Leestijd: 9 min.

Bloemkool is een van die groenten waar we of van houden of een hekel aan hebben. In sommige huishoudens zie je dat bloemkool onder de tafel aan honden gevoerd worden door kinderen die niet dol zijn op de smaak ervan. Gelukkig geven deze kinderen essentiële voedingsstoffen door aan hun trouwe viervoeter. Bloemkool zit boordevol antioxidanten die ons immuunsysteem stimuleren, evenals veel vitaminen en mineralen die onze gezondheid verbeteren. Maar mag een hond wel bloemkool eten en is het goed voor honden?

Na het lezen van dit artikel weet je
  • Of honden bloemkool kunnen eten
  • Of bloemkool goed is voor honden
  • Waar je op moet letten met bloemkool en honden

Kunnen honden bloemkool eten? Het korte antwoord is ja. Honden kunnen bloemkool eten en het biedt een hoge voedingswaarde. Maar er is meer informatie over bloemkool.

Maak kennis met bloemkool

Bloemkool is een koolsoort en maakt deel uit van het geslacht Brassica. “Koolsoort” betekent meestal dat ze leden zijn van de koolfamilie. Maar ze behoren eigenlijk tot de familie van de mosterdplant, waarvan broccoli, spruitjes, boerenkool, rucola, kool, radijs en waterkers neven zijn. Laten we eens kijken naar alle redenen waarom je hond bloemkool als een occasionele traktatie zou moeten eten.

Gezondheidsvoordelen van bloemkool

Vezels: Vezels houden het spijsverteringssysteem van je hond gezond, en bloemkool bevat veel vezels. Onoplosbare vezels lossen niet op in water, dus ze blijven intact terwijl ze door de darmen reizen. Ze trekken al het andere afval mee, waardoor de kans op maagproblemen, obstipatie en diarree wordt verminderd.

Vitamine K: Deze in vet oplosbare vitamine bevat protrombine, een eiwit dat essentieel is voor bloedstolling en botmetabolisme. Vitamine K reguleert ook het calciumgehalte in het bloed, waardoor het risico op hartziekten wordt verminderd.

Antioxidanten: Bloemkool is een uitblinker in de categorie antioxidanten. Antioxidanten beschermen de gezondheid van je hond door te vechten tegen vrije radicalen die oxidatieve celschade veroorzaken. Maar ze bieden ook enkele belangrijke voordelen op het gebied van ouderdomsgerelateerde en cognitieve gezondheid.

Vitamine C, vitamine A, bètacaroteen en foliumzuur: Dit zijn krachtige antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen bieden, het immuunsysteem van je hond stimuleren en sommige vormen van kanker en hartziekten helpen voorkomen.

Glucosinolaten en isothiocyanaten: Dit zijn fytonutriënten die bescherming bieden tegen oxidatieve stress. Ze kunnen de groei van kanker vertragen en het risico op hartziekten en cognitieve veroudering verminderen.

Carotenoïden en flavonoïden: Deze regelen de kleurpigmenten in planten. Ze werken om te beschermen tegen zonneschade en schade door milieu-invloeden zoals pesticiden, rook, luchtvervuiling, enz.

Choline: Deze essentiële voedingsstof komt overvloedig voor in bloemkool. Het ontgift de lever en ondersteunt de cognitieve functie en het gedrag.

Mineralen: Kalium, calcium, magnesium en mangaan zijn essentiële mineralen die in bloemkool worden aangetroffen. Hun taak is om de skeletstructuur, vochtbalans, cel functie, het zenuwstelsel en spierfunctie en integriteit van je hond te ondersteunen.

Gewichtsverlies: Vezels vertragen de spijsvertering van je hond. Dit kan een gevoel van verzadiging na de maaltijd behouden, wat helpt bij gewichtsverlies. Lage calorieën, geen suiker en veel vezels betekenen dat bloemkool een geschikte traktatie is voor te zware of diabetische honden.

Er zijn veel voordelen aan het voeren van bloemkool aan je hond. Er zijn echter nog steeds enkele risico’s die je moet kennen.

meerdere bloemkolen die honden kunnen eten

Voorzichtigheid bij bloemkool

Geen enkel deel van de bloemkoolplant is giftig voor je hond. Maar, bloemkool is zeer vezelig en kan verstikkingsgevaar opleveren. Dit geldt vooral voor kleine honden en puppy’s. Snijd de stelen en eetbare roosjes in kleine stukjes, zoals je doet voor alle rauwe groenten en fruit. Dit vermindert het risico op gastro-intestinale bijwerkingen.

Het hoge vezelgehalte van bloemkool kan maagklachten of gastro-intestinale ongemakken veroorzaken bij grote hoeveelheden. Dit geldt voor alle vezelrijke groenten en fruit. Begin langzaam en voeg kleine hoeveelheden toe aan het dieet van je hond. Verhoog de hoeveelheid per portie als er geen tekenen zijn van maag- of darmproblemen.

Wanneer je hond wel last krijgt van maag- of darmproblemen, heeft Suppdog daar de oplossing voor. De Probiotics+ helpt om de darmflora weer in balans te brengen. Verder zorgt het voor een glanzende vacht, een gezonde maag- en darmhygiëne en kalmeert maagklachten.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

  • Brengt de darmflora in balans
  • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
  • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Snacktijd!

Elke keer dat je je hond iets te eten geeft wat je hond nog nooit heeft gehad, raadpleeg dan je dierenarts om er zeker van te zijn dat er geen medische redenen zijn waarom je hond het niet mag hebben. Bloemkool kun je het beste puur en ongekruid aan je hond geven. Je kunt de vezelrijke groente koken door te koken, stomen, roosteren, pureren of rijsten. Het koken vermindert het risico op verstikking en maakt het meer verteerbaar.

Geef je hond rauwe bloemkool in kleine hoeveelheden, omdat grotere hoeveelheden spijsverteringsproblemen of gas kunnen veroorzaken. (Een kleine hoeveelheid betekent een of twee happen per keer.) Zie het als een echte traktatie in plaats van iets dat dagelijks moet worden gegeten. Geef niet meer dan een keer per week bloemkool aan je hond.

Plet de gekookte bloemkool en voeg kleine porties toe aan de voerbak van je hond voor een verwarmende maaltijd op koude winteravonden. Zorg ervoor dat er geen uien, knoflook, vetten (zoals boter) of kruiden bijzitten die schadelijk kunnen zijn voor je hond. Uien en knoflook zijn vooral giftig voor honden. Deze voedselproducten kunnen rode bloedcellen beschadigen en bloedarmoede veroorzaken. Vermijd alles wat ui en knoflook bevat, inclusief poeders. Prak de bloemkool samen met zoete aardappelen, courgette en sperziebonen voor een puree vol antioxidanten. Geef het aan je trouwe viervoeter als een middagsnack op koude winterdagen.

Hond die een bloemkool voor zich heeft

Kan je hond bloemkool eten?

Ja. Bloemkool biedt veel waardevolle voedingsstoffen, samen met een overvloed aan antioxidanten die het immuunsysteem en de algehele gezondheid van je hond stimuleren. Gevoerd in gematigde hoeveelheden kan bloemkool een gezonde traktatie zijn die geschikt is voor te zware of diabetische honden.

Conclusie

In conclusie, bloemkool is niet alleen een smakelijke traktatie voor honden, maar biedt ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen. Bloemkool is rijk aan vezels, vitaminen, antioxidanten en mineralen, bevordert het de spijsvertering, versterkt het immuunsysteem en ondersteunt diverse aspecten van de gezondheid van je trouwe viervoeter. Terwijl er veel voordelen zijn, is het belangrijk om voorzichtig te zijn vanwege verstikkingsgevaar en mogelijke maagklachten bij overmatig gebruik. Maar met de juiste bereiding en matige hoeveelheden, kan bloemkool een heerlijke toevoeging zijn aan het dieet van je hond, vooral op koude winterdagen. Een gebalanceerd dieet en het verstandig geven van bloemkool kunnen bijdragen aan het welzijn van je hond.

Bronnen

  1. Guthrie, L. (2022, 15 oktober). Can dogs eat cauliflower? Pumpkin®. https://www.pumpkin.care/blog/can-dogs-eat-cauliflower/
  2. Arnold, V. L. (2023b, juni 29). Can dogs eat cauliflower? PetMD. https://www.petmd.com/dog/nutrition/can-dogs-eat-cauliflower
  3. Solutions, B. P. (2023, 29 oktober). Can dogs eat cauliflower? Is it really safe for dogs? | Bulldogology. Bulldogology. https://www.bulldogology.net/can-dogs-eat-cauliflower/
  4. Harvey, O. (2022, 24 mei). Can dogs eat cauliflower? and what amount is safe? The Dodo. https://www.thedodo.com/dodowell/can-dogs-eat-cauliflower
  5. Woodnutt, J. (2023, 29 september). Can dogs eat cauliflower? A Vet’s analysis of risks and benefits. Love Your Dog. https://www.loveyourdog.com/can-dogs-eat-cauliflower/

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *