Help! Mijn hond laat stinkende winden!

Stinkende hondenscheten zijn soms legendarisch. Je weet dat je hond een winderig probleem heeft als knuffelen op de bank verandert in een test van hoe lang je je adem kunt inhouden. Je trouwe viervoeter laat meer scheten dan wie dan ook. Hoewel alle honden af en toe scheten laten, hebben sommige honden het angstaanjagende vermogen om gas door te laten dat alleen als dodelijk kan worden omschreven.

Scheten laten is volkomen natuurlijk en soms zelfs goed voor de gezondheid van je hond, maar scheten die je doen snakken naar frisse lucht zijn een teken dat er iets niet in orde is met de spijsvertering van je hond. Stinkende hondenscheten kunnen de persoon die ze moet ruiken niet echt schaden, maar het onderliggende probleem kan meer dan alleen de luchtkwaliteit in je huis aantasten. Voordat we ingaan op manieren om de geur te stoppen, moeten we eerst kijken naar mogelijke redenen waarom de scheten van je hond zo erg zijn.

Waarom laat mijn hond veel scheten?

Net als mensen kunnen honden winden laten om verschillende redenen, en soms kan het behoorlijk onaangenaam ruiken. Het is belangrijk om te begrijpen waarom je harige metgezel zo winderig kan zijn. Eén veelvoorkomende reden is voeding. Honden die te veel vezels consumeren of per ongeluk vreemde voorwerpen inslikken, kunnen meer scheten laten dan normaal. Daarnaast hebben sommige honden de neiging om veel lucht in te slikken tijdens het eten en drinken, vooral kortsnuitige brachycefale rassen zoals mopshonden en Boston Terriers. Deze extra ingeslikte lucht moet op de een of andere manier weer uit het lichaam van je hond.

Een andere mogelijke oorzaak van overmatige winderigheid bij honden is een plotselinge verandering in hun dieet. Dit kan de maag van je hond van streek maken en leiden tot een verhoogde gasproductie. Bovendien kan overmatig scheten laten ook een symptoom zijn van voedselallergieën, waarbij bepaalde voedingsmiddelen niet goed worden verteerd en resulteren in onaangename gasvorming.

Het proces van scheten laten bij honden is vergelijkbaar met dat bij mensen. Winderigheid treedt op wanneer onverteerde voedingsstoffen in de dikke darm terechtkomen, waar ze worden afgebroken door bacteriën. Dit afbraakproces produceert gassen, zoals waterstof, methaan en koolstofdioxide, die zich ophopen en uiteindelijk uit het lichaam worden vrijgegeven. Het inslikken van lucht tijdens het eten of drinken kan ook bijdragen aan winderigheid, aangezien deze lucht zich vermengt met de gassen in de darmen en wordt uitgestoten.

Om te bepalen of het overmatig laten van scheten door je hond te maken heeft met een medisch probleem of een voedingsstoornis, is het belangrijk om de voeding en het gedrag van je viervoeter nauwlettend in de gaten te houden. Als je hond niet geïnteresseerd is in het nieuwe voer dat je hebt gekozen, zijn er speciale trucs en strategieën die je kunt proberen om het probleem aan te pakken en de geur van je huis weer wat aangenamer te maken.

Voedselintolerantie en allergieën

Voedselintolerantie en allergieën kunnen bijdragen aan stinkende hondenscheten. Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals granen, zuivelproducten of specifieke eiwitten. Wanneer een hond deze voedingsmiddelen consumeert, kan het leiden tot spijsverteringsproblemen, waaronder winderigheid.

Het identificeren van voedselallergieën of intoleranties bij je hond kan enige tijd en inspanning vergen. Een mogelijke aanpak is het volgen van een eliminatiedieet. Dit houdt in dat je je hond een specifiek dieet geeft dat slechts één eiwitbron en één koolhydraatbron bevat, die beide nieuw zijn voor het systeem van je hond. Gedurende een bepaalde periode observeer je hoe je hond reageert op dit dieet en of er verbetering is in termen van winderigheid en andere spijsverteringsproblemen.

Als er een vermoeden bestaat van voedselintolerantie of allergie, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan een grondige evaluatie uitvoeren en aanbevelingen doen voor een specifiek eliminatiedieet of andere diagnostische tests, zoals een voedselprovocatietest of bloedonderzoek, om voedselallergieën te identificeren.

Zodra voedselintolerantie of allergieën zijn vastgesteld, zal de behandeling bestaan uit het vermijden van de voedingsmiddelen of ingrediënten die de reactie veroorzaken. Je dierenarts kan alternatieve voedingsmiddelen aanbevelen die geschikt zijn voor honden met specifieke voedselgevoeligheden. Het is belangrijk om je hond alleen voedsel te geven dat overeenkomt met zijn dieetvereisten en om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen bij de verzorging van je hond op de hoogte zijn van zijn voedselbeperkingen.

Het is cruciaal om te onthouden dat zelfdiagnose of het op eigen houtje wijzigen van het dieet van je hond zonder begeleiding van een dierenarts mogelijk niet effectief of veilig is. Een grondige evaluatie door een professional kan ervoor zorgen dat je de juiste maatregelen neemt om de winderigheid van je hond te verminderen en zijn algemene gezondheid te waarborgen.

Hond in beweging om gasophoping te verminderen

Je hond helpen om minder stinkende winden te laten

Als je hond vaak stinkende winden laat, kun je verschillende dingen proberen om hem te helpen. Het hangt vooral af van de reden waarom je hond zoveel winden laat. Het is misschien niet nodig om al deze suggesties te proberen, maar als je hond verder gezond lijkt en je hebt geen specifieke oorzaak kunnen vinden voor de geur, dan kan het geen kwaad om een ​​volledig plan van aanpak te proberen. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen.

 1. Pas het dieet van je hond aan: Soms kan het soort voedsel dat je hond eet ervoor zorgen dat hij meer winden laat. Overleg met de dierenarts om te zien of je het voer van je hond kunt veranderen naar een dieet dat minder gasvorming veroorzaakt.
 2. Geef je hond regelmatig beweging: Door je hond dagelijks te laten bewegen, kan hij zijn spijsvertering helpen en gasophoping verminderen. Speel samen buiten of maak een wandeling, en je zult merken dat de winden van je hond misschien minder stinkend worden.
 3. Vermijd voedsel dat gasvorming kan veroorzaken: Sommige voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je hond meer winden laat. Probeer voedingsmiddelen zoals bonen, kool, ui en knoflook te vermijden. Deze kunnen gasvorming in de darmen veroorzaken.
 4. Zorg voor voldoende water: Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers water. Voldoende hydratatie kan helpen bij een gezonde spijsvertering en kan de kans op stinkende winden verminderen.
 5. Bezoek de dierenarts: Als de winden van je hond erg stinken en je hebt al van alles geprobeerd, is het misschien een goed idee om een ​​bezoek aan de dierenarts te brengen. De dierenarts kan je helpen de oorzaak van de stinkende winden te achterhalen en een passende behandeling voorstellen.
Baasje laat de hond dagelijks bewegen door te andelen. Dit kan helpen bij de spijsvertering.

Onthoud dat het normaal is dat honden af en toe winden laten, maar als het te vaak of te stinkend wordt, is het belangrijk om actie te ondernemen.

Probiotica en spijsverteringsenzymen

Probiotica en spijsverteringsenzymen kunnen een rol spelen bij het verminderen van stinkende hondenscheten. De gunstige bacterie: probiotica ondersteunt de darmflora en bevorderen een gezonde spijsvertering. Deze bacteriën kunnen helpen bij het afbreken van voedsel en het verminderen van gasvorming in de darmen. Spijsverteringsenzymen daarentegen helpen bij de vertering van voedsel en kunnen de efficiëntie van het spijsverteringsproces verbeteren.

Een manier om probiotica en spijsverteringsenzymen aan je hond te geven, is via voedingssupplementen. Onze “Probiotica+ Darmsnoepjes” zijn het proberen waard hiervoor. Deze snoepjes zijn speciaal ontworpen om de darmgezondheid van je hond te ondersteunen. Ze bevatten een combinatie van probiotica, spijsverteringsenzymen en andere voedingsstoffen die de spijsvertering bevorderen en de winderigheid verminderen.

De Probiotica+ Darmsnoepjes kunnen gemakkelijk worden gegeven als een smakelijke traktatie voor je hond. Ze zijn samengesteld met hoogwaardige ingrediënten en zijn specifiek afgestemd op de behoeften van de spijsvertering van honden. Deze snoepjes kunnen helpen de balans van de darmflora te herstellen, de vertering te verbeteren en de algehele darmgezondheid van je hond te bevorderen.

Het is echter altijd raadzaam om eerst een dierenarts te raadplegen voordat je nieuwe supplementen aan het dieet van je hond toevoegt. Een dierenarts kan de gezondheid van je hond evalueren, eventuele onderliggende aandoeningen identificeren en specifieke aanbevelingen doen op basis van de individuele behoeften van je hond.

Voorkom het inslikken van lucht

Voorkomen dat je hond lucht inslikt tijdens het eten of drinken kan helpen bij het verminderen van winderigheid. Sommige honden hebben de neiging om veel lucht in te slikken tijdens het eten of drinken, vooral bij bepaalde rassen of als ze te snel eten. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel en overtollig gas in de darmen, resulterend in stinkende winden. Hier zijn enkele tips om het inslikken van lucht te voorkomen:

 1. Verhoog de voerbak: Plaats de voerbak van je hond op een verhoogd niveau, zodat hij zijn hoofd niet te laag hoeft te houden tijdens het eten. Het laten zakken van het hoofd naar de grond kan ervoor zorgen dat je hond meer lucht inslikt tijdens het eten. Er zijn speciale verhoogde voerbakken verkrijgbaar die de juiste hoogte bieden voor comfortabel eten zonder overtollige luchtinname.
 2. Slowfeeder gebruiken: Gebruik een slowfeeder of een voerbak met verhoogde uitsteeksels of obstakels. Deze ontwerpen vertragen de eetsnelheid van je hond, waardoor hij minder lucht zal inslikken tijdens het eten. Slowfeeders kunnen ook helpen om een gezonde eetroutine te bevorderen en overeten te voorkomen.
 3. Verdeel de maaltijden: In plaats van je hond één grote maaltijd per dag te geven, kun je overwegen om de maaltijden te verdelen over meerdere kleinere porties gedurende de dag. Dit helpt om de hoeveelheid lucht die wordt ingeslikt tijdens het eten te verminderen en de spijsvertering te vergemakkelijken.
 4. Gebruik anti-schrokvoerbakken: Er zijn speciale anti-schrokvoerbakken beschikbaar die zijn ontworpen om de eetsnelheid van je hond te vertragen. Deze voerbakken hebben ingebouwde patronen of obstakels die je hond dwingen om langzamer te eten en zo het inslikken van lucht te verminderen.
 5. Supervisie tijdens het eten: Houd toezicht op je hond tijdens het eten om ervoor te zorgen dat hij niet te snel eet en grote hoeveelheden lucht inslikt. Als je merkt dat je hond te gulzig is, kun je hem onderbreken en even laten rusten voordat hij zijn maaltijd vervolgt.
Hond eet uit slowfeeder voerbak, om eetsnelheid te verminderen en hierdoor minder lucht inslikt tijden het eten

Door deze maatregelen te nemen, kun je het inslikken van lucht tijdens het eten of drinken van je hond helpen verminderen. Dit kan op zijn beurt winderigheid verminderen en de algehele spijsvertering van je hond verbeteren. Vergeet niet dat het belangrijk is om ook andere aspecten van de gezondheid van je hond, zoals voeding en beweging, in overweging te nemen om een gezonde spijsvertering te bevorderen.

Wat moet ik mijn hond voeren bij overmatige winderigheid?

Als je merkt dat je harige metgezel vaak last heeft van overmatige winderigheid, kan dit een teken zijn dat er iets mis is met zijn dieet. Het goede nieuws is dat je met de juiste voedingsaanpassingen de gasproductie kunt verminderen en het ongemak voor je hond en jezelf kunt minimaliseren. Een eerste stap is om over te schakelen naar een voer dat speciaal is geformuleerd voor gevoelige magen en spijsverteringsproblemen. Deze voeders bevatten vaak licht verteerbare ingrediënten en zijn vrij van potentieel irriterende stoffen.

Het is ook de moeite waard om te experimenteren met verschillende eiwitbronnen, omdat sommige honden gevoeliger kunnen zijn voor bepaalde soorten eiwitten dan andere. Kip, lam, rund en vis zijn veelvoorkomende eiwitbronnen in hondenvoeding. Probeer verschillende eiwitbronnen om te zien welke het beste werkt voor je hond en de winderigheid kan verminderen.

Daarnaast kun je overwegen om de maaltijden van je hond in kleinere porties te verdelen en hem langzamer te laten eten. Honden die haastig eten, slikken vaak veel lucht in, wat kan bijdragen aan gasvorming. Speciale voerbakken die het eten vertragen, kunnen hierbij helpen.

Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat overmatige winderigheid ook een teken kan zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Als de aanpassingen in het dieet niet lijken te helpen of als je hond andere symptomen vertoont, zoals braken, diarree of buikpijn, is het raadzaam om contact op te nemen met je dierenarts. Een grondige medische evaluatie kan helpen bij het identificeren en behandelen van eventuele onderliggende aandoeningen die de winderigheid veroorzaken.

Conclusie

Stinkende hondenscheten kunnen een bron van hilariteit of overlast zijn, maar ze kunnen ook wijzen op problemen in de spijsvertering van je trouwe metgezel. Het begrijpen van de mogelijke oorzaken, zoals voeding en voedselallergieën, is essentieel om stappen te nemen om de winderigheid te verminderen. Aanpassingen in het dieet, het gebruik van probiotica en spijsverteringsenzymen, en het voorkomen van luchtinname tijdens het eten kunnen allemaal helpen. Vergeet echter niet dat een dierenarts raadplegen cruciaal is als de winderigheid aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten. Op die manier kun je zowel je hond als jezelf wat verlichting bieden van de geurige problemen.

Bronnen

 1. Ivan Rodriguez. Stinky Dog Farts: Causes And Prevention Tips. iheartdogs
  Stinky Dog Farts: Causes And Prevention Tips – What you need to know. (iheartdogs.com)
 2. Susan Parrets (21 september 2021) How to Stop Dog Farts. American Kennel Club
  How to Stop Dog Farts – American Kennel Club (akc.org)
 3. Gabrielle LaFrank (13 januari, 2022) How to deal with your dog’s out-of-control stinky farts. Pawtracks
  How To Deal With Out-of-Control Stinky Dog Farts | PawTracks
 4. PetMD editorial (4 februari, 2020) Why Your Dog Is Farting and What to Do About It. PetMD
  Gas in Dogs | Dog Farting | Do Dogs Fart? | PetMD
 5. Vetericyn (10 januari, 2022) How To Stop Dog Flatulence
  How To Treat Excessive Dog Flatulence | Vetericyn

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *