Ananas

Ananas is een favoriete vrucht voor veel mensen. Het is zuur, zoet en pittig, en de tropische oorsprong doet ons denken aan warmere klimaten. In redelijke hoeveelheden kan het ook een gezonde traktatie zijn voor honden, en je vraagt je wellicht af: Mogen honden ananas eten? Net als andere soorten fruit zoals aardbeien en watermeloen.

Waar je aan moet denken voordat je je hond ananas geeft

Rijpe, verse ananas bevat veel vitamine C, samen met thiamine, riboflavine, niacine, vitamine B6 en foliumzuur. Ananas zit ook boordevol mineralen, waaronder mangaan, koper, kalium, magnesium, ijzer en kleine hoeveelheden calcium, fosfor en zink. Dit maakt het een voedzame snack voor zowel mensen als honden, en deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem en de spijsvertering van je hond.

Al deze vitaminen en mineralen maken ananas klinken als een geweldige keuze voor honden. Maar er zijn een paar andere dingen om te overwegen voordat je ananas aan je viervoeters geeft. Ananas is rijk aan vezels en bevat een aanzienlijke hoeveelheid natuurlijke suiker. Dit betekent dat hoewel ananas in kleine hoeveelheden een perfect gezonde traktatie is, het nadelige effecten kan hebben op het spijsverteringsstelsel van je hond als het in grote hoeveelheden wordt gevoerd.

Houd een oogje in het zeil als je je hond voor het eerst ananas geeft. Als je puppy diarree krijgt of tekenen van een onrustige maag vertoont, dan is ananas misschien niet de juiste vruchtensnack voor hen. De taaie, centrale kern van de ananas heeft het potentieel om verstoppingen te veroorzaken, net als de stekelige schil. Dus geef je hond alleen het vruchtvlees van de ananas voor hun veiligheid.

Baasje snijdt gevaarlijke stekelige schil van de ananas af.

Is het veilig voor honden om ananas te eten?

Ja. Rauwe ananas, in kleine hoeveelheden, is een uitstekende snack voor honden. Ingeblikte ananas daarentegen moet worden vermeden. De siroop in ingeblikte vruchten bevat te veel suiker voor de meeste spijsverteringssystemen van honden om te verwerken. Een paar stukjes verse ananas zijn meestal voldoende voor de meeste honden, op voorwaarde dat ze geschild en in hapklare stukjes zijn gesneden. Bovendien maken bevroren stukjes verse ananas een heerlijke traktatie in de zomer.

Andere belangrijke overwegingen

Nu we weten dat honden inderdaad ananas kunnen eten, laten we eens naar enkele andere belangrijke overwegingen kijken.

Hoe kun je ananas aan je hond geven

Het is niet zo simpel als het neerzetten van een hele ananas voor je hond en hopen op het beste. Hier zijn enkele tips over hoe je op een veilige manier ananas aan je harige vriend kunt geven:

 1. Verse ananas: Verse, rijpe ananas is de beste keuze voor je hond. Zorg ervoor dat je de schil en de kern verwijdert, want die kunnen verstikkingsgevaar opleveren en moeilijk te verteren zijn.
 2. Snij het in stukjes: Snijd de ananas in kleine, hapklare stukjes. Dit maakt het gemakkelijker voor je hond om te eten en vermindert het risico op verstikking.
 3. Bevroren traktaties: Op een warme zomerdag kun je overwegen om enkele stukjes verse ananas in te vriezen. Je hond zal er dol op zijn als verkoelende traktatie.
 4. Matigheid: Zoals eerder vermeld, is matigheid essentieel. Ananas mag slechts af en toe als traktatie worden gegeven en mag niet het hoofdbestanddeel van hun dieet worden.
 5. Let op de reactie: Houd je hond goed in de gaten nadat je hem ananas hebt gegeven. Let op tekenen van spijsverteringsproblemen, zoals braken, diarree of buikpijn. Als je hond een van deze symptomen vertoont, stop dan onmiddellijk met het geven van ananas en raadpleeg je dierenarts.

Kan een hond ananas uit blik eten?

We hebben het gehad over verse ananas, maar wat als je alleen ananas uit blik in huis hebt? Is dat veilig voor je hond? Over het algemeen wordt het niet aanbevolen om je hond ananas uit blik te geven. Dit komt omdat ingeblikte ananas vaak in siroop wordt bewaard, en die siroop bevat veel toegevoegde suikers.

Suikerrijke voeding kan problemen veroorzaken voor de spijsvertering van je hond en kan leiden tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen. Bovendien kunnen sommige ingeblikte ananasvarianten conserveermiddelen of andere ongewenste toevoegingen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je huisdier.

Als je absoluut wilt dat je hond ananas uit blik probeert, kies dan voor ananas in water in plaats van siroop en zorg ervoor dat het geen toegevoegde suikers of kunstmatige ingrediënten bevat. Maar nogmaals, matigheid is hier de sleutel.

andere hond vriendelijke vruchten

Ananas is niet de enige vrucht die je aan je hond kunt geven. Er zijn tal van andere hondvriendelijke vruchten die je als traktatie kunt overwegen. Enkele populaire opties zijn:

 • Appels: Verwijder de zaden en de schil en geef je hond kleine stukjes appel als traktatie.
 • Bananen: Bananen zijn een uitstekende bron van kalium en vezels. Geef je hond kleine stukjes banaan als een gezonde traktatie.
 • Bessen: Aardbeien, bosbessen en frambozen zijn allemaal veilig voor honden en bevatten antioxidanten die goed zijn voor hun gezondheid.
 • Watermeloen: Verwijder de zaden en geef je hond kleine stukjes watermeloen om ze gehydrateerd te houden op warme dagen.
 • Peren: Peren kunnen ook een lekkere traktatie zijn, maar verwijder de zaden en snijd ze in hapklare stukjes.
Hond die aardbei eet.

Conclusie

Dus, kunnen honden ananas eten? Ja, met mate is ananas een smakelijke en voedzame traktatie voor je harige metgezel. Zorg ervoor dat je verse ananas geeft, de schil en kern verwijdert, en het in kleine stukjes snijdt. Houd ook de reactie van je hond in de gaten en wees voorzichtig met ingeblikte ananas vanwege de suikersiroop.

Onthoud dat hoewel ananas af en toe een lekkere traktatie kan zijn, het nooit het hoofdbestanddeel van het dieet van je hond mag zijn. En als je twijfels hebt of je hond bepaalde voedingsmiddelen mag eten, is het altijd een goed idee om je dierenarts te raadplegen voor advies. Nu kun je met vertrouwen en kennis je harige vriend af en toe wat ananas geven als beloning voor hun trouwheid!

Bronnen

 1. Anna Burke (26 juli, 2022) Can Dogs Eat Pineapple? American Kennel Club
  Can Dogs Eat Pineapple? (akc.org)
 2. Amanda Sarvas (17 oktober, 2022) Is Pineapple Safe for Dogs? Dogs Naturally
  Is Pineapple Safe for Dogs? – Dogs Naturally (dogsnaturallymagazine.com)
 3. Sandra C. Mitchell (27 juli, 2022) Can Dogs Eat Pineapple? PetMD
  Can Dogs Eat Pineapple? | PetMD
 4. M Hesta, C Ottermans, S Krammer-Lukas, J Zentek, P Hellweg, J Buyse, G P J Janssens (2009). The effect of vitamin C supplementation in healthy dogs on antioxidative capacity and immune parameters. PubMed
  The effect of vitamin C supplementation in healthy dogs on antioxidative capacity and immune parameters – PubMed (nih.gov)
 5. Jonathan Stockman , Cecilia Villaverde Ronald Jan Corbee (27 februari, 2021) Calcium, Phosphorus, and Vitamin D in Dogs and Cats: Beyond the Bones. PubMed
  Calcium, Phosphorus, and Vitamin D in Dogs and Cats: Beyond the Bones – PubMed (nih.gov)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *