Foto van Kaneel

Mogen honden kaneel?” Als je je dat afvraagt, dan ben je op de juiste plaats. In deze blog onderzoeken we of kaneel goed, slecht, giftig of veilig is voor honden om te eten. En, zijn er voordelen aan het voeren van kaneel aan je hond?

Mogen honden kaneel?

Kaneel is niet giftig voor honden. Als het maar in kleine hoeveelheden wordt gegeten. Te veel kaneel kan irritatie van de mond en maag-darmklachten bij honden veroorzaken.

Is kaneel goed voor honden?

Kaneel bevat kaneelaldehyde, waarvan gedacht wordt dat het een groot aantal gezondheidsvoordelen biedt voor zowel mensen als honden. Het zou schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben en rijk zijn aan antioxidanten. Er zijn ook wetenschappelijke studies gedaan naar de effecten van kaneel bij honden.

Uit deze studie bleek dat honden met hoge bloeddruk en hoge hartslag die gecontroleerd kleine hoeveelheden kaneel te eten kregen, een lagere hartslag en systolische bloeddruk kregen.

Uit een andere studie, uitgevoerd bij mensen, bleek dat wanneer kaneel regelmatig in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, het kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en de weerstand van het lichaam tegen insuline te verminderen. Daarom is het, ook al vond deze studie plaats bij mensen, raadzaam om, als jouw hond diabetes heeft, eerst met je dierenarts te overleggen voordat je hem kaneel aanbiedt!

Is kaneel schadelijk voor honden?

In kleine hoeveelheden veroorzaakt kaneel geen ongemak voor jouw hond. Een halve theelepel kaneelpoeder, af en toe over het eten gestrooid, zou een hond goed moeten kunnen verdragen. Of een paar druppels kaneelolie. Maar in grotere hoeveelheden, bijvoorbeeld als jouw hond op een heel kaneelstokje knaagt, kan dit mondirritatie, verstikking, hoesten of ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Net als bij mensen als we een grote lepel van het spul eten!

Als jouw hond echter diarree, braken, een lage bloedsuikerspiegel of een verandering in zijn hartslag ervaart, kan dit allemaal wijzen op een overdosis kaneel en moet hij dringend naar een dierenarts.

Mogen honden Nootmuskaat?

Hoewel nootmuskaat afkomstig is van dezelfde plant als kaneel, is dit niet zo veilig voor jouw hond. Je kunt nootmuskaat het beste vermijden als je je harige vriend te eten geeft. In zeer kleine hoeveelheden kan het geen kwaad, maar zelfs een theelepel nootmuskaat kan jouw hond gedesoriënteerd en suf maken. Nootmuskaat kan zelfs aanvallen en hallucinaties veroorzaken bij een hond.

Kunnen honden kaneelbroodjes eten?

Nee, maar niet vanwege de kaneel. Producten als kaneelbroodjes bevatten doorgaans veel vet en suiker en kunnen bovendien kunstmatige zoetstof (xylitol), chocolade en rozijnen bevatten die giftig zijn voor honden. Deze voedingsmiddelen kunnen ook bijdragen tot overgewicht, pancreatitis en onnodige maagklachten.

Kunnen honden appelmoes met kaneel eten?

De meeste in de winkel gekochte appelmoes bevat toevoegingen zoals kunstmatige zoetstof (xylitol) en te grote hoeveelheden suiker, die beide ongewenst zijn voor een hond. Honden kunnen echter appels en kaneel eten in kleine hoeveelheden, maar het is de moeite waard om kant-en-klare appelmoes te vermijden.

Conclusie
Kaneel is niet giftig voor de hond, als het maar in kleine hoeveelheden wordt gegeten. Nootmuskaat is niet zo veilig voor de hond. In zeer kleine hoeveelheden kan het geen kwaad, maar nootmuskaat kan aanvallen en hallucinaties veroorzaken bij een hond. Producten zoals kaneelbroodjes en appelmoes met kaneel kun je beter vermijden door te veel aan kunstmatige zoetstof en suiker.


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *