangezien schijnzwangerschap bij honden te wijten is aan een hormonale verandering, zou je hond binnen een paar weken weer normaal moeten zijn als haar hormonen weer cyclisch worden. Vrouwelijke honden die niet gesteriliseerd zijn en schijnzwangerschappen ervaren, hebben deze vaak tijdens elke loopsheid.

Sterilisatie stopt de loopsheid en hormonale veranderingen, dus dit zal toekomstige schijnzwangerschappen voorkomen. Als een hond echter gesteriliseerd wordt tijdens een periode van schijnzwangerschap, zal dat de symptomen niet stoppen.

Conclusie

Schijnzwangerschap bij honden wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. Het kan indrukwekkende symptomen vertonen maar is vaak onschadelijk en verdwijnt meestal vanzelf. Het is belangrijk om deze symptomen goed in de gaten te houden en bij twijfel een dierenarts te raadplegen. Behandeling is zelden nodig, maar comfortverhogende maatregelen zoals het dragen van een shirt of kap kunnen helpen bij honden die geïrriteerde tepels hebben. Sterilisatie voorkomt toekomstige episodes, al stopt het niet direct de symptomen van een reeds bestaande schijnzwangerschap. Door deze aandoening te begrijpen, kun je als hondeneigenaar zorgen voor een betere zorg voor jouw viervoeter.

Bronnen


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *