Leestijd: 3 min.

Kunnen honden gevoelig zijn voor kietelen? Ervaart een hond dat gevoel van kietelen op dezelfde manier als mensen? In deze blog lees je of een hond gevoelig kan zijn voor kietelen…We weten dat onze honden dol zijn op een buikmassage of twee van ons, maar heb je ooit gemerkt dat je hond siddert of zijn poot herhaaldelijk trapt als je ze op een bepaalde plek aait? Betekent dit dat ze gevoelig zijn voor kietelen…?

Na het lezen van dit artikel weet je
  • Of je hond gevoelig kan zijn voor kietelen
  • Of je hond gevoelig kan zijn voor kietelen aan zijn pootje
  • Wat er aan de hand kan zijn als je hond gevoelig is voor kietelen

Kunnen honden gevoelig zijn voor kietelen?

Ja, honden kunnen gevoelig zijn voor kietelen. Naast mensen hebben ook ratten en andere primaten deze reactie op bepaalde aanrakingen!

Kunnen honden gevoelig zijn voor kietelen aan hun pootjes?

Ja, en ze kunnen gevoelig zijn voor kietelen op elk deel van hun lichaam (net als mensen!), maar de meest voorkomende plekken zijn hun nek, oren, onder hun oksels, hun rug en hun staart. Net als bij mensen zal elke hond zijn gevoelige plek (als hij die heeft!) variëren van dier tot dier.

Echter, alleen omdat je hond reageert op een bepaalde plek, betekent dit niet direct dat ze daar absoluut gevoelig zijn voor kietelen, dat gebied kan gewoon gevoelig zijn en een krabbelreflex opwekken, wat volledig onvrijwillig is. Als dit gebeurt, betekent dit dat de aanraking de zenuwen op een of andere manier misleidt om aan de hersenen te vertellen dat de huid geïrriteerd is en dat de hersenen proberen om het lichaamsdeel weg te trappen van de “irritatie”. Het kan eigenlijk erg moeilijk zijn om tussen de twee reacties te onderscheiden.

Wanneer een hond echt last heeft van een geïrriteerde huid, heeft Suppdog daar de oplossing voor. De Probiotics+ zorgt ervoor dat de darmflora weer in balans komt, en vermindert maagklachten, jeuk, krabben en gras eten, wat ook zorgt voor een goede huid.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

  • Brengt de darmflora in balans
  • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
  • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Als je hond reageert op een aai door te sidderen maar vervolgens tegen de aai leunt, met zijn staart wiebelt en zijn mond opent en hij hijgt, is dit een indicatie van een positieve kietel reactie bij honden. Dit betekent dat ze het leuk vinden!

Gevoelige honden

Honden ervaren een kietel reactie om dezelfde reden als mensen. Als we een kietelende aanraking krijgen, reageert ons lichaam, omdat onze zenuwen ons vertellen om dat te doen! Sommigen beweren zelfs dat de kietel reactie een verdedigingsmechanisme is, omdat mensen vaak gevoelig zijn voor kietelen op gevoelige delen van hun lichaam. Maar we zullen nooit echt weten waarom honden gevoelig zijn voor kietelen en zelfs of ze dat echt zijn…

Als je je hond aait en ze sidderen en weglopen, houden of wiebelen met hun staart laag of tussen hun poten en/of drukken hun oren naar achteren, geeft dit aan dat ze het aaien niet leuk vonden en je moet ophouden met ze op die plek te aaien. Als ze grommen of knarsen met hun tanden naar je, stop dan onmiddellijk met je interactie. Ze hebben helemaal geen plezier en willen alleen gelaten worden.

Als je net hebt ontdekt dat je hond gevoelig is voor kietelen na enkele maanden of jaren eigendom, kan dit betekenen dat er een gezondheidsprobleem aan de hand is. Als ze nooit eerder gevoelig zijn geweest voor kietelen, kan hun huid eigenlijk geïrriteerd zijn en kan het de moeite waard zijn om de plek te controleren op tekenen van een probleem en je dierenarts te vragen om ze een keer te bekijken.

Conclusie

Honden kunnen gevoelig zijn voor kietelen, net als mensen. Hoewel de exacte reden waarom ze gevoelig zijn voor kietelen nog niet helemaal duidelijk is, kunnen ze positief reageren door te leunen, met hun staart te wiebelen en te hijgen. Het is belangrijk om te letten op de reactie van je hond tijdens het aaien en te stoppen als ze ongemak of afwijzing tonen. Als je merkt dat je hond plotseling gevoelig is voor kietelen, kan het wijzen op een gezondheidsprobleem en is het raadzaam om je dierenarts te raadplegen.

Bronnen

  1. Gewirtz, E. W. (2023, 25 juli). Are dogs ticklish? American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/are-dogs-ticklish/

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *