Leestijd: 3 min.

Laten we eerlijk zijn. De meeste van onze honden zouden best een beetje kunnen minderen met snacks, maar voor veel baasjes zijn snoepjes een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse interactie met onze hond. Daarom wil je eigenlijk zoeken naar gezondere alternatieven om je hond te belonen voor zijn goede gedrag. Want mag een hond sperziebonen en is het goed voor een dieet?

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Of sperziebonen veilig zijn voor je hond
 • Of sperziebonen gezond zijn voor je hond
 • Of sperziebonen kunnen helpen bij het afvallen van je hond

Zijn sperziebonen veilig voor honden?

Gesneden, gestoomd, rauw of uit blik, alle soorten sperziebonen zijn veilig voor honden om te eten, zolang ze maar naturel zijn. Sperziebonen zelf zijn niet alleen veilig voor honden, maar ook dierenartsen raden ze aan als een gezonde snack. Het mooie is dat honden er vaak dol op zijn. Soms worden sperziebonen bereid met andere ingrediënten, bijvoorbeeld schadelijke groenten. Dit kan ze niet alleen minder gezond, maar zelfs gevaarlijk maken. Hier zijn enkele gevaren van sperziebonen om te vermijden:

 • Sperziebonen uit blik met toegevoegd zout
 • Sperziebonen gekookt met oliën en kruiden
 • Sperziebonen gekookt met schadelijke groenten, zoals knoflook en uien
 • Het voeren van grote, hele sperziebonen aan honden. Dit kan een verstikkingsgevaar kan zijn

Zijn sperziebonen gezond voor honden?

Sperziebonen zitten vol belangrijke vitaminen en mineralen, zoals eiwitten, ijzer, calcium en de vitaminen B6, A, C en K. Sperziebonen bevatten ook veel vezels en zijn laag in calorieën, wat honden en mensen snel een vol gevoel kan geven tijdens het diëten. Uw hond heeft deze extra voedingsstoffen niet perse nodig als hij al een uitgebalanceerd dieet volgt. Maar sperziebonen bieden een voedzaam alternatief voor hondenkoekjes en laten ons minder schuldig voelen over het schrappen van ongezonde snoepjes en restjes uit het dieet van onze honden.

Hond die ligt met een pot sperziebonen voor zich

Kunnen sperziebonen honden helpen afvallen?

Meer dan de helft van de honden in Nederland zijn te zwaar. Veel eigenaren realiseren zich niet eens dat hun pups aan de zware kant zijn, maar dit kan wel gevolgen hebben voor onze trouwe viervoeters. Obesitas leidt tot een lange lijst van gezondheidsproblemen, waaronder type 2 diabetes, artrose, hoge bloeddruk, orthopedische problemen, hartziekten, nierziekten en sommige vormen van kanker. Alsof dat nog niet genoeg is, kan het dragen van die extra kilo’s de levensverwachting van uw hond met maximaal twee jaar verminderen. Het geven van sperziebonen als beloning in plaats van normale hondenkoekjes kan helpen uw hond af te laten vallen, wanneer de hond ook meer lichaamsbeweging krijgt en hun reguliere dieet wordt gematigd. Het voeren van sperziebonen zal uw hond niet helpen af te vallen als hij niet genoeg beweging krijgt en te veel calorieën eet voor zijn leeftijd, ras en levensstijl.

Als uw hond last heeft van artrose, kunt u ook de Joint Care+ van Suppdog proberen. De Joint Care+ helpt onder andere om de gewrichten soepel te houden, voedt stijve gewrichten en herstelt kraakbeen, waardoor de artrose verminderd kan worden met dit natuurlijke supplement.

Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Ondersteunt botten & gewrichten
 • Bevat de natuurlijke superfoods glucosamine en groenlipmossel
 • Helpt artritis & artrose te bestrijden

Wat is het sperziebonen dieet?

U hebt misschien wel eens iemand horen praten over het “sperziebonen dieet” als een manier om een hond te helpen afvallen. Dit dieetplan vervangt geleidelijk sperziebonen door een percentage van het normale eten van een hond. Bijvoorbeeld, het baasje begint door 10 procent van de normale brokken van een hond te vervangen door sperziebonen, waarbij het percentage in de loop van de tijd wordt verhoogd tot 50 procent, totdat de hond zijn streefgewicht bereikt. Vervolgens gaat het baasje geleidelijk het normale eten weer in het dieet terugbrengen van de hond. Hoewel het sperziebonen dieet in theorie een goed idee lijkt, legt dierenarts Ken Tudor de risico’s uit van het proberen van het sperziebonen dieet zonder advies van je dierenarts. Ten eerste kunnen honden die plotseling aankomen of moeite hebben met afvallen ondanks lichaamsbeweging en dieetbeperkingen, een ernstige gezondheidstoestand hebben. Dit kan bijvoorbeeld de ziekte van Cushing zijn.

Hond die ligt met sperziebonen in zijn mond

Zelfs als het extra gewicht van uw hond voortkomt uit een paar te veel brokken en restjes, volgens Dr. Tudor is normaal voedsel ongeschikt voor patiënten die willen afvallen. Hoewel honden die willen afslanken de calorieën krijgen die geschikt zijn voor hun ideale streefgewicht, hebben ze nog steeds aminozuren, vetten, vitamines en mineralen nodig voor hun huidige gewicht. Dit kan leiden tot voedingstekorten en onevenwichtigheden, en honden op het sperziebonen dieet kunnen het gewicht dat ze kwijt waren weer aankomen als gevolg van metabole veranderingen. Tudor concludeert door te zeggen dat sperziebonen een effectief onderdeel kunnen zijn van een dieet om af te vallen, zolang u overlegt met uw dierenarts over het beste hondenvoer en het plan om uw hond te helpen om af te vallen.

De perfecte gezonde traktatie

Als u gewoon op zoek bent naar een gezonde, caloriearme beloning voor uw hond, zijn sperziebonen een uitstekende optie. Zoals bij elke beloning, probeer niet meer dan 10 procent van het dagelijkse dieet van uw hond te overschrijden en let op tekenen van maagklachten of allergische reacties.

Conclusie

Sperziebonen lijken een veelbelovende optie te zijn om te geven aan je hond als gezondere snack. Hoewel het waar is dat de meeste honden wel wat kunnen minderen met snacks, zijn beloningen een belangrijk onderdeel van de dagelijkse interactie met onze trouwe viervoeters. Gelukkig zijn sperziebonen niet alleen een smakelijke beloning, maar ook een voedzame aanvulling op het dieet van onze hond.

Veilig in verschillende vormen, bevatten sperziebonen belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, calcium en vitamines B6, A, C en K. Voor honden met overgewicht kunnen sperziebonen een waardevolle rol spelen in een afvalplan, hoewel het gecombineerd moet worden met voldoende beweging en een uitgebalanceerd dieet. Het “sperziebonen dieet” is een goede benadering, maar overleg met de dierenarts is essentieel. Houd traktaties beperkt tot 10% van het dagelijkse dieet om mogelijke maagklachten te voorkomen. Sperziebonen zijn niet alleen een gezonde beloning, maar ook een manier om onze honden te helpen genieten van een gelukkiger en gezonder leven.

Bronnen

 1. Arnold, V. L. (2023b, juni 29). Can dogs eat green beans? PetMD. https://www.petmd.com/dog/nutrition/can-dogs-eat-green-beans
 2. Burke, A. (2022c, augustus 25). Can dogs have green beans? American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/can-dogs-have-green-beans/
 3. Can dogs eat green beans? Here’s everything you need to know. (2021, 1 april). Pawlicy Advisor. https://www.pawlicy.com/blog/can-dogs-eat-green-beans/
 4. Coston, Z. (2023, 17 januari). Can dogs eat green beans? Dutch. https://www.dutch.com/blogs/dogs/can-dogs-eat-green-beans
 5. Taylor, C. (2023, 11 april). Can dogs eat green beans? Heck yes. Daily Paws. https://www.dailypaws.com/dogs-puppies/dog-nutrition/what-can-dogs-eat/can-dogs-eat-green-beans

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *