Oudere hond

Ouder worden is een natuurlijk deel van het leven, zelfs voor honden. Hun tempo vertraagt, ze dutten meer en hun vacht kan grijs worden. Maar wist je dat grote rassen zoals de Mastiff al als senioren worden beschouwd wanneer ze 6 of 7 jaar oud zijn? Kleine rassen, zoals de Yorkshire Terriër, bereiken hun seniorjaren pas wanneer ze 10 tot 12 jaar oud zijn. Ongeacht wanneer het gebeurt, is het belangrijk om de veranderingen te waarderen die ouder worden met zich mee kan brengen en hen te helpen zich op hun best te voelen. Sommige van deze veranderingen horen bij het ouder worden, maar andere kunnen wijzen op ernstige gezondheidsproblemen. Het is essentieel om deze gezondheidszorgen bij oudere honden in de gaten te houden.

Overgewicht

Voor veel oudere honden bestaat er een risico op gewichtstoename, omdat ze over het algemeen minder actief zijn en dus niet zoveel calorieën verbranden als vroeger. Een afname in de stofwisseling door ouderdom kan ook een rol spelen. Je kunt zien of je hond te zwaar is door hun lichaamsconditie te beoordelen. Als je van bovenaf naar hen kijkt, zouden ze een taille achter hun ribben moeten hebben, en van opzij gezien moet hun buik omhoog komen en hun ribben zouden net zichtbaar moeten zijn. Als je twijfelt, vraag dan je dierenarts om de lichaamsconditie van je hond te beoordelen.

Overgewicht verergert niet alleen gezondheidsproblemen zoals artritis, maar kan ook het risico op andere complicaties zoals hartziekten vergroten. Het is dus belangrijk om dit serieus te nemen. Maar geen enkele hond zal uit zichzelf op dieet gaan. Praat met je dierenarts over de dagelijkse caloriebehoefte van je oudere hond en pas de hoeveelheid voer of de keuze van het dieet dienovereenkomstig aan. Vraag ook naar geschikte bewegingsopties voor de algehele gezondheid van je hond.

Artrose

Oudere honden nemen het leven wat rustiger aan, maar als je merkt dat die van jou stijf lijkt te zijn of mank loopt, kan artrose de boosdoener zijn. Artrose is de afbraak van kraakbeen in de gewrichten tussen botten. Het veroorzaakt pijn en ontsteking en beperkt de beweging. Let op de volgende tekenen:

  • Moeite om op te staan vanuit zitten of liggen
  • Minder interesse in rennen, springen, spelen of traplopen
  • Mank lopen of kreupelheid
  • Verlies van spiermassa aan de achterkant
  • Problemen met hurken om hun behoefte te doen of ongelukjes in huis
  • Prikkelbaarheid of gevoeligheid bij aanraking

Naast een lichamelijk onderzoek wil je dierenarts mogelijk ook röntgenfoto’s maken om de gewrichten te onderzoeken. Er is geen genezing voor artrose, dus de behandeling richt zich op het vertragen van de voortgang en het verlichten van het ongemak. Je dierenarts kan een medicijn zoals een niet-steroïde ontstekingsremmer aanbevelen of gewrichtssupplementen zoals glucosamine en chondroïtine. Het is ook belangrijk om overmatig gewicht bij je hond te vermijden, omdat dit extra belasting kan leggen op al degenererende gewrichten.

Cognitieve achteruitgang

Net als mensen kunnen honden last hebben van veranderingen in hun denkvermogen naarmate ze ouder worden. Je zou kunnen opmerken dat ze vergeetachtig worden of angstiger zijn. Dit kan een normaal onderdeel zijn van het ouder worden, gerelateerd aan andere gezondheidsproblemen zoals verlies van het gezichtsvermogen, wat een teken is van cognitieve dysfunctie syndroom (CDS), de hondelijke versie van de ziekte van Alzheimer. De diagnose van CDS is gebaseerd op gedrag, en de tekenen zijn onder andere ongelukjes in huis, problemen met leren of geheugen, toegenomen angst, desoriëntatie of verwarring, en verstoord slapen ‘s nachts.

Je dierenarts moet eerst andere gezondheidsproblemen uitsluiten, omdat problemen zoals zintuiglijk verlies of endocriene aandoeningen vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken. Als je hond lijdt aan CDS, zijn er behandelingsopties die hen comfortabeler kunnen maken. Medicijnen die specifiek zijn voor CDS kunnen algemene symptomen verlichten, of je kunt een behandeling proberen die gericht is op specifieke symptomen, zoals anti-angstmedicatie voor angst of slaapmiddelen voor slaap. Voedingssupplementen zoals vetzuren kunnen ook helpen. En tot slot zal het bieden van meer mentale stimulatie en vaker naar buiten gaan je hond ook ten goede komen.

Gehoor- en zicht verlies

Net als bij mensen kunnen ouderdomsgerelateerd gehoor- en zicht verlies senior honden beïnvloeden. En als het geleidelijk genoeg is, merk je het misschien niet op totdat het verlies aanzienlijk is. Honden passen zich goed aan door te vertrouwen op hun andere zintuigen. Let op de volgende tekenen:

Zicht verlies

  • Problemen met het vinden van speelgoed of de voer- en drinkbakken
  • Tegen meubels of muren aanlopen
  • Aarzelend op of van meubels springen of trappen aflopen
  • Geen oogcontact maken met jou
  • Angstig gedrag vertonen of aanhankelijk worden

Gehoorverlies

  • Dieper slapen
  • Je aanwijzingen negeren
  • Niet komen als je roept of niet naar je kijken als je hun naam noemt
  • Niet gestoord worden door harde geluiden
  • Geluiden negeren die vroeger opwindend waren, zoals een piepend speeltje

Gehoorverlies bij oudere honden wordt meestal veroorzaakt door de achteruitgang van de zenuwen in het oor. Aan de andere kant kan gezichtsverlies het gevolg zijn van verschillende gezondheidsproblemen zoals glaucoom en staar of hypertensie. Afhankelijk van het probleem is het beter om je dierenarts je huisdier zo snel mogelijk te laten onderzoeken. Hoewel de meeste zintuiglijke verliezen onomkeerbaar zijn, kan de onderliggende aandoening onmiddellijke behandeling vereisen.

Oudere hond met staar

Urineverlies en nierziekte

Veel oudere honden beginnen tekenen van urineverlies te vertonen, wat een verlies van blaascontrole is. Vaak verzwakken de spieren die de opening van de blaas regelen, dus de hond kan urine lekken tijdens de nacht, druppelen tijdens het lopen, of het niet zo lang kunnen ophouden als vroeger. Er zijn medicijnen die kunnen helpen de spieren strakker te maken, vaker naar buiten gaan kan helpen, of je kunt overwegen om hen een luier aan te doen. Er zijn echter ook andere mogelijke oorzaken van urineverlies, zoals urineweginfecties of blaasstenen, dus je dierenarts moet die uitsluiten.

Een andere oorzaak van plasongelukken is nierziekte. Dit gebeurt wanneer de nieren niet langer in staat zijn om afvalstoffen efficiënt uit het bloed van een hond te filteren, wat ertoe leidt dat de hond meer drinkt en dus meer plast. Andere symptomen om op te letten zijn verminderde eetlust en braken. Je dierenarts zal de ziekte diagnosticeren met bloedonderzoek en urinetesten. Het is belangrijk om de aandoening nauwlettend te volgen en meteen met de behandeling te beginnen om zoveel mogelijk nierfunctie te behouden en complicaties te voorkomen. Dat kan onder meer een speciaal nierdieet, medicatie en vochttherapie omvatten.

Ouddere hond die geen hap neemt van zijn eten.

Kanker

Naarmate je hond ouder wordt, neemt het risico op kanker toe. Kanker is de ongecontroleerde groei van abnormale cellen, maar er zijn veel verschillende soorten kanker en het kan zich overal in het lichaam voordoen. Symptomen zullen afhangen van het type en de locatie van de ziekte. Daarom is het belangrijk om de fysieke gezondheid en het gedrag van je senior hond nauwlettend in de gaten te houden en alles wat ongewoon is aan je dierenarts te melden. Enkele van de meer voorkomende tekenen om op te letten zijn:

  • Knobbels of bulten, hoewel deze goedaardig kunnen zijn
  • Gewichtsverlies of verlies van eetlust
  • Braken of diarree
  • Onaangename geuren die van je hond komen
  • Problemen met naar het toilet gaan of ademhalen
  • Wonden die niet genezen of afscheiding uit lichaamsopeningen zoals de neusgaten of anus

Je dierenarts zal kanker diagnosticeren via een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en mogelijk röntgenfoto’s. Uiteindelijk willen ze een monster van de tumor met behulp van fijne-naald aspiratie, een biopsie (verwijdering van een deel van het kankergezwel) of volledige verwijdering van de tumor. De behandeling zal afhangen van het type kanker en hoe ver het is gevorderd, maar kan het verwijderen van de tumor, bestralingstherapie of het gebruik van medicijnen zoals chemotherapie omvatten. Hoe eerder je hond wordt gediagnosticeerd, hoe beter de verwachte uitkomst.

Conclusie

In deze blog hebben we gekeken naar enkele veelvoorkomende gezondheidszorgen bij oudere honden. Het ouder worden is een natuurlijk proces, maar het brengt veranderingen met zich mee die aandacht verdienen. We hebben gesproken over overgewicht, artrose, cognitieve achteruitgang, gehoor- en zichtverlies, urineverlies en nierziekte, evenals het verhoogde risico op kanker bij oudere honden.

Het is van cruciaal belang om de fysieke gezondheid en het gedrag van je oudere hond goed in de gaten te houden en regelmatig contact op te nemen met je dierenarts. Vroege detectie en behandeling kunnen vaak het verschil maken in de kwaliteit van leven van je trouwe viervoeter. Onthoud dat je hond altijd op jou vertrouwt voor de beste zorg, vooral naarmate ze ouder worden.

Bronnen

  1. Stephanie Gibeault (30 september, 2022) Common Health Concerns in Senior Dogs. American Kennel Club
    Common Health Concerns in Senior Dogs – American Kennel Club (akc.org)
  2. Stephanie Gibeault (29 juni, 2023) Kidney Disease in Dogs: Signs, Symptoms, and Treatment. American Kennel Club
    Kidney Disease in Dogs: Signs, Symptoms, and Treatment (akc.org)
  3. Stephanie Gibeault (9 juni, 2022) Cancer in Senior Dogs: Signs and Symptoms to Watch For. American Kennel Club
    Cancer in Senior Dogs: Signs and Symptoms to Watch For (akc.org)
  4. Jenna Stregowski (28 mei, 2020) How to Identify and Treat Incontinence in Older Dogs. The Spruce Pets
    What to Do If Your Older Dog Is Incontinent (thesprucepets.com)
  5. Stephanie Gibeault (28 juli, 2023) Hearing Loss in Senior Dogs: Signs, Symptoms, and Management. American Kennel Club
    Hearing Loss in Senior Dogs — Symptoms and Management (akc.org)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *