Walnoten voor honden

Walnoten (Juglans regia) zijn niet alleen een populair ingrediënt in desserts, pastagerechten en salades. Voor mensen zijn walnoten een uitstekende bron van antioxidanten die cellen beschermen tegen schade en helpen het geheugen en de gezondheid van de hersenen te verbeteren. De vezels en omega-3-vetzuren in walnoten en andere boomnoten kunnen helpen om het cholesterol te verlagen en mogelijk het risico op hart- en vaatziekten bij mensen te verminderen. Maar kunnen honden ook walnoten eten?

Hoewel het technisch gezien veilig kan zijn voor honden om een paar walnoten te eten (vooral als ze uit de winkel komen en ongezouten zijn), zijn walnoten niet de beste keuze voor je hond. Honden kunnen verstikkingsgevaar lopen door het eten van walnoten. Het consumeren van grote hoeveelheden kan leiden tot een potentieel levensbedreigende aandoening genaamd alvleesklierontsteking.

Kunnen honden walnoten eten?

In tegenstelling tot amandelen en cashewnoten, die honden veilig kunnen eten als ze af en toe en in zeer kleine hoeveelheden worden gegeven, is het het beste om walnoten helemaal te vermijden als het gaat om voeding voor je hond. Hoewel een enkele walnoot of twee waarschijnlijk geen directe nadelige effecten zal hebben als je hond ze per ongeluk binnenkrijgt, blijft het toch belangrijk om voorzichtig te zijn en ervoor te zorgen dat je hond geen toegang heeft tot deze noten.

Walnoten hebben een hoog vetgehalte, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen bij honden, vooral als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Het kan resulteren in maagklachten, braken, diarree en andere ongemakken voor je harige metgezel. Bovendien kunnen walnoten ook verstoppingsgevaar of verstikkingsgevaar opleveren als ze niet goed worden gekauwd voordat ze worden ingeslikt.

Wanneer je hond last heeft van spijsverteringsproblemen en diaree, heeft Suppdog de oplossing. De Probiotics+. Dit supplement zorgt ervoor dat de darmflora in balans wordt gebracht. Daardoor heeft je hond minder last heeft van jeuk, krabt je hond minder, eet je hond minder gras, likt je hond minder aan zijn poten, heeft je hond minder last van diarree enzovoorts.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Brengt de darmflora in balans
 • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
 • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheid van schimmel op walnoten, vooral als ze oud zijn of in vochtige omstandigheden zijn bewaard. Schimmels kunnen mycotoxinen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor honden. Zelfs als een walnoot er ogenschijnlijk normaal uitziet, is er geen garantie dat deze geen schimmel bevat. Daarom wordt over het algemeen aanbevolen om geen walnoten aan je hond te geven en in plaats daarvan te kiezen voor veiligere alternatieven als traktaties die speciaal zijn gemaakt voor honden.

Elke hond is anders en kan anders reageren op voedingsmiddelen, dus het is altijd verstandig om advies in te winnen bij je dierenarts voordat je grote veranderingen aanbrengt in het dieet van je hond.

Zijn walnoten slecht voor honden?

Het hangt af van het soort walnoot, de aanwezigheid van schimmel en de hoeveelheid die wordt geconsumeerd. Engelse walnoten, die meestal in supermarkten te vinden zijn, worden over het algemeen als niet giftig beschouwd voor honden. Echter, hoewel ze niet direct schadelijk zijn, is het nog steeds verstandig om terughoudend te zijn bij het geven van walnoten aan je trouwe viervoeter. Dit komt omdat walnoten een hoog vetgehalte hebben, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree of overgeven, vooral als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Bovendien kunnen walnoten ook verstoppingen of verstikkingsgevaar veroorzaken als ze niet goed worden gekauwd. Het is belangrijk om ook rekening te houden met de mogelijkheid van schimmel op walnoten, vooral als ze oud zijn of in vochtige omstandigheden zijn bewaard. Schimmels kunnen mycotoxinen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor honden. Daarom wordt het over het algemeen aanbevolen om geen walnoten aan je hond te geven en in plaats daarvan te kiezen voor veiligere alternatieven als traktaties die speciaal zijn gemaakt voor honden. Raadpleeg altijd je dierenarts als je twijfelt over voedingsopties voor je hond, zodat je zeker weet dat je de gezondheid en veiligheid van je huisdier beschermt.

Zwarte walnoten. Deze zijn giftig voor honden

Zwarte walnoten

Zwarte walnoten, een andere soort walnoot genaamd Juglans nigra, zijn inheems in Noord-Amerika. Hoewel mensen deze specifieke soort walnoot niet veel consumeren, is het belangrijk op te merken dat zwarte walnoten extreem giftig zijn voor honden. Ze bevatten samen met pecannoten een giftige stof genaamd juglone, die schadelijk kan zijn voor huisdieren.

Het consumeren van juglone kan bij honden (en ook bij paarden) leiden tot gastro-intestinale problemen, zoals een onrustige maag, braken en diarree. De symptomen kunnen enkele uren aanhouden of zelfs verergeren als er geen passende behandeling plaatsvindt. Het is van het grootste belang om onmiddellijk diergeneeskundige zorg te zoeken als je hond zwarte walnoten heeft gegeten, aangezien de toestand van een hond snel kan verslechteren. In ernstige gevallen kan het consumeren van juglone zelfs fataal zijn voor honden.

Daarom is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je hond geen toegang heeft tot zwarte walnoten of andere noten die juglone kunnen bevatten. Het is verstandig om je tuin of leefomgeving te controleren op eventuele zwarte walnotenbomen, omdat gevallen noten giftig kunnen zijn voor je harige metgezel. Het is altijd beter om veilig te zijn en je hond te beschermen tegen mogelijke gevaren. In geval van twijfel of als je vermoedt dat je hond iets giftigs heeft gegeten, is het raadzaam om direct contact op te nemen met je dierenarts voor professioneel advies en behandeling.

Alvleesklierontsteking bij honden en andere gezondheidsproblemen

Omdat walnoten veel olie en vet bevatten, kan het eten van meer dan een handjevol walnoten je hond het risico op alvleesklierontsteking vergroten. Dit komt doordat vette voedingsmiddelen spijsverteringsenzymen kunnen activeren voordat het voedsel de dunne darm bereikt. Hierdoor kan er ontsteking en schade aan de alvleesklier en omliggende organen ontstaan. Het is van cruciaal belang om je hond goed in de gaten te houden op mogelijke symptomen, zoals buikpijn, zwakte, uitdroging en diarree. Als je deze symptomen bij je hond opmerkt, is het raadzaam om direct naar de dierenarts te gaan voor een vroegtijdige diagnose en behandeling, aangezien alvleesklierontsteking ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van je huisdier.

Naast het risico op alvleesklierontsteking kunnen walnoten ook verstikkingsgevaar of darmobstructies veroorzaken, vooral bij kleine hondenrassen of wanneer de walnoot nog in de schil zit. Het inslikken van grote stukken walnoot of het vast komen te zitten in de darmen kan leiden tot levensbedreigende situaties die onmiddellijke medische interventie vereisen.

Bovendien is het belangrijk op te merken dat bepaalde varianten van walnoten, zoals gezouten walnoten of walnoten met kruiden die ingrediënten zoals ui of knoflook bevatten, giftig kunnen zijn voor honden. Deze toegevoegde ingrediënten kunnen ernstige schadelijke effecten hebben op het lichaam van je hond en moeten absoluut vermeden worden.

Het is altijd verstandig om te onthouden dat er talloze andere voedingsmiddelen zijn waar je hond van kan genieten, behalve walnoten. Het is het beste om je huisdier een uitgebalanceerd dieet te geven dat is afgestemd op zijn specifieke voedingsbehoeften, waarbij je rekening houdt met voedselkeuzes die veilig en bevorderlijk zijn voor zijn algehele gezondheid en welzijn. Raadpleeg altijd een dierenarts of voedingsdeskundige voor advies over geschikte voedingsopties voor je trouwe metgezel.

Giftige schimmel

Net als andere boomnoten zijn walnoten gevoelig voor schimmelvorming door blootstelling aan vocht en hoge temperaturen tijdens het oogsten en opslaan. Deze omstandigheden bieden de ideale voedingsbodem voor schimmelgroei, zowel op de schil als in het vruchtvlees van de walnoten. Een specifieke zorg die verband houdt met walnoten voor honden is de aanwezigheid van een specifieke schimmel genaamd Aspergillus flavus. Deze schimmel staat erom bekend aflatoxine te produceren, een natuurlijk gif dat niet alleen walnoten, maar ook andere voedingsmiddelen zoals maïs, rijst en pinda’s kan aantasten.

Aflatoxine, een potentieel gevaarlijke stof voor honden, kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder verminderde eetlust, braken en in extreme gevallen zelfs de dood. Bovendien is het belangrijk op te merken dat beschimmelde walnoten ook een andere mycotoxine kunnen bevatten, genaamd penitrem A, dat ernstige symptomen kan veroorzaken bij honden. Deze symptomen omvatten spiertrekkingen, epileptische aanvallen en braken, wat een alarmerende situatie kan zijn voor elke eigenaar.

Daarom is het van het grootste belang om onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts als je vermoedt dat je hond per ongeluk een zwarte walnoot of een beschimmelde walnoot heeft gegeten. Snelle medische aandacht kan het verschil maken tussen het voorkomen van ernstige complicaties en het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van je trouwe viervoeter. Onthoud altijd dat preventieve maatregelen, zoals het zorgvuldig controleren van de kwaliteit van voedingsmiddelen en het vermijden van potentieel gevaarlijke stoffen, van vitaal belang zijn voor de gezondheid van je huisdier.

Schimmelvorming op walnoten. Dit is heel giftig voor honden

Conclusie

Hoewel walnoten veel voordelen kunnen bieden voor mensen, zijn ze geen ideale keuze voor honden. Terwijl een paar walnoten mogelijk geen onmiddellijke nadelige effecten hebben, kunnen ze spijsverteringsproblemen veroorzaken en verstikkingsgevaar opleveren als ze niet goed worden gekauwd. Bovendien kunnen walnoten schimmel bevatten, wat giftige stoffen zoals aflatoxine kan produceren en ernstige gezondheidsproblemen bij honden kan veroorzaken. Zwarte walnoten zijn vooral gevaarlijk en giftig voor honden vanwege de aanwezigheid van juglone. Het is daarom raadzaam om walnoten volledig te vermijden bij het voeren van je hond en in plaats daarvan te kiezen voor veiligere traktatie-opties die speciaal zijn gemaakt voor honden. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een dierenarts om de voeding en het dieet van je hond op de juiste manier af te stemmen en zijn gezondheid en welzijn te waarborgen.

Bronnen

 1. Nandini Maharaj (16 november 2022) Can Dogs Eat Walnuts? American Kennel Club
  Can Dogs Eat Walnuts? Can Dogs Have Walnuts? (akc.org)
 2. Dr. Linda Simon (22 augustus, 2016) Black Walnut Poisoning in Dogs. Wag!
  Black Walnut Poisoning in Dogs – Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, Recovery, Management, Cost (wagwalking.com)
 3. J L Richard, P Bacchetti, L H Arp (10 oktober, 1981) Moldy walnut toxicosis in a dog, caused by the mycotoxin, penitrem A. PubMed
  Moldy walnut toxicosis in a dog, caused by the mycotoxin, penitrem A – PubMed (nih.gov)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *