Leestijd: 5 min.

De nieren van je hond zijn essentieel, ze filteren namelijk afvalstoffen uit de bloedbaan. Wanneer de nieren verzwakt zijn door acuut of chronisch nierfalen, kan de gezondheid van je hond ernstig worden aangetast. Omdat nierziekte zich in de loop van de tijd ontwikkelt, is het belangrijk om de veelvoorkomende symptomen te herkennen. Als nierziekte bij honden in een vroeg stadium wordt ontdekt, kan behandeling de progressie tegenhouden, en je hond langer laten leven. Maar wat zijn de symptomen van nierfalen bij een hond, en hoe kan je het behandelen?

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Wat nierfalen veroorzaakt bij je hond
 • Wat de symptomen zijn van nierfalen bij honden
 • Hoe nierfalen bij honden wordt behandeld

Wat is nierfalen bij honden?

Nierziekte bij honden wordt soms ook wel nierinsufficiëntie genoemd, omdat het optreedt wanneer de nieren van een hond hun taak niet zo efficiënt uitvoeren als zou moeten. De belangrijkste taak van de nieren is om afvalstoffen uit het bloed te verwijderen en om te zetten in urine. Als de nieren niet goed werken, kunnen deze afvalstoffen zich ophopen in het bloed, en dit kan schadelijk zijn voor je hond.

Honden kunnen acuut nierfalen krijgen, dat plotseling ontstaat, of chronisch nierfalen. Chronisch nierfalen ontwikkelt zich langzaam, en verslechtert in de loop van de tijd. Allebei omvatten ze verlies van nierfunctie, maar ze ontstaan onder verschillende omstandigheden. Acuut nierfalen is een plotselinge aanval of letsel aan de nier, terwijl chronisch nierfalen een langzaam verlies van de nierfunctie is.

Wat veroorzaakt nierfalen bij honden?

Nierziekte kan door veel dingen worden veroorzaakt, waaronder infectie, trauma, genetica, medicijnen, gifstoffen, kanker, mechanische obstructies (zoals nierstenen) en degeneratieve ziekten waarbij de functie en vorm van het aangetaste lichaamsdeel in de loop van de tijd verslechteren. Alles wat de bloedstroom naar de nieren vermindert, zoals uitdroging of een zonnesteek, kan leiden tot nierfalen. Acuut nierfalen bij honden kan worden veroorzaakt door blootstelling aan gevaarlijke stoffen, waaronder giftige planten zoals lelies, bepaalde medicijnen, schadelijke voedingsmiddelen zoals druiven of rozijnen, of antivries. Het puppy-proof maken van je huis en tuin kan je hond weghouden van potentieel schadelijke items of voedsel dat giftig kan zijn.

Chronisch nierfalen bij honden wordt ook geassocieerd met ouder worden. Omdat nierweefsel niet kan regenereren zodra het beschadigd is, kunnen de nieren na verloop van tijd verslijten. Kleine hondenrassen leven vaak langer dan grote rassen, waardoor ze op een oudere leeftijd, meestal 10 jaar of ouder, vroege tekenen van nierziekte vertonen, in vergelijking met zo jong als 7 jaar voor grote rassen.

Wat zijn de symptomen van nierfalen bij honden?

De vroegste tekenen van nierziekte bij honden zijn toegenomen urineren en daardoor toegenomen dorst. Andere symptomen worden meestal pas merkbaar als ongeveer tweederde van het nierweefsel is vernietigd. In het geval van CKD kan de schade maanden of zelfs jaren eerder zijn begonnen dan de eigenaar opmerkt. Hierdoor lijken de tekenen van nierziekte bij honden vaak uit het niets te komen, terwijl de nieren al geruime tijd hebben geworsteld.

Andere symptomen van chronisch nierfalen bij honden om op te letten zijn:

 • Gewichtsverlies
 • Verlies van eetlust en/of misselijkheid
 • Bloed in de urine
 • Eiwit in de urine (je dierenarts zal een urinetest uitvoeren om te zien of dit het geval is)
 • Slechte adem

Wanneer het duidelijk is dat je hond geen chronisch nierfalen heeft, maar alleen een slechte adem, is daar een makkelijke oplossing voor. De Dental Formula+ van Suppdog helpt tegen een slechte adem, tandsteen, tandplak, en zorgt ervoor dat je hond weer sterke witte tanden krijgt. De Dental Formula+ kan makkelijk aan het drinkwater van je hond worden toegevoegd.

Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Bevordert sterke & witte tanden
 • Vermindert stinkende adem
 • Verwijdert tandplak & bacteriën

Er zijn ook enkele zeldzamere symptomen van nierziekte bij honden zijn om op bedacht te zijn. Af en toe kan er buikpijn zijn, urinaire obstructies of stenen, en in bepaalde gevallen kunnen zweren in de mond of maagholte worden gezien. In extreme gevallen kan je hond helemaal niet meer plassen.

Wat zijn de stadia van chronisch nierfalen bij honden?

Nierziekte bij honden wordt gemeten in stadia. Veel dierenartsen gebruiken de IRIS-schaal, die vier stadia heeft. Bloedmetingen zoals creatinine stellen je dierenarts in staat om je hond in een bepaald stadium in te delen, wat de exacte behandeling bepaalt. De stadia bepalen hoe goed de nieren afvalstoffen en extra vloeistof uit het bloed kunnen filteren. Naarmate de stadia toenemen, verslechtert de nierfunctie. In de vroege stadia van chronische nierfalen kunnen de nieren nog steeds afvalstoffen uit het bloed filteren. In de latere stadia moeten de nieren harder werken om het bloed te filteren en kunnen ze in de late stadia helemaal stoppen met werken.

Hoe wordt nierfalen bij honden behandeld?

Dialyse (een medische procedure die afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed verwijdert) komt veel vaker voor bij mensen dan bij honden, hoewel nier dialyse in sommige gevallen kan worden uitgevoerd. In zeldzame gevallen is een chirurgische niertransplantatie mogelijk bij honden. Maar de belangrijkste behandelingen bij nierziekte zijn de veranderingen in dieet en toediening van vloeistoffen in de aderen of onder de huid. Het balanceren en corrigeren van elektrolyten zijn uiterst belangrijk bij de behandeling van nierpatiënten. Juiste voeding is nodig, en er zijn veel beschikbare diëten geformuleerd voor katten en honden met nierproblemen, sommige alleen op recept verkrijgbaar. Je dierenarts kan je helpen bij het kiezen van het meest geschikte dieet voor je huisdier.

Omdat nierziekte, vooral in de late stadia, ervoor kan zorgen dat een hond zijn eetlust verliest, kan het moeilijk zijn om je hond voldoende te laten eten. Er zijn medicijnen die worden gebruikt als eetlust stimulerende middelen, zoals het recept geneesmiddel mirtazapine. Capromoreline is ook goedgekeurd voor honden om de eetlust bij chronische nierziekte te stimuleren.

Wanneer moet je de dierenarts bellen?

De prognose en verwachte levensduur van een hond met nierziekte zijn afhankelijk van het type ziekte, de snelheid van progressie en de onderliggende aandoeningen bij de hond. Hoe ernstiger de ziekte, hoe slechter het resultaat. Daarom is het zo cruciaal om de ziekte in een vroeg stadium te ontdekken. Er zijn methoden, zoals diëten en medicijnen, die kunnen worden gebruikt om de last van het werk dat de nieren moeten doen te verminderen en kunnen helpen de progressie van het ene stadium naar het volgende te vertragen. In geval van acuut nierfalen is er minder tijd en zijn er minder keuzes beschikbaar om verdere schade aan de nieren te voorkomen en te proberen de nieren weer normaal te laten functioneren.

Regelmatige dierenartsbezoeken, inclusief bloedonderzoek, zijn een uitstekende manier om nierproblemen op te sporen voordat de uiterlijke symptomen zich manifesteren. En als je een van de bovenstaande tekenen opmerkt, aarzel dan niet om je hond naar de dierenarts te brengen voor verder onderzoek. Het kan een enorm verschil maken in het behoud van de nierfunctie en het welzijn van je hond.

Conclusie


In conclusie, is het van vitaal belang om de symptomen van nierfalen bij honden nauwlettend in de gaten te houden. Vroegtijdige herkenning stelt ons in staat om niet alleen de voortgang van de ziekte te vertragen, maar ook de algehele levenskwaliteit van onze geliefde viervoeters aanzienlijk te verbeteren. Door attent te zijn op mogelijke signalen, regelmatige dierenartsbezoeken te plannen en gepaste maatregelen te nemen, kunnen we een grote rol spelen in het bevorderen van een gezond en gelukkig leven voor onze honden.

Het behoud van de gezondheid van honden met nierproblemen vereist niet alleen medische interventie, maar ook aandacht voor voeding en levensstijl. Samen met de dierenarts kunnen specifieke dieetveranderingen en voedingssupplementen worden overwogen. Door deze benaderingen te combineren met regelmatige controle, kunnen we bijdragen aan het creëren van een ondersteunende omgeving voor onze trouwe viervoeter.

Bronnen

 1. Chronic Kidney Disease in dogs | VCA Animal Hospital | VCA Animal Hospitals. (z.d.). Vca. https://vcahospitals.com/know-your-pet/kidney-failure-chronic-in-dogs
 2. Cpdt, S. G. M. (2023a, juni 29). Kidney disease in dogs: Signs, symptoms, and treatment. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/health/dog-kidney-disease/
 3. Cross, B. (z.d.). Kidney failure and disease in dogs. Blue Cross. https://www.bluecross.org.uk/advice/dog/health-and-injuries/kidney-failure-and-disease-in-dogs
 4. Kidney disease in dogs: What dog owners should know. (z.d.). Pet Health Network. https://www.pethealthnetwork.com/dog-health/dog-diseases-conditions-a-z/kidney-disease-dogs-what-dog-owners-should-know
 5. Laura Russell, DVM, MBA, DABVP. (2023, 12 september). Kidney failure in dogs. PetMD. https://www.petmd.com/dog/conditions/urinary/kidney-failure-dogs

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *