In deze blog leren we alles over waarom honden gras eten! We zullen ontdekken of honden gras kunnen eten, waarom ze überhaupt gras eten en of het eten van gras een teken is van een gezondheidsprobleem. Lees verder om meer te weten te komen over honden die gras eten…

Heb je je hond weleens betrapt op het smikkelen op een stukje van je gazon? De theorie is dat honden dit doen om hun maag te ontlasten en sommige baasjes raken in paniek bij het zien van hun hond die op een groot stuk gras knaagt. Maar wat zijn de werkelijke redenen achter deze ongewone eetlust voor gras? Waarom eten honden gras en moet je het toelaten…?

Waarom eet mijn hond gras?

Er zijn meerdere redenen waarom honden gras eten, het is niet altijd omdat ze zich ziek voelen! Dit zijn de redenen:

Ze vervelen zich

Sommige honden eten gras uit verveling, dus doen dit puur voor bezigheidstherapie! Zorg ervoor dat ze niet alleen aan hun dagelijkse bewegingsbehoefte voldoen, maar dat je zowel binnen als buiten met ze speelt en regelmatig met ze omgaat om eventuele verveling tegen te gaan.

Ze hebben meer vezels nodig

Sommige dierenartsen denken dat onze honden gras beginnen te eten als ze niet genoeg vezels, vitaminen, mineralen of voedingsstoffen binnen krijgen in hun dagelijkse voeding. Het eten van gras kan de manier zijn waarop je hond aan die behoefte probeert te voldoen.

Het smaakt lekker

Sommige honden houden gewoon van de smaak van gras, vooral als het in de lente super vers ruikt!

Het is instinct

Het spijsverteringsstelsel van honden is geëvolueerd sinds zij door de mens zijn getemd. Het zijn echte omnivoren (eten van nature een combinatie van vlees en planten) en toen ze nog in het wild leefden, aten ze instinctief gras, zelfs naast de jacht op hun eigen prooi.

Ze proberen een ziekte zelf te behandelen

Sommige honden eten gras in een poging om zich beter te voelen als ze ziek zijn, maar dit gaat vaak gepaard met andere symptomen.

Mijn hond eet veel gras: kan dat kwaad?

Het kan zijn dat als je hond gras eet, dit een teken is dat hij probeert zijn maag te kalmeren, omdat hij misselijk is. Sommige honden braken ook vaak kort na het eten van gras. Uit een klein onderzoek aan de UC Davis School of Veterinary Medicine bleek dat slechts ongeveer 22 procent van de onderzochte honden vaak braakte na het eten van gras, en slechts 9 procent vertoonde vaak tekenen van ziekte vóór het eten van gras. De onderzoekers concludeerden dat gras en planten eten normaal gedrag is bij huisdieren.

Maar soms kunnen zelfs normale gedragingen schadelijk zijn. Gras kan behandeld zijn met herbiciden en pesticiden die giftig zijn voor honden. Het eten van gras kan er ook voor zorgen dat honden parasieten binnenkrijgen, zoals spoelwormen en haakwormen, die achtergelaten zijn in de ontlasting van dieren. In beide gevallen kan je dierenarts fecesmonsters of bloedtests willen uitvoeren om te kijken naar parasieten en giftigheid.

Als je merkt dat je hond vaker of overdreven veel gras eet, let dan op mogelijke onderliggende ziekten die dit gedrag kunnen veroorzaken. Let op braken, diarree, gewichtsverlies, verminderde eetlust, bloederige ontlasting, lusteloosheid of likken van de lippen.

Kunnen honden een gras allergie hebben?

Ja, honden kunnen allergisch zijn voor gras. Net als mensen kunnen honden allergische reacties ontwikkelen wanneer hun immuunsysteem reageert op bepaalde stoffen in hun omgeving, waaronder gras. Grasallergie bij honden kan zich uiten in verschillende symptomen, zoals jeukende huid, roodheid, huiduitslag, korsten, haaruitval en irritatie van de ogen, neus en poten. Honden kunnen ook niezen, hoesten en last hebben van ademhalingsproblemen als gevolg van een grasallergie.

Grasallergie bij honden kan worden veroorzaakt door verschillende soorten grassen, pollen en andere allergenen die zich in het gras bevinden. Contact met gras tijdens het spelen of liggen op het gras kan allergische reacties bij gevoelige honden veroorzaken. De diagnose van een grasallergie bij een hond wordt meestal gesteld door een dierenarts op basis van de symptomen van de hond en het uitsluiten van andere mogelijke oorzaken. Mocht je overwegen om allergie-supplementen voor je hond uit te proberen, lees je dan eerst goed in en vraag advies aan de dierenarts 

Helpt het voor mijn hond om gras te eten tegen stress?

Gras eten kan een manier zijn waarop honden omgaan met stress of andere ongemakken, maar het is niet altijd een effectieve of aanbevolen methode om stress bij honden te verminderen. Hoewel sommige honden af en toe gras eten zonder nadelige gevolgen, kan overmatig gras eten leiden tot gezondheidsproblemen bij honden.

Gras eten kan soms braken veroorzaken bij honden, wat tijdelijke verlichting kan bieden bij maagklachten. Dit kan echter een tijdelijke oplossing zijn en kan andere gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals verstopping van de darmen of irritatie van de maag en slokdarm door het kauwen op gras. Bovendien kan gras dat behandeld is met pesticiden, meststoffen of andere chemicaliën schadelijk zijn voor honden.

Kan het kwaad als mijn puppy gras eet?

Over het algemeen wordt aangenomen dat af en toe gras eten door een puppy meestal niet schadelijk is. De meeste puppy’s zullen geen problemen ondervinden door gras te eten en zullen het gewoon weer uitbraken of het op natuurlijke wijze door hun spijsverteringssysteem laten passeren.

Conclusie

Het eten van gras door honden kan verschillende redenen hebben, waaronder verveling, behoefte aan vezels, smaakvoorkeur, instinct of zelfbehandeling van een ziekte. Hoewel het over het algemeen als normaal gedrag wordt beschouwd, kan overmatig gras eten schadelijk zijn, omdat gras behandeld kan zijn met giftige stoffen of parasieten kan bevatten. Daarom is het belangrijk om het gedrag van je hond in de gaten te houden en te letten op mogelijke symptomen van ziekte. Daarnaast kunnen honden ook allergisch zijn voor gras, wat kan leiden tot verschillende symptomen. Raadpleeg altijd je dierenarts als je merkt dat je hond veel gras eet of symptomen van allergie vertoont.

Bronnen

  1. Harriet Mayers (8 maart, 2022) Waarom eten honden gras? American Kennel Club
    Why Does My Dog Eat Grass? – American Kennel Club (akc.org)
  2. Kenneth Mason, Merja Ruutu (12 januari, 2023) Canine dermatitis on contacting grass leaf. PubMed
    Canine dermatitis on contacting grass leaf: A case series – PubMed (nih.gov)
  3. Adrienne Farricelli (2020) Why is my dog eating grass? Pets-Trick
    Why Is My Dog Eating Grass Frantically? – Information (pets-trick.com)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

2 reacties

  1. Ik ben tevreden over de probiotica,Gina krijgt ze nu ruim een maand,likken aan pootjes en sleetje rijden doet ze nauwelijks meer,gras eten dus nog wel,haar ontlasting is verbeterd,want ze heeft behoorlijke darmproblemen gehad,zware diahree weken achter elkaar,nu niet meer dus,was ook al overgestapt op speciaal voer voor maag en darmen, van de DA mag ik haar geen gras meer laten eten vanwege de bacteriën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *