Hond schud met zijn kop

Leestijd: 7 min.

Sommige gedragingen van honden zijn normaal zolang ze niet vaak voorkomen, maar worden een probleem als je ze met enige regelmaat begint te zien. kopschudden valt in deze categorie. Dus, wanneer moet je je zorgen maken over het kopschudden bij honden?

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Waarom je hond met zijn kop schudt
 • Wat allergieën kunnen doen waardoor je hond zijn kop schudt
 • Hoe water ervoor kan zorgen dat je hond met zijn kop schudt

Waarom schudden honden met hun kop?

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen waarom honden met hun hoofd schudden. Hoofdschudden is een briljante manier voor honden om iets uit hun oren te krijgen dat er niet hoort te zitten. De krachten die vrijkomen bij krachtig schudden zijn indrukwekkend, zoals iedereen kan vertellen die wel eens een klap heeft gekregen van een zwaaiend oor van een hond. Als honden jeuk of irritatie in hun oren voelen, schudden ze instinctief met hun kop. Hoewel dit het probleem kan oplossen als de hond water, een stukje gras of een insect in zijn oor heeft, geeft aanhoudend schudden met het hoofd aan dat de irritatie aanhoudt en moet worden aangepakt.

Als jouw hond met zijn kop blijft schudden en het gedrag niet stopt na een dag of zo, is het tijd om een afspraak te maken met jouw dierenarts.

Bacteriële en gistinfecties in het oor

Het meest voorkomende gezondheidsprobleem dat overmatig kopschudden bij honden veroorzaakt, is een oorontsteking. Oorinfecties jeuken vaak en veroorzaken veel afscheiding en ontsteking, waardoor honden graag met hun kop schudden. Als je de flap van het oor van je hond optilt en roodheid, zwelling of afscheiding ziet, is er waarschijnlijk sprake van een infectie. Aantasting door oormijt kan soortgelijke symptomen veroorzaken, maar deze komen niet zo vaak voor als gist- of bacteriële infecties bij honden (vooral volwassen honden).

Houd er rekening mee dat infecties diep in het oor van een hond kunnen voorkomen, dus er kan sprake zijn van een infectie, zelfs als je geen duidelijke tekenen daarvan ziet.

Hond heeft een bacteriële gistinfectie. Dit kan een reden zijn waardoor hij met zijn kop gaat schudden

Jeuk in het oor door allergieën

Allergieën zijn een ander veel voorkomend probleem dat leidt tot kopschudden bij honden. Mensen kunnen allergisch zijn voor ingrediënten in hun voedsel of triggers in hun omgeving (pollen, schimmelsporen, stof of opbergmijt, enz.). Symptomen van allergieën bij honden zijn meestal een combinatie van jeukende huid, haaruitval, terugkerende huid- en oorinfecties, krabben aan de oren, kopschudden, kauwen op de poten en wrijven in het gezicht.

Er is een goede natuurlijke oplossing voor het aanzienlijk verminderen van jeuk, krabben en kauwen op de poten. Dit is namelijk de Probiotics+ van Suppdog. De Probiotics+ zorgt dat de darmflora van je hond weer in balans komt, waardoor klachten die hierboven genoemd zijn verdwijnen.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Brengt de darmflora in balans
 • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
 • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

De diagnose van een voedselallergie houdt in dat de hond een dieet krijgt met één enkel koolhydraat (bijv. rijst of aardappel) en één enkele eiwitbron die nog nooit eerder aan de hond is gegeven (bijv. eend of hert) of die gehydrolyseerd is (afgebroken in kleine, niet-allergene stukjes). De hond moet gedurende een maand of twee alleen dit voer eten. Als de symptomen verdwijnen of in ieder geval aanzienlijk verbeteren, is er waarschijnlijk sprake van een voedselallergie.

Milieuallergieën kunnen het best worden vastgesteld met intradermale huidtesten, maar bloedtesten zijn voor sommige honden een redelijke optie.

Hond heeft jeuk in het oor door allergieën, wat kan zorgen voor kopschudden bij honden

Water in de oren

Kopschudden omdat er water in de oren komt, is gemakkelijk te voorkomen door wattenbolletjes (of een half wattenbolletje voor kleine rassen) in de oren van de hond te doen voordat hij in bad gaat of gaat zwemmen. Vermijd om water rechtstreeks op het hoofd van je hond te spuiten of te dumpen tijdens het baden. Baad in plaats daarvan zijn lichaam vanaf de nek naar beneden en veeg zijn gezicht en oren af met een vochtig washandje. Als je hond geen wattenbolletjes in zijn oren wil tijdens het zwemmen, gebruik dan een oorbandje of maak zijn oren schoon met een droogmiddel na het zwemmen. Jouw dierenarts kan je een veilig en effectief product aanraden op basis van de specifieke behoeften van jouw hond.

Oorontsteking door vreemde voorwerpen

Een andere mogelijke oorzaak van kopschudden bij honden is een oorontsteking als gevolg van vreemde voorwerpen die in het oor zijn terechtgekomen. Soms kan een hond tijdens het buiten zijn grasaren, kleine insecten, zaadjes of andere kleine objecten oppikken die vervolgens in het oor terechtkomen. Deze vreemde voorwerpen kunnen irritatie en ontsteking veroorzaken, wat resulteert in overmatig kopschudden.

Het is belangrijk om regelmatig de oren van je hond te controleren op tekenen van irritatie of de aanwezigheid van vreemde voorwerpen. Je kunt voorzichtig de oren van je hond onderzoeken door de flap van het oor op te tillen en te kijken naar roodheid, zwelling of ongewone afscheiding. Als je een vreemd voorwerp ziet dat niet gemakkelijk kan worden verwijderd, is het raadzaam om direct contact op te nemen met een dierenarts.

Het is belangrijk om vreemde voorwerpen voorzichtig te verwijderen, indien mogelijk, om verdere irritatie te voorkomen. Forceer echter niet om een voorwerp te verwijderen als het diep in het oor vastzit of als je niet zeker bent van de juiste manier om het te verwijderen. Dit kan het risico op letsel vergroten. Een dierenarts kan de juiste gereedschappen en technieken gebruiken om veilig en effectief vreemde voorwerpen uit het oor van je hond te verwijderen.

Het is ook verstandig om te voorkomen dat je hond in gebieden komt waar er een grote kans is op het oppikken van vreemde voorwerpen, zoals hoog gras of dichtbegroeide struiken. Het gebruik van een hondenriem en het beperken van de toegang tot potentieel gevaarlijke gebieden kan helpen om dergelijke situaties te voorkomen.

De dierenarts controleert het oor voor vreemde voorwerpen. Vreemde voorwerpen in het oor kunnen ook kopschudden veroorzaken

Oormijt

Een andere mogelijke oorzaak van kopschudden bij honden is oormijt. Oormijt is een besmettelijke parasitaire aandoening die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van kleine mijten in het oor van de hond. Deze mijten voeden zich met de huidcellen en het oorsmeer van de hond, wat leidt tot ernstige jeuk, irritatie en ontsteking.

Als een hond oormijt heeft, zal hij waarschijnlijk overmatig met zijn kop schudden om de jeuk te verlichten. Andere symptomen van oormijt kunnen zijn: krabben aan de oren, wrijven van het hoofd tegen meubels of de grond, roodheid en ontsteking van de oren, afscheiding uit het oor en een onaangename geur.

Als je vermoedt dat je hond oormijt heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan de diagnose stellen door middel van een otoscopisch onderzoek, waarbij het oor van de hond wordt geïnspecteerd op de aanwezigheid van mijten of andere tekenen van infectie.

De behandeling van oormijt omvat meestal het reinigen van de oren van de hond om de mijten en hun eieren te verwijderen, evenals het voorschrijven van medicinale oordruppels of -zalven die de mijten doden en ontstekingen verminderen. Het is belangrijk om de voorgeschreven behandeling volgens de instructies van de dierenarts te volgen en eventuele vervolgafspraken voor controle na te komen om ervoor te zorgen dat de mijtinfectie volledig wordt geëlimineerd.

Omdat oormijt besmettelijk is, is het ook belangrijk om andere huisdieren in het huishouden te controleren en zo nodig te behandelen. Daarnaast kan het nodig zijn om de omgeving van de hond grondig te reinigen om herbesmetting te voorkomen.

Het is essentieel om oormijt snel te behandelen, aangezien een onbehandelde infectie kan leiden tot ernstige complicaties, zoals secundaire bacteriële infecties of schade aan het oor door het krabben. Het opvolgen van de aanbevelingen van de dierenarts en regelmatige controle van de oren van je hond kunnen helpen om oormijtproblemen effectief te voorkomen en aan te pakken.

Oormijt. Deze kan zich in het oor van een hond bevinden, wat kan zorgen voor kopschudden bij honden

Angst of stress

Kopschudden bij honden kan ook worden veroorzaakt door angst of stress. Honden kunnen hun hoofd schudden als gevolg van gevoelens van ongemak, angst of opwinding. Dit gedrag kan gepaard gaan met andere stresssignalen, zoals hijgen, kwispelen, wegkruipen of overmatig likken.

Het is belangrijk om de omgeving van je hond te evalueren en mogelijke stressfactoren te verminderen of te elimineren. Dit kan onder andere het creëren van een rustige en veilige omgeving omvatten, het vermijden van situaties of prikkels die angst veroorzaken en het aanbieden van voldoende gelegenheid voor rust en ontspanning.

Als je hond aanhoudend kopschud als gevolg van angst of stress, kan het raadzaam zijn om een professionele gedragstherapeut te raadplegen om te helpen bij het identificeren van de onderliggende oorzaken van de angst en het ontwikkelen van een passend gedragsbehandelingsplan.

Het bieden van comfort, veiligheid en positieve versterking kan helpen om de angst en stress bij je hond te verminderen, wat op zijn beurt het kopschudden kan verminderen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de nodige ondersteuning te bieden aan je hond tijdens het omgaan met angst- en stressgerelateerd gedrag.

Ernstige aandoeningen die verband houden met hoofdschudden

Andere gezondheidsaandoeningen waardoor honden excessief met hun kop kunnen schudden, zijn vreemde voorwerpen die vast komen te zitten in de gehoorgang, ontstekingsziekten of zelfs neurologische aandoeningen die hoofdtrillingen veroorzaken die gemakkelijk worden verward met kopschudden.

Als je hond last heeft van terugkerende oorinfecties, moeten jij en je dierenarts op zoek gaan naar een onderliggende oorzaak, zoals allergieën, anatomische afwijkingen of hypothyreoïdie.

Het vaststellen en behandelen van de reden achter het kopschudden van een hond is niet alleen belangrijk omdat het een symptoom is van een mogelijk ernstig probleem, maar ook omdat aanhoudend of bijzonder heftig kopschudden kan leiden tot gescheurde bloedvaten in de oorklep van een hond. Daarom moeten we, waar mogelijk, overmatig schudden voorkomen en niet alleen behandelen als het zich voordoet.

Conclusie

Kopschudden bij honden kan een teken zijn van verschillende onderliggende problemen, waaronder oorontstekingen, allergieën, oormijt en stress. Het is belangrijk om de oren van je hond regelmatig te controleren op tekenen van infectie of irritatie, en om een dierenarts te raadplegen als het kopschudden aanhoudt. De juiste diagnose en behandeling zijn essentieel om ernstige complicaties te voorkomen en het welzijn van je hond te waarborgen. Het is ook belangrijk om mogelijke stressfactoren te identificeren en te verminderen om het kopschudden te verminderen. Door aandacht te besteden aan het gedrag en de gezondheid van je hond, kun je ervoor zorgen dat hij comfortabel en gelukkig blijft.

Bronnen

 1. Jennifer Coates (4 mei, 2022) Head Shaking in Dogs: When to Worry. PetMD
  Why Do Dogs Shake Their Head? | PetMD
 2. Lauren Cocking (3 november, 2021) Why is my dog constantly shaking their head? betterpet
  Top causes of dog’s shaking their heads, according to vets (betterpet.com)
 3. Catriona MacPhil (21 maart, 2016) Current Treatment Options for Auricular Hematomas. PubMed
  Current Treatment Options for Auricular Hematomas – PubMed (nih.gov)
 4. Firstvet (3 augustus, 2021) Why is my dog shaking his head?
  Common Causes of Head Shaking and Painful… | FirstVet
 5. AKC Staff (25 juni, 2021) Ear Mites In Dogs: What Owners Need To Know. American Kennel Club
  Ear Mites In Dogs: What Owners Need To Know – American Kennel Club (akc.org)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *