Leestijd: 9 min.

Meestal zijn er veranderingen in het dieet nodig om constipatie bij honden te ondersteunen. Dit kan ook met het geven van natuurlijke laxeermiddelen, om het spijsverteringssysteem van jouw hond weer op orde te krijgen. In deze blog gaan we het hebben over de meest populaire natuurlijke laxeermiddelen voor je hond, want wat helpt de stoelgang?

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Wat huiselijke oplossingen zijn voor constipatie bij honden
 • Wat natuurlijke laxeermiddelen zijn voor constipatie bij honden
 • Hoe je een stinkende adem bij je hond kunt voorkomen

Huiselijke oplossingen voor constipatie bij honden

Als je op zoek bent naar manieren om de constipatie van je hond thuis te behandelen, bekijk dan de volgende oplossingen hieronder:

Zorg ervoor dat je hond genoeg drinkt

Een gebrek aan water is een veelvoorkomende oorzaak van constipatie bij honden. Honden die constipatie hebben, moeten dus echt genoeg drinken om hun spijsvertering correct te laten verlopen. Hoewel er geen specifieke hoeveelheid water is die jouw hond dagelijks zou moeten drinken, wordt aanbevolen dat honden 50ml water per kilo zouden moeten drinken. Als jouw hond niet van water drinken houdt, kun je wat kippenbouillon met weinig natrium in hun waterbak doen als motivatie om wel te drinken.

Help om het spijsverteringssysteem van jouw hond te stimuleren

Van voedsel rijk aan vezels tot ervoor zorgen dat jouw hond voldoende lichaamsbeweging krijgt, er zijn verschillende manieren waarop je het spijsverteringssysteem van jouw hond kunt stimuleren en constipatie kunt verminderen. Naast dagelijkse wandelingen en gespecialiseerd hondenvoer, kun je ook de buik van jouw hond te masseren. Hier is hoe je hun buik kunt masseren om ze te laten poepen:

 1. Zorg ervoor dat jouw hond ontspannen is en op zijn rug ligt met zijn poten omhoog.
 2. Masseer voorzichtig hun buik in kleine cirkelvormige bewegingen met de klok mee en tegen de klok in gedurende vijf minuten.
 3. Nadat de eerste vijf minuten voorbij zijn, ga je door met masseren voor nog een keer vijf minuten in bredere cirkelvormige bewegingen.

Verander het voedsel van je hond

Als je jouw hond een droog dieet geeft, is het een goed idee om tijdelijk over te schakelen naar ingeblikt voedsel. Hoogwaardig ingeblikt hondenvoer bevat meer vocht. Dit kan de darmen van je hond kan helpen bewegen zoals het hoort. Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van het juiste hondenvoer, kan een dierenarts enkele aanbevelingen doen die veilig en gezond zijn voor jouw hond om te consumeren.

Natuurlijke laxeermiddelen voor constipatie bij honden

zakje met hondenpoep

Gebruik kokosolie

Naast het feit dat het een geweldig ingrediënt is om mee te koken, kan kokosolie worden gebruikt als een laxeermiddel om symptomen van constipatie te verlichten. Je kunt het aan jouw hond geven op een lepel of het mengen in het voer. Zorg ervoor dat je niet te veel geeft, want een kleine hoeveelheid doet al veel om het ongemak van jouw hond te verlichten.

Voeg olijfolie toe

Net als kokosolie kan olijfolie het voor jouw hond gemakkelijker maken om te poepen. Dit komt doordat de olie de ontlasting kan verzachten en het interstitiële kanaal kan smeren. Zorg er wel voor dat je jouw hond niet vaak olijfolie geeft, omdat het diarree kan veroorzaken. Plantaardige olie kan ook een vergelijkbaar effect hebben.

Geef pompoen

Het toevoegen van 1 tot 4 eetlepels pompoen puree per maaltijd aan het dieet van een hond die lijdt aan constipatie, kan helpen om milde symptomen te verlichten. Deze puree bevat veel vezels en vocht, wat helpt om het spijsverteringskanaal te reguleren. Zorg ervoor dat je 100% pompoen puree niet verwart met pompoen vulling. Pompoentaart vulling bevat extra ingrediënten zoals kaneel, suiker en nootmuskaat, die maagklachten en diarree bij honden kunnen veroorzaken.

Verhoog de vezels

Vezels worden door bacteriën in de darmen van jouw hond omgezet in vetzuren, waardoor het de spijsvertering ondersteunt. Er zijn veel voordelen aan het verhogen van de vezel inname van jouw hond. Zorg ervoor dat je de hoeveelheid vezels controleert om er zeker van te zijn dat het voldoende is voor jouw huisdier. Je kunt jouw hond ook hele vruchten en groenten voeren die rijk zijn aan vezels, zoals:

 • Appels
 • Bosbessen
 • Wortels
 • Perziken
 • Groene bonen
 • Frambozen
 • Erwten

Let bij het geven van natuurlijke laxeermiddelen wel op voor de symptomen van voedselallergie bij honden, voor het geval je trouwe viervoeter een slechte reactie op menselijk voedsel heeft.

Geef je hond probiotica

Probiotica zijn essentieel om ervoor te zorgen dat jouw hond voldoende gezonde darmbacteriën heeft om voedsel te verteren. Suppdog heeft daarvoor de Probiotics+ en Probiotics+ Hypoallergeen snoepjes ontwikkeld. Probiotics+ verandert de zuurgraad van het spijsverteringskanaal van jouw hond om een geschikte omgeving voor de spijsvertering te creëren. Het kan ook de groei van schadelijke bacteriën, zoals salmonella, belemmeren en infecties voorkomen.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Brengt de darmflora in balans
 • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
 • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Waarom heeft mijn hond constipatie?

Het wordt ook aanbevolen om een dierenarts te bezoeken wanneer er ernstige gevallen van constipatie ontstaan om de oorzaak van het probleem te vinden. Er zijn verschillende oorzaken van constipatie bij honden, waaronder:

 • Gebrek aan water
 • Niet regelmatig poepen
 • Tumoren
 • Obstructie
 • Stress
 • Vergrote prostaatklier
 • Neuromusculaire problemen
 • Bijwerkingen van medicatie
 • Onvoldoende lichaamsbeweging

Het behandelen van onderliggende aandoeningen die constipatie veroorzaken, kan jouw hond helpen zich beter te voelen en extra gezondheidscomplicaties te voorkomen.

hond met constipatie die probeert te poepen

Veel gestelde vragen over huiselijke oplossingen en natuurlijke laxeermiddelen

Als jouw hond constipatie heeft, heb je misschien veel vragen, vooral als dit de eerste keer is dat je met deze situatie wordt geconfronteerd. Om je te helpen, hebben we hieronder enkele van de meest gestelde vragen over constipatie bij honden beantwoord.

Welke huisremedie kan ik mijn hond geven voor constipatie?

Er zijn veel huisremedies die je jouw hond kunt geven voor constipatie, waaronder:

 • Kokosolie
 • Olijfolie
 • Pompoenpuree
 • Vezels
 • Probiotica
 • Laxeermiddelen

Naast de hierboven genoemde remedies, kun je ook de waterinname van jouw hond verhogen, hun spijsvertering stimuleren en hun voeding aanpassen.

Wat kan ik mijn hond geven om hem te helpen poepen?

Het wordt aanbevolen om jouw hond voedsel te geven dat rijk is aan vezels, hun ontlasting kan verzachten en hun spijsverteringsstelsel kan smeren. Op deze manier vergroot je de kans dat ze gaan poepen.

Kan ik mijn hond olijfolie geven voor constipatie?

Ja, je kunt jouw hond olijfolie geven voor constipatie. Als je geen olijfolie bij de hand hebt, kun je het vervangen door plantaardige of kokosolie.

Wat kan een hond helpen een blokkade te passeren?

De enige manier om een blokkade in hun spijsverteringskanaal op te lossen, is met hulp van een dierenarts. Hoewel ze soms vanzelf kunnen oplossen, kunnen darmobstructies gevaarlijk zijn voor jouw hond als ze onbehandeld blijven.

Conclusie

Het goed aanpakken van constipatie is van cruciaal belang. Dieetveranderingen, ondersteund door natuurlijke laxeermiddelen, kunnen het spijsverteringssysteem van je viervoeter goed herstellen. Deze blog verkende diverse huiselijke oplossingen, van het stimuleren van hydratatie tot het aanpassen van voeding en het gebruik van natuurlijke laxeermiddelen zoals kokosolie, olijfolie en pompoen puree.

Het is belangrijk om te beseffen dat elke hond uniek is, en bij aanhoudende of ernstige constipatie is overleg met een dierenarts noodzakelijk. De welzijnsbehoeften van je harige metgezel staan voorop. Door bewust te zijn van natuurlijke oplossingen draag je bij aan een gezonder en gelukkiger leven voor je hond. Neem de tijd om de signalen van je hond te begrijpen en te reageren op hun specifieke behoeften, en zo zorg je voor een gezonde en tevreden hond.

Bronnen

 1. Wedgewood Pharmacy. (z.d.). Home remedies for dog constipation. https://www.wedgewoodpharmacy.com/blog/posts/10-home-remedies-for-dog-constipation.html
 2. Rowlands, R. (2022, 8 september). Home remedies for dog constipation. Constipation is a common health issue that can cause much discomfort in dogs. Discover these 8 effective dog constipation remedies that can be relieved at home. https://www.akcpetinsurance.com/blog/home-remedies-for-dog-constipation
 3. Coston, Z. (2022, 5 januari). Home remedies for dog constipation. Dutch. https://www.dutch.com/blogs/dogs/dog-constipation-home-remedies
 4. WebMD Editorial Contributors. (2021a, februari 11). Dog constipation causes and treatment. WebMD. https://www.webmd.com/pets/dogs/dog-constipation-causes-treatment
 5. Coates, J., DVM. (2022b, september 7). What to give a constipated dog. https://www.petmd.com/dog/general-health/what-give-constipated-dog

  Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

  Ontmoet de auteur

  Cémenne Snijder
  Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
  Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *