Wie kan die grote, bruine, schattige ogen toch weerstaan? Maar is een snack van de tafel echt onschuldig voor je trouwe viervoeter? Dat hangt sterk af van wat het precies is en wat erin zit. Wat mag een hond niet eten? Er zijn veel meer menselijke voedingsmiddelen die je hond nooit zou moeten eten. En dat gaat niet alleen om het risico op overgewicht, maar sommige voedingsmiddelen zijn ronduit gevaarlijk voor honden en sommige daarvan zouden je kunnen verbazen.

Leestijd: 8 min.

Na het lezen van dit artikel weet je…
  • Welke voedingsmiddelen gevaarlijk zijn voor honden
  • Wat je moet doen als je hond iets binnenkrijgt wat ze niet mogen
  • Wat honden wel mogen mee-eten

Xylitol

Xylitol komt voor in snoep, kauwgom, tandpasta, gebak en sommige dieetproducten. Dit kan leiden tot een snelle daling van de bloedsuikerspiegel en leverfalen bij honden. De eerste symptomen omvatten braken, lethargie en coördinatieproblemen, en kunnen uiteindelijk leiden tot aanvallen en leverfalen binnen enkele dagen.

Xylitol in bakje

Avocado

Mag je hond mee-eten van de tafel? Let dan op met avocado’s. Avocado bevat namelijk persine, wat voor mensen (die niet allergisch zijn) geen probleem is, maar voor honden kan dit braken of diarree veroorzaken. Als je avocado’s thuis kweekt, houd je hond dan weg bij de plant. Persine bevindt zich namelijk in de bladeren, zaden en schors, evenals in het fruit zelf. De pit kan bovendien een obstructie in de maag of darmen veroorzaken, wat fataal kan zijn.

Avocado's

Alcohol

Alcohol heeft hetzelfde effect op de lever en hersenen van een hond als op mensen. Maar het kost veel minder om je hond te schaden. Slechts een beetje bier, likeur, wijn of voedsel met alcohol kan slecht zijn. Het kan braken, diarree, coördinatieproblemen, ademhalingsproblemen, coma en zelfs de dood veroorzaken. Hoe kleiner je hond, hoe groter het risico.

Hond met bierflesje

Uien en Knoflook

Houd uien en knoflook (zowel gepoederd, rauw, gekookt, als gedehydrateerd) weg van je hond. Ze kunnen hun rode bloedcellen vernietigen, wat leidt tot bloedarmoede. Zelfs uienpoeder in sommige babyvoeding kan problematisch zijn. Een grote hoeveelheid, zelfs eenmalig, kan vergiftiging veroorzaken. Let op tekenen zoals zwakte, braken en ademhalingsproblemen.

Rode uien, sjalotten en knoflook

Koffie, Thee, en Andere Cafeïnehoudende Producten

Cafeïne kan fataal zijn voor je hond. Pas op voor koffie en thee, zelfs de bonen en het residu. Houd je hond weg van cacao, chocolade, cola’s en energiedrankjes. Cafeïne zit ook in sommige koude medicijnen en pijnstillers. Denk je dat je hond cafeïne heeft ingenomen? Ga onmiddellijk naar de dierenarts.

Koffie en koffiebonen

Druiven en Rozijnen

Het is beter om je hond geen druiven, rozijnen of krenten te geven, deze kunnen namelijk nierfalen veroorzaken. Zelfs een kleine hoeveelheid kan een hond ziek maken. Herhaaldelijk overgeven is een vroeg teken. Binnen een dag zal je hond lusteloos en depressief worden.

Pup krijgt druiven

Melk en Andere Zuivelproducten

Op een warme zomerdag kan het verleidelijk zijn om je ijsje met je hond te delen. Geef ze in plaats daarvan wat koud water. Van melk en andere zuivelproducten kan je hond diarree krijgen en andere spijsverteringsproblemen. Het kan ook een allergische reactie veroorzaken voor honden die last hebben van lactose intolerantie, wat kan leiden tot jeuk.

Een goede manier om de spijsvertering van je hond te ondersteunen, is door Probiotica+ toe te voegen aan hun dieet. Suppdog’s Probiotica+ bevordert een gezonde darmflora en helpt bij het verlichten van spijsverteringsproblemen zoals diarree en overgeven. Het is een smakelijk supplement dat gemakkelijk op een nuchtere maag kan worden gegeven en draagt bij aan het algemene welzijn van je hond.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

  • Brengt de darmflora in balans
  • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
  • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Macadamia noten

Houd je hond weg van macadamia noten en voedsel dat macadamia noten bevat. Slechts zes rauwe of geroosterde macadamia noten kunnen een hond al ziek maken. Let op symptomen zoals spiertrillingen, braken, hoge temperatuur en zwakte in hun achterpoten. Het eten van chocolade met de noten kan de symptomen verergeren, mogelijk zelfs leidend tot de dood.

Macadamianoten

Chocolade

De meeste mensen weten dat honden absoluut geen chocolade mogen. Het probleem in chocolade is theobromine. Het zit in alle soorten chocolade, zelfs in witte chocolade. De gevaarlijkste typen zijn pure chocolade en ongezoete bakchocolade. Chocolade kan een hond laten braken en diarree veroorzaken. Het kan ook hartproblemen, trillingen, aanvallen en de dood veroorzaken.

Hond staart naar chocolade

Vetresten en Botten

Vet dat van vlees is afgesneden, zowel gekookt als rauw, kan pancreatitis bij honden veroorzaken. En hoewel het natuurlijk lijkt om een hond een bot te geven, kunnen ze erin stikken. Botten kunnen ook splinteren en blokkades of snijwonden in het spijsverteringssysteem van je hond veroorzaken.

Bordje met vet- en botresten

Kakivruchten, Perziken en Pruimen

Het probleem met deze vruchten zijn de zaden of pitten. Zaden van kakivruchten kunnen problemen veroorzaken in de dunne darm van een hond. Ze kunnen ook hun darmen blokkeren. Dat kan ook gebeuren als een hond de pit van een perzik of pruim eet. Perzik- en pruimenpitten bevatten ook cyanide, wat giftig is voor mensen en honden. Mensen weten dat ze deze niet moeten eten. Honden niet.

Kistje met fruit

Rauwe Eieren

Sommige mensen voeren hun honden een “rauw dieet” dat ook ongekookte eieren bevat. Maar diergeneeskundige denken niet dat dit een goed idee is. Er is een kans op voedselvergiftiging door bacteriën zoals salmonella of E. coli. Praat met je dierenarts als je vragen hebt.

Kapot ei

Rauw Vlees en Vis

Net zoals een rauw ei, kan rauw vlees en vis bacteriën bevatten die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Sommige vissen, zoals zalm, forel of steur, kunnen ook een parasiet bevatten die babesiose of zalm vergiftiging veroorzaakt. Het is behandelbaar, maar zoek onmiddellijk hulp. De eerste tekenen zijn braken, koorts en grote lymfeklieren. Kook de vis volledig om de parasiet te doden.

Hond in de tuin met rauw vlees

Zout

Het delen van zoute snacks zoals chips of pretzels met je hond is geen goed idee. Te veel zout kan je hond ernstig dorstig maken. Dat betekent veel tripjes naar de waterbak en het zou kunnen leiden tot natriumionvergiftiging. Symptomen van te veel zout omvatten braken, diarree, depressie, trillingen, hoge temperatuur en aanvallen. Het kan zelfs de dood veroorzaken.

Bakje zoute chips

Gistdeeg

Voordat het gebakken wordt, moet brooddeeg rijzen. En dat is precies wat het zou doen in de maag van je hond als ze het zouden eten. Terwijl het opzwelt, kan het de buik van je hond uitrekken en veel pijn veroorzaken. Ook, als de gist het deeg fermenteert om het te laten rijzen, produceert het alcohol wat kan leiden tot alcoholvergiftiging.

Klont gistdeeg en meel

Menselijke medicijnen

Honden moeten geen mensenmedicijnen nemen. Het kan hen ernstig ziek maken. Net zoals je doet voor je kinderen, houd alle medicijnen buiten bereik van je hond. Geef je hond nooit vrij verkrijgbare medicijnen tenzij je dierenarts het voorschrijft. Ingrediënten zoals paracetamol of ibuprofen zijn gangbaar in pijnstillers en verkoudheidsmedicijnen. En ze kunnen dodelijk zijn voor je hond.

Hond kijkt naar medicijnen

Specerijen en andere dingen uit de keukenkast

Veel andere dingen die vaak in keukenkasten worden gevonden, kunnen je hond schaden. Grote hoeveelheden bakpoeder of zuiveringszout zijn beide zeer giftig. Dat geldt ook voor grote hoeveelheden nootmuskaat en andere specerijen. Houd voedsel hoog genoeg om buiten bereik van je hond te zijn en houd keukenkastdeuren gesloten.

Wat als mijn hond iets eet wat niet mag?

Hoe voorzichtig je ook bent, je hond kan iets vinden en inslikken wat niet mag. Als je denkt dat je hond iets heeft gegeten wat niet mag, bel dan meteen je dierenarts. Als je denkt dat je hond iets giftigs heeft gegeten of in acute nood is, kun je de dierenambulance inschakelen via het landelijke meldnummer 144.

Wat kunnen honden wel eten

Je kunt ervoor zorgen dat je hond een gezond, uitgebalanceerd dieet heeft door je dierenarts te vragen een kwalitatief hoogwaardig hondenvoer aan te bevelen. Maar dat betekent niet dat je je hond soms geen mensenvoer als gezonde snack kunt geven. Geef ze alleen wel kleine porties. Zorg ervoor dat de voedingsmiddelen gekookt, puur en niet vet of sterk gekruid zijn. Enkele hondveilige voedingsmiddelen zijn:

  • Fruit: appels, bananen, watermeloen, blauwe bessen, frambozen, ananas
  • Groenten: broccoli, sperziebonen, gekookte aardappel en zoete aardappel, courgette, wortelen, gekookte pompoen, erwten, spruitjes, spinazie, tomaten.
  • Vlees: gekookte kip, kalkoen, rundvlees, en zalm
  • Granen: gekookte rijst, gekookte pasta, gekookte havermout
  • Noten en zuivel: gekookte eieren, yoghurt, cottage cheese, xylitol-vrije pindakaas

Conclusie

Het is verleidelijk om je hond te verwennen met een hapje van je eigen eten, maar het is cruciaal om te weten welke voedingsmiddelen veilig zijn en welke gevaarlijk kunnen zijn voor je viervoeter. Xylitol, avocado’s, alcohol, uien, knoflook, cafeïne, druiven, rozijnen, melk, macadamianoten, chocolade, vetresten, botten, bepaalde vruchten, rauwe eieren, rauw vlees en vis, zout, gistdeeg, menselijke medicijnen, en sommige specerijen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden.

Om de gezondheid van je hond te beschermen, zorg ervoor dat ze geen toegang hebben tot deze schadelijke voedingsmiddelen. Mocht je hond toch iets binnenkrijgen wat hij niet mag eten, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Voor een gezond en uitgebalanceerd dieet, kun je je hond kleine porties van veilige voedingsmiddelen geven zoals bepaalde vruchten, groenten, gekookt vlees en granen.

Bronnen


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *