Vanaf de leeftijd van zes maanden kan jouw lieve puppy veranderen in een rebelse puber hond. Hij kan er niets aan doen, het komt door de hormonen die nu door zijn lichaam razen. Net als mensen kunnen honden zich tijdens de puberteit in de war voelen. Honden veranderen, weten niet wat ze willen en kunnen soms echte draakjes zijn. Het is belangrijk dat jij en jouw hond leren elkaar te begrijpen. Ontdek alles over honden in de puberteit.

Leestijd: 5 min.

Honden in de puberteit

Elke hond reageert anders op de puberteit, sommigen hebben meer problemen dan anderen. Hoe lang de puberteit duurt, varieert ook van hond tot hond. Dit kan verschillen per ras en grootte van de hond. Gemiddeld genomen hebben kleine rassen meer kans om de puberteit te bereiken dan grotere rassen. Ook speelt gezondheid een rol, infecties zoals giardia kunnen ervoor zorgen dat de puberteit later begint. De juiste begeleiding van jouw hond tijdens de puberteit bestaat uit geduld, geduld en… geduld. Als je deze periode overleeft, verandert jouw puppy in een geweldige hond!

Wat gebeurt er tijdens de hondenpuberteit.

Tijdens deze periode zijn er verschillende ontwikkelingsprocessen aan de gang. De puberteit is een tijd waarin jouw puppy steeds zelfstandiger zal worden. Op deze leeftijd beginnen ze naar de wereld te kijken als volwassenen in plaats van als een baby. In plaats van op jou te vertrouwen voor veiligheid, zullen ze meer ‘zelfstandig’ worden omdat ze hun eigen mening en gedragingen beginnen te vormen met betrekking tot de wereld om hen heen.

Puberende pup actief buiten

Teefjes bereiken doorgaans eerder de puberteit dan reutjes. Ze worden voor het eerst loops en reageren gevoeliger op hun omgeving. Vaak zijn vrouwelijke honden nog niet in staat om de komende hormonale schommelingen correct te identificeren, waardoor de geslachtsdrift niet altijd duidelijk naar voren komt tijdens de eerste loopsheid. Reuen vertonen ook gedragsveranderingen. Ze plassen niet meer zittend, maar tillen nu hun achterpoot op, zelfs tegen meubels en in hoeken van kamers. Speelkameraadjes worden plotseling op een andere manier interessant. Reuen willen nu voortplanten en proberen regelmatig teefjes te bestijgen, op deze manier proberen ze ook hun dominantie te tonen. In het ergste geval kunnen ze zelfs conflicten uitlokken met andere honden, oudere honden of zelfs andere dieren zoals de kat van de buren.

Het gedrag van een hond in de puberteit

Als je puppy zich ontwikkelt tot een jonge hond, draait zijn wereld ineens anders en lijken veel dingen die hij eerst leuk vond ineens vervelend. Tijdens deze ontwikkelingsfase zal jouw lieve puppy naar alle waarschijnlijkheid enkele van de volgende gedragingen vertonen:

  • Niet luisteren
  • Wegrennen
  • Opdringerig of brutaal zijn naar andere honden
  • Hyperactiviteit
  • Gebrek aan concentratie
  • Eerder geneigd zijn om te reageren/blaffen/grommen
  • Veel bijten tijdens het spelen
  • Opspringen
  • Meer behoefte aan aandacht/knuffelig zijn
  • Sloopgedrag
  • Problemen met zindelijkheidstraining
  • Overmatig kauwen en knagen
  • Niet meer alleen willen zijn
  • Trekken aan de lijn
Puberende hond strekt aan de lijn

Omgaan met het gedrag van puberende honden

In plaats van ons te richten op hoe we een puberende hond onder controle kunnen houden, moeten we nadenken over hoe we aan hun fysieke en gedragsbehoeften kunnen voldoen. Het leren begrijpen van de behoeften van tienerhonden is beter dan die van volwassen honden of puppy’s. We moeten ook nadenken over hoe we situaties kunnen voorkomen waarin onze hond misschien meer opgewonden of gefrustreerd kan raken.

Blijf rustig en consistent

Ondanks de vernielde kussens of je pup die alleen op avontuur gaat, is het belangrijk om liefde en geduld te tonen. Je hond probeert je niet opzettelijk te ergeren. Soms is hij gewoon overweldigd door zijn hormonale pieken en weet hij niet hoe hij moet reageren.

Je hond moet altijd op jou kunnen vertrouwen, vooral te midden van zijn hormonale onrust. Tegen onbeschoft gedrag moet je direct ingrijpen en duidelijke grenzen stellen. Als je hond weer eens je behang schoonmaakt zonder dat je erom vraagt, straf hem dan niet. Als goede leider negeer je zijn gedrag zonder onder de indruk te zijn en prijs je in plaats daarvan correct gedrag uitbundig. Op deze manier zet je de toon voor je harige vriend en ondersteun je het ontwikkelingsproces.

Hond in puberteit NIET straffen

Vermijd frustratie tijdens het dineren

Over het algemeen raken honden, vooral jonge honden, gefrustreerd als mensen eten. Omdat ze ook het voedsel willen en niet kunnen deelnemen, kunnen ze springen, blaffen en krabben. Minimaliseer hun frustratie door je huisdier te voeden voordat je zelf gaat eten, en geef ze dan iets om op te kauwen of misschien een hondenpuzzel terwijl je eet.

Toon begrip

Tijdens de puberteit heeft je viervoetige vriend misschien alle aangeleerde commando’s van zijn geheugen gewist. Dus een simpel “Hier!” lijkt plotseling vreemd voor hem. Het is ook mogelijk dat hij zich gewoon niet aangesproken voelt. Daarom moet je vooral tijdens deze fasen veel tijd doorbrengen met je huisdier en leren leuk maken door hem regelmatig te motiveren en aan te moedigen.

Houd je hond actief

Puberende honden honden zijn energiek. Langere wandelingen in rustige gebieden, veel exploratie en gewoon hun neus gebruiken zijn enkele van de meest lonende activiteiten voor honden. Sommige puberende honden lijken angstiger en nerveuzer te worden. Dit kan de reden zijn waarom ze niet meer luisteren naar de verzoeken van hun eigenaren of zelfs gedragingen gaan vertonen zoals vernielzucht, in huis plassen of overmatig blaffen.

Het is erg belangrijk dat ze niet gestraft worden voor hun ‘slechte manieren’. Het berispen, schreeuwen of toepassen van meer fysieke methoden kan honden alleen maar angstiger en bezorgder maken, waardoor hun gedrag verergert.

Puberende honden actief houden

Zorg voor bescherming

Honden in de puberteit zijn zich meestal niet bewust van gevaren en gedragen zich vaak roekeloos. Blijf daarom altijd alert en houd je viervoetige vriend uit de problemen. Het is beter om je hond aan de lijn te laten lopen, vooral als hij onrustig is. Op deze manier kun je provocaties en mogelijke conflicten vermijden en zo het risico op ongelukken verminderen. Wees een veilige haven voor je hond en hij zal snel begrijpen dat hij op je kan vertrouwen.

Conclusie

De puberteit is een cruciale fase in het leven van je hond waarin hij of zij een reeks veranderingen ondergaat, zowel fysiek als gedragsmatig. Het begrip van deze periode en het tonen van geduld en liefde zijn essentieel om je door deze uitdagende tijd heen te helpen. Tijdens de puberteit kunnen honden verschillende gedragingen vertonen, van uitdagend tot hyperactief. Het is belangrijk om hierop voorbereid te zijn en consistent te blijven in de omgang met je viervoetige vriend. Door begrip te tonen, actief te blijven en bescherming te bieden, kun je een positieve omgeving creëren waarin je hond zich kan ontwikkelen tot een goed aangepast en gelukkig volwassen dier.

Bronnen

  1. Adaptil. (z.d.). Puppy Puberty: How Does a Dog’s Behaviour Change in Adolescence? https://blog.adaptil.com/us/puppy-puberty-how-does-a-dogs-behaviour-change-in-adolescence
  2. Hunter. (z.d.). Puberty in dogs: How to master the puberty phase | HUNTER Magazine. Your HUNTER Magazine: All Topics About Cats & Dogs. https://www.wirliebenhunter.de/en/magazine/article/pubertaet-bei-hunden-so-meisterst-du-die-flegelphase-hunter-magazin/#content-62987
  3. Prins Petfoods. (2021, 3 maart). Puberty with your dog: our tips. https://www.prinspetfoods.com/advice-info/puberty-with-your-dog
  4. RSPCA. (z.d.). Managing your adolescent puppy | RSPCA – RSPCA – rspca.org.uk. https://www.rspca.org.uk/adviceandwelfare/pets/dogs/health/adolescentpuppies#:~:text=Adolescence%20marks%20the%20change%20from,a%20reorganisation%20of%20the%20brain.
  5. Yarrah. (2024, 29 februari). Tips for puberty in dogs. Yarrah. https://www.yarrah.com/en/blog/tips-for-puberty-in-dogs/

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *