Honden kunnen op elk moment in hun leven in contact komen met interne parasieten, zelfs voor ze geboren worden. Deze parasieten, die doorgaans verschillende soorten wormen omvatten, kunnen problemen veroorzaken zodra ze het maagdarmkanaal van je hond binnendringen. Afhankelijk van de parasiet kan je hond symptomen ervaren, maar dit is niet altijd het geval. Ontwormen van honden is een essentieel onderdeel van preventieve maatregelen en behandeling van parasieten als je hond ze heeft.

Leestijd: 6 min.

Hoe worden wormen overgedragen bij honden?

Puppy’s kunnen worden geboren met parasieten zoals wormen. Meestal controleert een fokker de moeder op wormen, die latent in haar systeem kunnen zijn. Terwijl hormonen vrijkomen tijdens de zwangerschap is het mogelijk dat wormen worden overgedragen op de puppy’s. Parasieten kunnen worden overgedragen via bloed in de baarmoeder en ook via de borstvoeding.

Honden zijn ideale dragers van parasieten zijn, omdat ze vaak op plaatsen zijn waar parasieten gedijen. Sommige honden eten gras of andere dingen zoals uitwerpselen, die parasieten kunnen bevatten. Dat vergroot de kans dat huisdieren wormen oppikken via hun mond. Honden onderzoeken ook met hun neuzen waar andere dieren hebben ontlast, dus als andere dieren parasieten hebben, kunnen ze ook op die manier worden overgedragen.

Hond eet gras door wormen

Als de ontlasting van een ander dier parasieten bevat, kunnen de eieren van deze wormen in de hond volwassen worden. Als zowel mannelijke als vrouwelijke wormen aanwezig zijn in het maagdarmkanaal van je hond, zullen de vrouwelijke wormen eieren leggen. Als gevolg daarvan kan het probleem zich verspreiden als het onbehandeld blijft.

Soorten wormen bij honden

Er zijn verschillende soorten wormen die honden kunnen aantasten, en afhankelijk van het type kunnen ze verschillende problemen veroorzaken bij je hond. De veelvoorkomende wormen bij honden zijn spoelwormen, haakwormen en zweepwormen, die door dierenartsen gezamenlijk worden aangeduid als “langwerpige wormen”. Daarnaast zijn lintwormen en hartworm (de ziekte veroorzaakt door hartwormen) ook veelvoorkomend.

Langwerpige wormen bij honden

Wanneer je hond spoelwormen, haakwormen of zweepwormen in zijn ontlasting heeft, kunnen deze eruit zien als een stukje witte garen of een dunne spaghettisliert. Hoewel het alarmerend kan zijn om levende en bewegende wormen te zien, is het niet altijd het geval dat honden deze wormen in hun ontlasting afscheiden. Vaak zijn mensen zich er niet van bewust dat hun huisdieren parasieten hebben. Wormen kunnen heel gelukkig leven in het maagdarmkanaal van een hond.

Indien je hond symptomen vertoont, kunnen deze onder meer braken, diarree, buikpijn, lusteloosheid en gewichtsverlies omvatten. Bovendien kunnen haakwormen en zweepwormen bloed zuigen, wat kan leiden tot bloedarmoede bij je hond.

Symptomen van wormen bij honden

Lintwormen bij honden

Een hond kan een externe parasiet zoals een vlo inslikken, die lintworm eieren kan dragen. Wanneer dat gebeurt, kunnen de lintwormen van de parasiet op de hond overgaan. Lintwormen kunnen worden gevonden in ontlasting of rond de anus van de hond en kunnen eruitzien als een klein korreltje rijst in de ontlasting van een hond.

De aanwezigheid van deze wormen kan ongemak en jeuk in het anale gebied van je hond veroorzaken, omdat de wormen zich verplaatsen. Als je hond last heeft gehad van vlooien, is het belangrijk om hem te ontwormen voor lintwormen.

Hartworm bij honden

Hartwormen zijn de meest voorkomende parasieten bij honden en worden overgedragen door muggen. Hartwormen zijn andere soorten parasieten omdat ze zich nestelen in het hart en de bloedvaten, niet in het maagdarmkanaal.

Symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van hartworm bij je hond zijn hoesten, een verzwakte pols en inspanningstolerantie. In tegenstelling tot de diagnose van andere wormen (die fecale analyse vereist), vereist de diagnose van hartworms een bloedtest. Sommige honden hebben mogelijk zelfs een echografie of echocardiogram nodig. Zonder de juiste behandeling kunnen hartwormen leiden tot hartfalen, longziekte en zelfs de dood.

Bezoek je dierenarts en bespreek het meest geschikte product voor het voorkomen van hartwormen bij honden. Sommige rassen kunnen gevoelig zijn voor specifieke hartwormmedicijnen, dus je dierenarts kan je helpen de veiligste opties voor je hond te kiezen.

Honden bij de dierenarts voor ontwormen

Wormlast

Naast het soort worm dat aanwezig is, is een andere bezorgdheid de wormlast, oftewel hoeveel wormen er zich daadwerkelijk in het maagdarmkanaal van een hond bevinden. Puppy’s die niet regelmatig worden ontwormd, kunnen een doffe vacht ontwikkelen en groeistoornissen ervaren.

Omdat wormen wedijveren met het gastdier om voedingsstoffen, kunnen honden met een grote hoeveelheid wormen, vooral puppy’s, lijden aan ondervoeding. Een overmatige wormbelasting kan leiden tot ziekte en zelfs de dood van honden.

Wat te doen als je denkt dat je hond wormen heeft

Als je hond last heeft van zachte ontlasting, diarree of als de verschijning van de ontlasting verandert, is het verstandig om een afspraak te maken met je dierenarts. Neem een ontlastingsmonster mee zodat het gecontroleerd kan worden op bewijs van parasieten. We adviseren ook om de ontlasting van je hond te laten controleren tijdens hun jaarlijkse lichamelijk onderzoek.

Het verzamelen van een ontlastingsmonster van je hond

De avond voor je bezoek aan de dierenarts zal hij je waarschijnlijk vragen om een ontlastingsmonster te verzamelen. Gebruik hiervoor een plastic lepel en een plastic container, die de dierenarts vaak zal verstrekken, voor de beste resultaten. Je kunt de container ‘s nachts in de koelkast bewaren.

Hoewel je mogelijk op de dag van je afspraak een vers monster kunt krijgen, is het verstandig om een reserve te hebben voor het geval dat. Als je hond last heeft van diarree, zal dezelfde methode van het scheppen met een plastic lepel en het verzamelen van zoveel mogelijk ontlasting in een plastic container zorgen voor een goed monster.

Aangezien deze parasieten ook ziekten kunnen veroorzaken bij mensen, is het van cruciaal belang om extra voorzichtig te zijn met het wassen van je handen na het opruimen van de ontlasting van je hond. Als je hond diarree heeft en het op hun vacht terechtkomt, is het een goed idee om handschoenen te dragen terwijl je de hond wast.

Hoe vaak moet je je hond ontwormen?

De frequentie van ontworming van je hond kan afhangen van enkele factoren, zoals hun leeftijd, gezondheidstoestand, levensstijl en het type ontwormingsmiddel dat wordt gebruikt. Over het algemeen wordt aanbevolen om volwassen honden minstens twee keer per jaar of elke 3 tot 4 maanden te ontwormen. Echter, als je hond een hoger risico loopt op worminfecties, zoals honden die vaak in contact komen met andere honden of leven in gebieden met een hoog aantal parasieten, kan het zijn dat ze vaker moeten worden ontwormd.

Honden ontwormen behandeling

Puppy’s daarentegen hebben vaker ontworming nodig omdat ze vatbaarder zijn voor wormen en deze mogelijk al van hun moeder hebben gekregen. Puppy’s moeten worden ontwormd op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd, en vervolgens elke 3 tot 4 weken tot ze 4 maanden oud zijn. Daarna kunnen ze worden ontwormd zoals volwassen honden.

Het is het beste om met je dierenarts te overleggen om het geschikte ontwormingsschema voor je hond te bepalen op basis van hun individuele behoeften.

Preventieve maatregelen tegen wormen bij honden

Het voorkomen van wormen is de beste manier om je hond gezond te houden. Dit kun je doen door:

  • De ontlasting van je hond goed op te ruimen
  • Je hond uit de buurt te houden van verontreinigde grond
  • Je hond behandelen tegen vlooien en teken
  • Regelmatig het beddengoed en speelgoed van je hond schoonmaken
  • Je hond niet laten jagen of snuffelen
preventie wormen bij honden

Conclusie

Het ontwormen van je hond is een belangrijk onderdeel van hun algehele gezondheid. Door op de hoogte te zijn van de symptomen van wormen en je hond regelmatig te ontwormen, kun je hen gezond en gelukkig houden. Als je twijfels hebt over de gezondheid van je hond, raadpleeg dan altijd je dierenarts.

Bronnen

  1. AKC. (2024, 14 maart). Deworming Dogs: What You Need to Know. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/health/deworming-dogs-what-you-need-to-know/
  2. Batiari, L. (2022, 18 april). Puppy deworming schedule: Everything you need to know. Pawlicy Advisor. https://www.pawlicy.com/blog/puppy-deworming-schedule/
  3. Dogsee. (2022, 11 januari). Deworming for dogs: How often do dogs need to be dewormed. https://www.dogseechew.in/blog/deworming-for-dogs-how-often-do-dogs-need-to-be-dewormed
  4. Medpets. (2022, 18 maart). How often should you deworm your dog? Medpets. https://www.vetsend.co.uk/how-often-should-you-deworm-your-dog
  5. Yarrah. (2023, 14 juli). Deworming Your Dog: What You Need to Know. Yarrah. https://www.yarrah.com/en/blog/deworming-your-dog-why-and-when/#:~:text=Puppies%20should%20be%20dewormed%20every,to%20be%20dewormed%20more%20frequently.

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *