Waarom hijgen honden?

Als je ooit je hond hebt zien hijgen in de zomer, dan weet je dat het is omdat hij probeert af te koelen. Of als je een hondenras hebt zoals een mopshond of een bulldog, dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat je hond vaak hijgt. Dit zware ademen is normaal voor hen, vanwege hun korte snuiten. Maar er kunnen ook andere, ernstigere redenen zijn waarom een hond hijgt, waar elke hondeneigenaar van op de hoogte moet zijn.

Overbelasting

Honden die opgewonden zijn of zich intensief bewegen (zoals rennen of apporteren) gaan hijgen, net zoals mensen buiten adem kunnen raken na een stevige hardloopronde. Ze kunnen hun tempo verlagen en gaan liggen. Dit moet worden opgevat als een teken dat ze een pauze nodig hebben van de huidige activiteit. Zorg ervoor dat er koel water beschikbaar is voor je hond.

Pijn

Een hond die pijn heeft, kan overmatig gaan hijgen, vooral als ze net iets traumatisch heeft meegemaakt. Andere tekenen van pijn zijn vocalisatie, trillen, rusteloosheid, een verhoogd ademhalingsritme, mank lopen en likken of bijten op de plaats van pijn of letsel.

Hond die aan het hijgen is na het rennen

Hittestress

Honden zweten niet zoals mensen dat doen. Ze hijgen om zichzelf koel te houden. Als het erg warm is buiten of als de hond uitgedroogd is, kan het voor hen veel moeilijker zijn om te ademen. Daarom gaan ze zwaar hijgen om af te koelen. Je kunt hittestress in de zomer gemakkelijk voorkomen door je hond voldoende schaduw en koel water te geven, de tijd buiten te beperken en NOOIT je hond in een afgesloten auto met de ramen omhoog achter te laten. Zelfs als de ramen op een kier staan, komt er niet genoeg lucht binnen voor je hond en kan de dood binnen enkele minuten intreden.

Hart- en ademhalingsproblemen

Tekenen van hartfalen, longtumoren en zelfs verstikking bij een hond zijn onder andere hevig hijgen, ademhalingsproblemen en hoesten. Dit is vooral iets om op te letten bij oudere honden.

Giftige stoffen of allergische reactie

Een hond die iets giftigs heeft ingenomen of een reactie veroorzakende stof, kan gaan hijgen, evenals kwijlen, overgeven of lusteloos worden. Het kan een bijwerking zijn van medicatie, maar andere keren kan het een fatale reactie zijn. Houd alle giftige producten, zoals huishoudelijke schoonmaakmiddelen, menselijke medicijnen en voedsel dat giftig is voor honden, buiten bereik.

Als je vermoedt dat je hond ernstig in gevaar is vanwege het hijgen, controleer dan zeker haar tandvlees. Als het bleek wit of blauw is, krijgt je hond niet genoeg zuurstof en is onmiddellijke diergeneeskundige hulp noodzakelijk.

Conclusie

Het hijgen van een hond kan verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de situatie. In de zomer hijgen honden om af te koelen, vooral rassen met korte snuiten zoals mopshonden en bulldogs. Overmatig hijgen kan echter ook wijzen op overbelasting tijdens intensieve activiteiten, pijn na een traumatische gebeurtenis, hittestress bij warm weer, of zelfs hart- en ademhalingsproblemen. Daarnaast kan hijgen een reactie zijn op giftige stoffen of allergieën. Als een hond ernstig hijgt en er andere zorgwekkende symptomen zijn, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Als hondeneigenaar is het essentieel om op de signalen van hijgen te letten en gepaste maatregelen te nemen om de gezondheid en het welzijn van je trouwe viervoeter te waarborgen.

Bronnen

  1. Melody Schamble (23 mei, 2021) Why Do Dogs Pant? American Kennel Club
    Why Do Dogs Pant? – American Kennel Club (akc.org)
  2. M.B Goldberg, V.A Langman, C.A Taylor (maart, 1981) Panting in dogs: paths of air flow in response to heat and exercise. PubMed
    Panting in dogs: paths of air flow in response to heat and exercise – PubMed (nih.gov)
  3. Sophia Catalano (31 juli, 2020) Why Do Dogs Pant? Is Your Dog Panting Too Much?
    Dog Panting: Why Dogs Pant and How to Tell if It’s Too Much | PetMD

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *