Als je hond je voortdurend aankijkt, vraag je je misschien af wat ze van je willen. Is dit een teken van liefde en affectie of willen ze simpelweg je aandacht trekken omdat ze iets nodig hebben? Sommige eigenaren vinden het schattig, anderen een beetje griezelig, maar de manier waarop je hond naar je kijkt, bevat betekenisvolle signalen. Ontdek waarom je hond langdurig naar je staart!

Leestijd: 6 min.

Wat probeert je hond je te vertellen met lang oogcontact?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond je blijft aanstaren, maar meestal is het omdat ze iets willen weten of je iets proberen te vertellen. Het begrijpen van dat speciale ‘iets’ is de sleutel om te weten waarom je hond je aanstaart, maar het is waarschijnlijk om een van de volgende redenen.

Je hond voelt je aan

Honden zijn erg goed in het begrijpen van mensen. Je hond kijkt naar je lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen om te helpen herkennen wat je denkt en voelt. Ze vertrouwen op jou voor alles, zoals voedsel, water, knuffels, beweging en zelfs wanneer en waar ze naar het toilet moeten.

Je gedrag begrijpen helpt hen te bepalen wat er aan de hand is en wat er gaat gebeuren. Honden zijn uitstekend in het onthouden van onze dagelijkse gewoonten, maar staren vaak naar ons om onze acties te doorgronden, dus als je naar de voordeur gaat, ga je dan de post halen, het huis verlaten of ze meenemen voor hun dagelijkse wandeling?

Je hond is in de war

Je hond kan vaak een fantastische gedachtenlezer lijken, maar aangezien ze onze taal niet spreken, moet het erg moeilijk voor ze zijn om altijd te begrijpen wat er aan de hand is. Soms staart je hond je aan omdat ze simpelweg geen idee hebben wat er gebeurt of wat er van hen wordt verwacht. Door je nauwkeurig te observeren helpt het hen meer te begrijpen over hun situatie. Als je je hond iets hebt gevraagd en ze staren je alleen maar aan, is het misschien niet omdat ze koppig zijn, maar hebben ze misschien nog een hint van je nodig om te helpen weten wat te doen.

Hond kijkt je verwart aan

Je hond houd van je!

Honden gebruiken soms oogcontact om hun gevoelens te tonen, en vaak is het om te zeggen dat ze van je houden. Een liefdevolle blik van een hondje is aangetoond dat het een hormoon genaamd oxytocine bij zowel jou als je hond vrijgeeft. Hetzelfde hormoon helpt jullie beiden om je gelukkig en ontspannen te voelen en helpt bij het ontwikkelen en onderhouden van die nauwe emotionele band die jullie relatie zo speciaal maakt.

Dus als je liefdevol naar je hond kijkt en zij kijken terug in je ogen, is het waarschijnlijk om je te laten weten dat jij hun favoriete persoon bent. Honden gebruiken deze blik vaak wanneer ze zich ontspannen voelen, dus het is belangrijk om je hond nooit te dwingen om je in de ogen te staren, omdat ze dit waarschijnlijk niet op een positieve manier zullen interpreteren.

Agressiviteit

Hoewel een blik van een hond vaak liefde uitdrukt, kan deze soms ook aangeven dat ze niet blij zijn. Het is onwaarschijnlijk dat je hond je dit soort assertieve blik zal geven, maar het kan zijn dat ze het bewaren voor andere honden die ze als een bedreiging beschouwen. Dit gaat meestal gepaard met een stijf, rechtopstaand lichaam en stilte. Als een hond je een agressieve blik geeft waardoor je je angstig voelt, is het belangrijk om oogcontact te vermijden en dat je ze veel ruimte geeft en afstand houdt. Als je hond dit soort gedrag tegenover jou vertoont en je hebt het niet onder controle, moet je overwegen om met een gedragsdeskundige te praten.

Je hond staart je aan tijdens training

Wanneer je jouw hond traint en hij staart naar je, kan dat betekenen dat hij wacht op zijn volgende aanwijzing over wat ze moeten doen. Een goed getrainde hond is gretig om te horen wat hun volgende activiteit zal zijn en staren is hun manier van vragen wat ze verondersteld worden te doen. Als je hond je nauwlettend in de gaten houdt, betekent dit dat ze meer op jou gefocust zijn dan op wat er om hen heen gebeurt. Dit is een teken van een sterke band tussen jullie.

Hond staart je aan tijdens het trainen

Cognitieve dysfunctie

Soms, vooral bij oudere honden, kan een hond die regelmatig naar zijn eigenaar of in de ruimte staart, een teken zijn van een vorm van dementie. Als ze verward lijken, steeds ongelukjes in huis hebben, tekenen van geheugenverlies vertonen of veranderingen in hun gedrag, activiteit of eet- en slaappatronen, moet je advies vragen aan je dierenarts.

Je hond wilt je iets duidelijk maken

Als je hond je blijft aankijken, proberen ze in eerste instantie misschien je aandacht te trekken of je iets te vertellen dat belangrijk voor ze is. Honden hebben zeer expressieve ogen die geweldig zijn in het overtuigen om je te helpen. Hoe kun je ze mogelijk weerstaan? Je beseft het misschien niet, maar je hond heeft geleerd dat als ze je op een bepaalde manier aankijken, je eerder geneigd bent om ze te geven wat ze willen. Dat kan een snoepje zijn, een aai, een knuffel, een speeltje of dat jullie gaan wandelen omdat hij naar het toilet moet.

Ze willen eten

Als jouw viervoeter, net als veel andere honden, geobsedeerd is door voedsel, dan kunnen ze je aanstaren omdat ze een stukje van jouw eten willen hebben. Het kan lastig zijn om niet toe te geven wanneer ze zielig naar je kijken. Als je de verleiding moeilijk kunt weerstaan, kun je alternatieven overwegen. Train je hond om in jouw nabijheid te blijven terwijl je eet, waarbij ze zich kunnen vermaken met een kauwbot of voedselpuzzel, of plaats ze in een andere kamer tijdens de maaltijd.

Hond staart je aan tijdens het eten

Ze willen meer aandacht

Ook al wordt je hond de hele dag door overladen met liefde en affectie, kan het zijn dat hij soms nog steeds jouw aandacht zoekt. Misschien verlangen ze niet naar iets specifieks, maar een snelle aai over hun kop kan hen al een gevoel van geruststelling en liefde geven. Als dit vaak voorkomt, kan het een teken zijn dat je hond zich verveelt of onvoldoende beweging krijgt. Probeer manieren te vinden om je hond geestelijk te stimuleren of geef hem meer lichamelijke beweging. Mentale stimulatie is net zo belangrijk als fysieke activiteit. Een interactief spel kan je hond vermoeien op andere manieren die een simpele wandeling door de wijk niet kan.

Ze willen jouw bescherming tijdens het poepen

Als je hond je aanstaart terwijl ze hun behoefte doen, kan dat zijn omdat ze zich kwetsbaar voelen en op zoek zijn naar jou voor geruststelling en bescherming. Honden zijn relatief weerloos wanneer ze poepen, en niet in staat om te vechten of weg te rennen van eventueel gevaar. Als je hond je aanstaart terwijl ze poepen, beschouw het dan als een compliment, hij staart je aan omdat hij je vertrouwt. Ze kijken naar jou als hun vertrouwde beschermer om een oogje in het zeil te houden. Het is nuttig om dichterbij te staan en rustig met hen te praten om hen te laten zien dat alles in orde is.

Moet ik me zorgen maken dat mijn hond me aanstaart?

Meestal heeft de starende blik van een hond betekenis, maar het begrijpen van die betekenis kan soms uitdagend zijn. Vaak is deze starende blik niets om je zorgen over te maken en is het volkomen normaal gedrag voor een hond die probeert met je te communiceren. Jij kent je hond echter het beste, dus als je zorgen hebt over je hond of bepaald gedrag, zorg dan altijd dat je praat met je dierenarts of hondengedragsspecialist.

Hond staart je aan

Conclusie

Wanneer je hond je blijft aankijken, is dit niet zomaar een willekeurige actie. Er ligt vaak een betekenisvolle reden achter. Of ze nu hun behoeften proberen uit te drukken of simpelweg willen begrijpen wat er van hen verwacht wordt, deze momenten van oogcontact kunnen veel onthullen over de mentale en emotionele gesteldheid van je hond. Van het verlangen naar een snack tot het uiten van affectie, je hond gebruikt dergelijke interacties om te communiceren. Als het staren van je hond wijst op stress of verwarring, is het verstandig om een dierenarts of gedragsdeskundige te raadplegen om hun welzijn te verzekeren.

Bronnen


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *