Mogen honden spruiten eten of juist niet?

“Zijn spruitjes goed voor honden?” Leer meer over spruitjes en honden. In deze blog lees je of spruitjes goed of slecht zijn voor honden…

Je zou misschien je neus ophalen voor een spruitje tijdens je avond eten of kerstdiner met familie, of je houdt misschien wel van deze iets slijmerige, miniatuur koolsoorten!

Wat je persoonlijke voorkeur ook is, spruitjes zitten namelijk vol met voedingsstoffen zoals vitamine K, B1, B6, A en C, evenals veel antioxidanten, vezels, kalium, calcium en foliumzuur. Maar, kunnen onze trouwe viervoeters ook genieten van een spruitje of twee als ze op ons bord verschijnen? Kunnen honden spruitjes eten…?

Kunnen honden spruitjes eten?

Ja, honden kunnen spruitjes eten. Maar, ze moeten alleen in zeer kleine hoeveelheden worden gegeven.

Dit is omdat spruitjes bekend staan om het veroorzaken van teveel gas bij mensen, en dat kan bij jouw hond ook gebeuren! Te veel spruitjes kunnen ook leiden tot maag-darmproblemen en kunnen bij jouw harige vriend braken of diarree veroorzaken als ze grote hoeveelheden spruitjes eten.

Je moet ook zorgen dat je hond alleen verse, gekookte, pure en ongekruide spruitjes krijgt. Controleer dat de blaadjes van de spruit niet bruin of slap zijn voordat je ze kookt, stoomt of in de magnetron stopt, want als de spruit een beetje bedorven is, kan dit ongewenste diarree veroorzaken bij je pup.

Elke kruiden op de spruiten zoals zout of boter kan leiden tot een ongemakkelijk maag-darmstelsel of, als er knoflook of ui met de spruiten wordt gekookt, kan dit een vergiftigingsrisico opleveren, omdat knoflook en ui zeer giftig zijn voor honden.

Daarnaast moet je de spruitjes altijd in helften of kwartjes snijden voor je hond, zodat ze minder kans hebben om te stikken in de spruit. Vooral als je een hond hebt die zijn voer naar binnen werkt, of als je een kleine hondenras hebt. Zorg er ook voor dat je de harde, bobbelige steel van de spruit(en) verwijdert voordat je deze aan je hond serveert.

Neem altijd rustig de tijd bij het introduceren van nieuwe voeding voor je hond om maag-darmproblemen te voorkomen en om zeker te weten dat ze niet allergisch of intolerant zijn voor de nieuwe voeding. Vooral bij puppy’s. Geef een ¼ tot ½ gekookte, pure spruit aan je hond en monitor hun reactie gedurende enkele uren voordat je overweegt om blijvend kleine hoeveelheden van deze voedzame groente aan je hond te geven. Zoals bij mensen, zullen alle honden op verschillende manieren reageren op verschillende voedingsmiddelen, dus wees altijd bewust van dit wanneer je ze op nieuwe voedingsmiddelen, snacks en beloningen probeert, ongeacht of deze veilig zijn verklaard.

Conclusie

Hoewel honden spruitjes kunnen eten, moeten ze in kleine hoeveelheden worden gegeven vanwege het potentieel voor gasvorming en maag-darmproblemen. Zorg voor verse, gekookte en ongekruide spruitjes zonder toevoegingen. Verwijder de harde stelen en snijd ze in kleine stukjes om verstikkingsgevaar te voorkomen. Let op eventuele allergische reacties en introduceer nieuwe voeding geleidelijk. Elk dier reageert anders, dus wees altijd voorzichtig bij het uitproberen van nieuwe voedingsmiddelen.

Bronnen

  1. Can Dogs Eat Brussels Sprouts? (akc.org)
    Auteur: Jan Reisen

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *