Ben je bezorgd over het gewicht van jouw harige metgezel? Je bent niet alleen. Het is verontrustend wanneer je merkt dat je hond dik wordt zonder duidelijke reden. Gewichtstoename bij honden kan verschillende oorzaken hebben, van voeding en beweging tot medische aandoeningen. Leer meer over deze mogelijke oorzaken en ontdek wat je kunt doen om het welzijn van je hond te bevorderen.

Leestijd: 5 min.

Veelvoorkomende oorzaken van gewichtstoename bij honden

Net als bij mensen kan gewichtstoename bij je huisdier door verschillende factoren worden veroorzaakt, variërend van te veel eten en te weinig beweging tot het hebben van een chronische ziekte. Aangezien we niet altijd goed kunnen inschatten hoe de conditie van onze hond is, is het verstandig om je dierenarts te raadplegen als je vermoedt dat jouw hond te zwaar is, zeker als de gewichtstoename plotseling optreedt. Enkele veelvoorkomende redenen waarom honden aankomen zijn:

Te veel voedsel

Vaak weten we niet hoeveel calorieën we nodig hebben om een gezond gewicht te behouden. Het is begrijpelijk dat we de energiebehoeften van onze honden kunnen overschatten. De caloriebehoeften van een hond kunnen verrassend laag zijn. Kleine honden die niet erg actief zijn, hebben soms slechts 185 tot 370 calorieën per dag nodig. Een hond van 30 tot 40 kilo kan tussen de 1.100 en 1.700 calorieën per dag nodig hebben.

Leeftijd

Leeftijd kan een reden zijn voor het onevenwicht tussen calorieën die worden ingenomen en verbrand. Dit komt doordat naarmate onze pups ouder worden, ze vaak minder bewegen. Toch blijven we ze vaak dezelfde hoeveelheid voedsel geven als altijd. Het resultaat hiervan: gewichtstoename.

Oude hond

Onvoldoende beweging

Te weinig lichaamsbeweging is nog een veelvoorkomende reden waarom honden aankomen in gewicht. De hoeveelheid lichaamsbeweging die jouw viervoeter nodig heeft om gezond te blijven, hangt af van zijn ras, leeftijd en grootte. Maar het is een goed doel om dagelijks minstens 20 tot 60 minuten activiteit met je hond te hebben. Wees wel voorzichtig, als jouw hond de laatste tijd niet veel heeft bewogen, neem hem dan niet plotseling mee voor een 5 kilometer lange hardloopsessie. Haal bewegingstips bij je dierenarts en begin vervolgens langzaam met elk nieuw trainingsplan voor je hond.

Medische oorzaken van gewichtstoename bij honden

Jouw huisdier heeft overgewicht en ondanks dat je als zorgzame eigenaar het dieet en de activiteiten van je huisdier hebt aangepast, blijft hij te zwaar. Sterker nog, het lijkt erop dat er nog meer gewicht aankomt. Als aanpassingen in dieet en beweging geen uitkomst bieden, wat kan er dan nog meer aan de hand zijn?

Zwangerschap

Zwangerschap is een voor de hand liggende oorzaak van gewichtstoename en een uitgezette buik bij honden. Hoewel het misschien duidelijk lijkt, zijn sommige huisdiereigenaren zich er niet van bewust dat hun hond zwanger is totdat er plotseling een nestje jongen is. Als een vrouwelijke hond niet gesteriliseerd is, kan ze zwanger worden, en dit kan snel gebeuren na slechts een paar onbewaakte minuten buiten. Zet je hond dus niet op een strikt dieet of trainingsregime alleen omdat ze zonder duidelijke reden aankomt; ze kan wel eens drachtig zijn.

Zwangere hond

Vochtretentie

Een veelvoorkomende bijwerking van hartziekten bij honden is een aandoening genaamd ascites, wat duidt op overtollig vocht in de buik. Dit kan resulteren in een zichtbaar vergrote buik die niet samenhangt met te veel eten of gebrek aan beweging. Andere aandoeningen, waaronder tumoren of ziekten van interne organen, kunnen ook leiden tot vochtretentie. In jonge dieren kan een abnormale hoeveelheid vocht in de buik het gevolg zijn van abnormale bloedstroom in het hart door een aangeboren defect.

Medicijnen

Sommige voorgeschreven medicijnen kunnen ook leiden tot gewichtstoename, vooral als ze langdurig worden gebruikt. Als jouw huisdier medicijnen gebruikt en ook gewichtsproblemen heeft die je niet kunt beheersen met eenvoudig voedselbeheer en matige oefening, moet je met jouw dierenarts overleggen of de medicatie gerelateerd is aan het gewicht en of een ander medicijn of een lagere dosis verdere gewichtstoename kan voorkomen.

Hond neemt medicatie

Parasieten

Interne parasieten, met name die zich nestelen in de buikwand en darmen, kunnen vaak vocht rondom het gebied van infestatie opbouwen, wat leidt tot een opgeblazen buik. Dit verschijnsel wordt vooral waargenomen bij jonge dieren, wiens immuunsysteem nog niet sterk genoeg is om de parasitaire infectie te bestrijden, en het probleem verergert als er veel parasieten aanwezig zijn. Tijdens een standaard onderzoek zal je dierenarts bloed-, vocht- en ontlastingsmonsters nemen om de aanwezigheid van parasieten te bevestigen. Zodra het specifieke type parasiet is geïdentificeerd, kan je dierenarts de juiste parasietenbestrijdende behandeling voorschrijven.

Hypothyreoïdie

De schildklieren zijn verantwoordelijk voor de productie van schildklierhormonen, die bepalen hoe snel het lichaam energie verbruikt. Onderproductie van deze hormonen kan leiden tot een trage stofwisseling, waardoor te veel energie in het lichaam wordt vastgehouden en overgewicht ontstaat. Symptomen van deze aandoening kunnen vermoeidheid, ruwe haarvacht, een trage hartslag en een droge, jeukende huid omvatten. Je dierenarts kan bloedtests uitvoeren om te bepalen of je vervoeter hieraan lijdt en indien nodig medicatie voorschrijven.

Ziekte van Cushing (Hyperadrenocorticisme)

Deze aandoening, die vaak voorkomt bij oudere dieren, wordt veroorzaakt door een langdurige overproductie van glucocorticoïde hormonen. Bij de hypofysevorm van de ziekte van Cushing is de oorzaak meestal een tumor die de klier aanzet tot het overmatig produceren van ACTH. De symptomen omvatten spierzwakte, extreme dorst, verhoogde eetlust, urineweginfecties, snelle gewichtstoename en haarverlies. Als je vermoedt dat jouw huisdier de ziekte van Cushing heeft, is een uitgebreid bloed-, urine- en chemisch onderzoek noodzakelijk.

Hond bij dierenarts voor onderzoek

Maagtorsie

Bepaalde honden hebben vanwege hun achtergrond of gezondheid de neiging om hun voer heel snel op te eten. Dit kan resulteren in een maag die vol zit met ongekauwd voedsel en te veel lucht, wat kan leiden tot maagtorsie, ook bekend als maagverdraaiing of maagkanteling. De symptomen hiervan omvatten een opgeblazen buik, ademhalingsproblemen, een versnelde hartslag, pijn bij aanraking van de buik, overmatig kwijlen en ineenstorting. Deze aandoening is levensbedreigend en vereist directe medische aandacht.

Conclusie

Het begrijpen van de mogelijke oorzaken van gewichtstoename bij honden is essentieel voor het behoud van hun gezondheid en welzijn. Van te veel voeding tot medische aandoeningen zoals zwangerschap, parasieten en de ziekte van Cushing, er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen. Als zorgzame hondenouder is het belangrijk om alert te zijn op veranderingen in het gewicht van je huisdier en om samen te werken met een dierenarts om de beste aanpak te bepalen. Met de juiste kennis en zorg kunnen we ervoor zorgen dat onze trouwe viervoeters een gezond en actief leven leiden.

Bronnen


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *