Kunnen honden asperges eten? Of is dit een groente die alleen voor mensen is? In deze blog gaan we kijken of honden asperges kunnen eten en hoe het hen kan helpen.

Asperges is een groente die vol zit met belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine K, C, A en antioxidanten. Daarom is het populair om te eten (hoewel het wel kan zorgen voor een sterke geur na het toiletbezoek een paar uur na het eten). Asperges behoren tot de leliefamilie en komen in verschillende kleuren voor, zoals groen, paars en wit. Wij eten het stengelgedeelte van de plant, dat veel vezels en weinig calorieën bevat.

Maar kunnen onze honden ook profiteren van deze voedzame groente? Kunnen honden asperges eten?

Kunnen honden asperges eten?

Ja, de stengels van asperges (die wij eten) zijn niet giftig voor honden. Maar het is wel belangrijk om op een veilige manier asperges aan je hond te serveren. Houd er wel rekening mee dat als je een aspergeplant tegenkomt met rode besjes, deze giftig zijn voor zowel honden als mensen. Daarom eten wij alleen de jonge scheuten.

Zijn asperges goed voor honden?

Wanneer we groenten bakken, vermindert de voedingswaarde ervan. Daarom is het gezondste om groenten te stomen of te koken – hetzelfde geldt voor je hond.

Rauwe asperges is erg moeilijk om te eten en door de hoge vezelgehalte kan het vrij intens zijn voor je hond om te verteren. Geef daarom alleen heel kleine hoeveelheden. Licht koken kan helpen, maar vermijd boter of bakolie, want dat is niet goed voor een hond. Kies liever voor stomen of koken.

Als je hond braakt, winden heeft of diarree na het eten van asperges, kan het de moeite waard zijn om een andere groente te proberen, zoals kleine stukjes komkommer, die minder belastend zijn voor het spijsverteringssysteem van je hond, maar net zo waardevol zijn wat betreft voedingswaarde.

Asperges kunnen ook verstikkingsgevaar opleveren (vooral voor kleinere honden) omdat ze lang zijn en, als ze ongekookt zijn, stug. Of het nu rauw of gekookt is, snijd de asperges in kleine stukjes voordat je het aan je hond geeft om dit risico te verminderen.

Geef je hond geen asperges die gekookt is met ui of knoflook, want deze zijn giftig voor honden om te eten. Bovendien bevat ingeblikte asperges vaak veel te veel zout, dus dat zou een ongezonde versie van deze groente zijn om aan je hond te geven.

Zal het eten van asperges ervoor zorgen dat de urine van mijn hond sterker ruikt?

Ja, dat zal het wel, maar zolang je hond zindelijk is en alleen naar buiten gaat om te plassen, zou je dit niet opmerken.

bronnen

Auteur: Katherine Ripley ”Can dogs eat asparagus”

Can Dogs Eat Asparagus? (akc.org)


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *